• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Brännande ämnen i höstens Nyfiken på…


För nyfikna. Kerstin Svedberg, ordförande i föreläsningsföreningen Nyfiken på…som tillsammans med kassören Leif Karlsson presenterade höstens program. 

 

Från vårt inre Afrika till löperskan i Iran

 

SÖDERKÖPING Från Lasse Bergs inre Afrika till löparen Kristina Palténs runda genom Iran. Höstsäsongen av Nyfiken på… tar upp flera brännande aktuella ämnen. Lokalt inslag är författaren Marianne Wik, uppvuxen i Sankt Anna.

Föreläsningsföreningen Nyfiken på… har presenterat höstprogrammet vid en träff på Stinsen i Söderköping. Först ut den 13 september, är författaren och dokumentärfilmare Lasse Berg. Han kommer att prata om vår livssituation på jorden, är det nya livet hållbart?

I oktober följer Christer Sturmark, författare, förläggare och debattör. Han är också ordförande för förbundet Humanisterna. Med boken Upplysning i det 21:e århundradet, vill han ge oss förmågan att genomskåda bluff och vidskepelse.

Charlotta von Zweigbergk berättar om sin Augustnominerade bok Fattigfällan. Hur snabbt kan det gå att falla igenom samhällets alla skyddsnät och förlora allt?

November inleds med författaren och underhållaren Marianne Wik, uppvuxen i St Anna, men nu boende i Söderköping. Hon kommer att berätta om sitt liv, ett stipendium ledde fram till en studentexamnen i Sigtuna och vidare utbildning.

Med bakgrund i Utrikesdepartementet och med flertalet stationeringar på olika ambassader runt om i världen, kommer diplomaten och författaren Ingmar Karlsson till Stinsen. Han kommer att tala om kurdernas situation i Mellanöstern, utifrån sin nyutkomna bok Kurdistan – landet som icke är.

I december kommer Heléne Lööw, docent i historia, att prata om extremism och samhällsskydd, som hon forskar om vid Uppsala universitet. Över 90 år av kontinuitet – den svenska nationalsocialismen, fascismen och rasideologiernas historia.

Sist ut i höst är Kristina Paltén, den 14 december. Kristina kommer att prata om sin bok, Den rädda löparen, hur hon som första kvinna ensam sprang genom Iran – en sträcka på 1840 km.

Nyfiken på… har nu funnits i nio år och under den tiden kunnat räkna in över hundra föreläsare. Föreläsningsföreningen tar upp intressanta samhälls- och kulturteman och vill inspirera till fortsatta samtal i viktiga frågor.

Platsen är Stinsen i Söderköping och tidpunkten 18.30. Innan föreläsningen finns möjlighet att träffas runt en kopp kaffe och efteråt kan publiken fortsätta samtalet med föreläsaren på lokal i Söderköping.

© Text och foto: Boy Svedberg


STINSEN Söderköping

Hösten 2017 kl 18.30
Nyfiken på
Föreläsningar
Samarr: Söderköpings föreläsningsförening, Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings Bokhandel

13 september
Lasse Berg Vårt inre Afrika. Upptäcksresor

4 oktober
Christer Sturmark Upplysning i det 21:a århundradet

18 oktober
Charlotte von Zweigbergk Fattigfällan

1 november
Marianne Wik Från S:t Anna över Sigtuna till Söderköping

15 november
Ingmar Karlsson Kurdistan – landet som icke är

7 december
Heléne Lööw Nationalsocialismens, fascismens och rasideologins historia

14 december
Kristina Paltén Den rädda löparen

LÄNKAR
Nyfiken på… hemsida Facebook
Söderköpings kommun /Kulturkontoret hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.