• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lasse Lindfors minns vännen Johnny Cash

Vänskap. Lasse Lindfors uppskattade bok om Johnny Cash finns i ny utgåva. Till vänster en av de viktigaste bilderna, när Johnny hälsade på hemma hos en ung Lasse.

 

”Jag var 10 år och salig”

 

SÖDERKÖPING Det är fjärde året på raken som Lasse Lindfors lockar ett antal Johnny Cash-beundrare till Söderköpings Bokhandel. Ett 30-tal personer bänkade sig bland boktravarna i torsdags kväll. Det är ungefär så många som får plats i lokalen.

Det är trångt, stämningen är gemytlig. De flesta verkar ha varit med förr. Många gamla bekanta. För ovanlighetens skull är det flest herrar i publiken.

Lasse Lindfors inleder kvällen med att sjunga en fängelseballad. Han ackompanjeras följsamt av Leif Malmström på gitarr.

Det var just en en konsert med Johnny Cash som sändes från fängelset San Quentin, som förändrade Lasse Lindströms liv, berättar han. Han såg konserten i svartvitt på TV som mycket ung, och han var såld

Han berättar om sin första grammofonskiva med Cash, en lågprisskiva som han fick av sin mamma. Och han berättar om den första Cash-konserten han var på, i Tennishallen i Stockholm 1972 .

– Då tog Johnny Cash fram ett munspel, spelade en låt och kastade munspelet ut i publiken. Jag, som satt på första bänk i mitten, fångade det. Jag var 10 år och salig. Jag har naturligtvis munspelet kvar.

 

Lasse Lindfors och Leif Malmström
Låtar. Lasse Lindfors sjöng några låtar till Leif Malmströms ackompanjemang. Dessutom bjöd Lasse på några inspelningar i den rödlackade retrospelaren som skymtar till vänster.

 

Lasse Lindfors framför själv ett par låtar tillsammans med Leif Malmström. Däremellan får vi lyssna på några live-inspelningar. Bland annat från Österåkeranstalten norr om Stockholm där Johnny Cash byter ut ordet San Quentin mot Österåker och tackar sina lyssnare på svenska. En raritet.

En annan raritet som vi får lyssna till är en inspelning där Johnny Cash och Bob Dylan sjunger och spelar tillsammans.

Han berättar vidare om mötena med sin idol, både i Sverige och Amerika. Möten som har betytt mycket för honom. Flera i publiken har säkert hört det förr. Några var, som framgår, även med vid olika tillfällen.

Personligen hade jag gärna velat lyssna till mera musik och mindre prat. Men publiken verkade vara nöjd.

Sångaren och låtskrivaren Johnny Cash dog år 2003. Han satt aldrig i fängelse. Däremot framträdde han ofta för fångar och engagerade sig för bättre fängelseförhållanden.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL & ANTIKVARIAT Söderköping

14 september 2017
Johnny Cash – en man för alla tider

Lasse Lindfors, sång och berättande

Leif Malmström, gitarr

LÄNKAR
Johnny Cash Wikipedia
Söderköpings Bokhandel & Antikvariat hemsida Facebook
Cashkonsert fylld av både liv och låtar recension Kultursidan.nu 20/5 2016
Fängelseporten öppnade för Johnny Cash reportage Kultursidan.nu 17/5 2016
Lasse och Johnny Cash innanför murarna reportage Kultursidan.nu 9/5 2016
Johnny Cash i Lasses goda minne reportage Kultursidan.nu 10/9 2015
Öppen salong på Stadsbiblioteket reportage Kultursidan.nu 18/3 2011

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.