• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Välkryddad säsongspremiär med SON (recension)


Bestämd. Gabriel Schwabe och orkestern i samtal i Dmitrij Sjostakovitjs Cellokonsert nr 1. I första satsen driver han på. Det 400 år gamla instrumentet är slankt och har en dov klang, ibland opolerad.

 

Testosteronstinn kväll med opolerad cello

 

RECENSION/NORRKÖPING Testosteronstint. Norrköpings Symfoniorkester väljer att öppna säsongen med musik av Strauss, Sjostakovitj och Beethoven. En kraftfull och nyansrik afton under dirigent Christian Kluxens ledning kryddad med toner från en 400 år gammal cello trakterad av stjärncellisten Gabriel Schwabe.

En testosteronstinn kväll, för att citera Richard Michelin, som håller i kvällens introduktion. Det kan man verkligen hålla med om. En stilla fundering om hur en kväll signerad enbart kvinnor skulle se ut far upp i mitt huvud. Jag har inget svar, men jag hoppas att SON kan leverera vid tillfälle.

Richard Michelins i övrigt uppsluppna och personliga presentation sätter tonen för aftonen. Kärt återseende mellan orkester och publik, höga förväntningar och here we go again.

 

 

Christian Kluxen
Kraft. Christian Kluxen leder orkestern med energi och kraftfull tydlighet.

 

Dmitrij Sjostakovitj är flitigt spelad av symfoniorkestern. På kvällens program står hans Cellokonsert nr 1 från 1959. Den gav honom lyskraft utanför Sovjetunionen när den presenterades på en musikfestival i USA samma år.

Första satsen är bestämd och hetsig, nästan febrig, och det är cellisten som driver på. Orkestern svarar som ett eko. Klarinett och horn lösgör sig som egna röster. Gabriel Schwabe spelar intensivt och kontrollerat. Känslorna finns där, men de tyglas och hålls i schack. Hans cello har en alldeles egen röst. En dov klang, ibland opolerad och rå. Det är mycket energi och rakt på.

Sedan blir musiken trolsk med svala strängar som bas. Mjuka toner från hornen, och cellon får vara så där skir och vacker som bara en cello kan vara. Klarinetten tar vid och fortsätter på temat. Det är känsligt, naket och ärligt. Celesta och solocello i dialog med mullrande pukor i bakgrunden.

Orkesterbasen försvinner och solisten spelar ensam. Mörka behagliga toner som når in i hjärtat. Gabriel Schwabe har utsökt teknik och stor närvaro. Finalen bjuder på hela orkesterns samlade klang och styrka.

 

 

Gabriel Schwabe med SON
Celli. Ett vackert möte mellan instrumentalister.

 

Ludwig van Beethovens tredje symfoni, den som kallas Eroica, får kröna säsongspremiären. Det är ett pampigt bygge, skrivet till minnet av en stor man. Napoleon stod modell och namnet på symfonin var ursprungligen Bonaparte. Men Beethovens besvikelse över att Napoleon utropade sig till kejsare och övergav franska revolutionens grundtanke fick honom att riva bort titelbladet från partituret.

Christian Kluxen leder orkestern med stor tydlighet och får fram alla nyanser. Från startens självsäkra lekfullhet där musiken sväller ut i ett kraftfullt crescendo innan den går in i ett mer känsligt parti med vackra stråkar. Scherzot med sina koncentrerade utfall och dansanta tema i flöjt och horn. Musiken flödar ymnigt med stor energi ända till slutet.

 

Norrköpings symfoniorkester
Glans. Kontrabasisterna sparade inte på krutet de heller.

 

Stolt och starkt är också Richard Strauss tonpoem Don Juan som inleder kvällens konsert. Strauss tar fasta på lidelsen i dramat om erövraren Don Juan. Richard Strauss har inspirerat mången filmmusikkompositör och det är lätt att förstå. Musiken är berättande och skildrar sinnesstämningar på ett effektivt sätt. Här finns lusten, romantiken och självsäkerheten, men också sökandet och vemodet. En grandios tillbakablick på ett liv innan musiken likt en fladdrande låga sakta dör ut.

© Text: Felicia Eriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

7 september 2017
Säsongspremiär

Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Christian Kluxen
Konsertmästare: Henrik Jon Petersen
Solist: Gabriel Schwabe, cello

8 september i Linköping – Konsert & Kongress

PROGRAM
Richard Strauss (1864–1949) Don Juan op 20
Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975) Cellokonsert nr 1 op 107
Ludwig van Beethoven (1770–1827) Symfoni nr 3 Ess-dur op 55 ”Eroica”

LÄNKAR
Gabriel Schwabe hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Symfoniorkestern spelar säkert 2017/2018 krönika Kultursidan.nu 10/5 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.