• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lasse Berg inledde höstens Nyfiken på…


Människans måttband. Så här långt, eller snarare kort, till det röda märket, har vår art Homo sapiens funnits till i förhållande till hominidernas, förmänniskornas, existens. Cirka sex till sju centimeter av det sex meter långa måttbandet.

 

” Vi tillhör alla en och samma ras”

 

SÖDERKÖPING I brist på vassa hörntänder. Vårt inre Afrika är temat när författaren, journalisten och dokumentärfilmaren Lasse Berg inleder säsongens föreläsningsserie Nyfiken på . . . på Stinsen i Söderköping. Det är nio år sedan starten och kvällens föredragshållare drog fullt hus.

Lasse Berg håller ett högt tempo när han redogör om forskningen kring vårt ursprung. Han har ägnat 51 år av sitt liv åt forskning i ämnet och han berättar engagerat, intressant, tankeväckande och humoristiskt.

Han har bland annat skrivit fyra böcker om hur den mänskliga arten uppkommit och utvecklats. Den första Gryning över Kalahari har sålts i 60.000 exemplar.

– Men boken skulle behöva skrivas om varje år. Forskarna gör hela tiden nya rön. Det som gällde för 30 år sedan gäller inte längre och vem vet hur det ser ut efter nästa 30 år. Dessutom finns det många olika åsikter bland forskarna.

 

Lasse Berg
Språksam. – Vad använder vi homo sapiens vår stora hjärna till? Bland annat för att tillverka konsonanter som vi sedan binder samman vokalerna med. Det har jag nu gjort i 48 minuter. Som bonus har ni fått lyssna till det otroligt vackra Bjärespråket.

 

Lasse Berg inleder sitt föredrag med att komplimentera en dam i publiken, för hennes vackra leende och hennes fina tänder. Det är ingen slump, tänder och leenden är något vi får höra mer om under kvällen. Det är speciellt genom hörntänderna, närmare bestämt bristen på hörntänder, som människan skiljer sig från andra levande varelser.

– Vi har aldrig kunnat varken fånga eller slita sönder ett byte med våra tänder. Där i ligger också en del av grunden till att vi så småningom reste oss och går på två ben. Men det var länge sedan.

Homo sapiens uppkom för omkring 200.000 år sedan i Afrika. De första av dem lämnade Afrika för cirka 70.000 år sedan och spred sig så småningom över hela världen.

För att visa hur länge sedan det var plockar Lasse Berg fram ett sex meter långt måttband. Han får hjälp med att rulla ut det i sin fulla längd framför publiken.
Tänk er nu, säger han, att 10 mm på måttbandet motsvarar 10.000 år.  Då har människan funnits i sex till sju centimeter.

Tanken känns fullständigt obegriplig. Men så lång tid har gått sedan några av våra förfäder bushfolket lämnade regnskogarna i Afrika och tog sig till andra kontinenter. Där stötte de ihop med neandertalarna, levde tillsammans med dem och fick avkomma. Denna blandning av två mänskliga arter blev förfäderna till homo sapiens, det vill säga dagens människor.

Afrikanerna överlevde. Neandertalarna dog ut, eller kanske rättare sagt, integrerades.

 

Lasse Berg
Anpassningsbar och medkännande. Många lyssnade när Lasse Berg berättade mycket engagerat och intressant om våra förfäder och vår utveckling som människor. 

 

– Vi tillhör alla en och samma ras även om vi är olika till utseendet, framhåller Lasse Berg. Att vi har utvecklat olika utseenden och hudfärg är ett resultat av var vi lever och hur vi livnär oss. Vi har anpassat oss till det klimat som råder. Människan är överhuvudtaget oerhört anpassningsbar.

Som exempel nämner han att forskningen kommit fram till att det idealiska rörelsemönstret för dagens människa är cirka sex kilometers promenad varje dag.
Men att sitta i TV-soffan och äta chips funkar onekligen också.

– Ta bara den perfekta 74-åriga kropp som ni ser framför er, skojar han. Den har under långa tider huvudsakligen livnärt sig på ostmackor. Ett levande bevis på vår anpassningsförmåga.

Och hur finner vi då vårt ”inre Afrika”? 

– Jo, om vi riktigt vill finna det bör vi åka till Kalahari. Umgås med det vänliga och gästfria folket som bor där, lyssna till deras ständiga babblande på sitt klickspråk, somna utomhus i gräset, höra lejonen på avstånd. Det känns skönt, säger Lasse Berg.

– Om det inte är möjligt, så gå hem och gör någon oväntat glad på något sätt. Det ger också en skön känsla. Vi är inte bara anpassningsbara, vi har också en förmåga till medkännande med andra. Att känna sig utanför, kanske bli mobbad, är det värsta som kan hända.

Den som vill läsa mera om människans ursprung och utveckling har möjlighet till det genom Lasse Bergs böcker om Kalahari. Läs helst den första i serien, Gryning över Kalahari, först, råder han.

Lars Berg är författare, journalist och dokumentärfilmare. Han hoppade av en utbildning till militär innan han fyllde 25 år.  Han har sedan dess gjort många och långa resor, inte bara i Afrika. Han har skrivit ett flertal böcker och också fått många priser och utmärkelser.

Nyfiken på… arrangeras av Söderköpings föreläsningsförening tillsammans med Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings Bokhandel. Nästa gäst är ordföranden i förbundet Humanisterna Christer Sturmark som berättar om sin bok Upplysningen.

© Text: Bibi Friedrichsen

© Foto: Boy Svedberg

STINSEN Söderköping

Hösten 2017 kl 18.30
Nyfiken på…
Föreläsningar
Samarr: Söderköpings föreläsningsförening, Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings Bokhandel

13 september
Lasse Berg Vårt inre Afrika. Upptäcktsresor

4 oktober
Christer Sturmark Upplysning i det 21:a århundradet

18 oktober
Charlotte von Zweigbergk Fattigfällan

1 november
Marianne Wik Från S:t Anna över Sigtuna till Söderköping

15 november
Ingmar Karlsson Kurdistan – landet som icke är

7 december
Heléne Lööw Nationalsocialismens, fascismens och rasideologins historia

14 december
Kristina Paltén Den rädda löparen

LÄNKAR
Lasse Berg info
Nyfiken på… hemsida Facebook
Söderköpings kommun /Kulturkontoret hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.