• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mats Lindh ställer ut i Galleri Rådhuset


Naturkraft. Mats Lindh visar sin tavla Postbåt på Ålands hav, olja på duk.

 

Kraftfulla motiv på bibelpapper och duk

 

SÖDERKÖPING Måleri över alla språkgränser. En åländsk postbåt som stävar fram. En stol som sjunker i havet efter katastrofen. Mats Lindh målar landskap. Ibland kommer en berättelse medan han målar. Söderköpings konstförening arrangerar utställningen i Galleri Rådhuset.

Han började som grafiker, men gick över till att måla. Först blev det akvarell och sedan gick han vidare till att måla i olja.

– Efter en tid tyckte jag att jag hade sagt det jag ville säga inom grafiken. Då ville jag inte bara mala på. Jag söker spänning i måleriet, jag vill utmana mig själv. Därför började jag prova på att arbeta med olika andra material.

Så uttrycker sig Mats Lindh, konstnär från Hässleholm, som för första gången ställer ut på Rådhusgalleriet i Söderköping. I lördags var det vernissage och Mats Lindh hälsades välkommen och presenterades av ordföranden i Söderköpings konstförening Anders Svensson.

 

Mats Lindh tillsammans med konstföreningens ordförande Anders Svensson
Utan titel. Konstföreningens ordförande Anders Svensson och konstnären Mats Lindh flankerar ett akvarell/collage.

 

Beviset på Mats Lindhs mångsidighet ges i utställningen. Där finns oljemålningar, målningar i akryl, akvareller, collage, blandteknik och, det som mest fångar uppmärksamheten, akvareller på tunt papper.

Att Mats Lindh började måla på tunt papper berodde på den kände konstnären professor Arne Isacsson (1917 – 2010).

– Jag studerade akvarell för honom under en tid och lärde mig bland mycket annat att att måla på så kallat bibelpapper. Arne Isaksson var upphovsman till metoden som kallas akvarellmonotypi.

– Papperet är hårt på ytan, färgen ligger kvar, lever sitt eget liv. Man lägger ett annat lika tunt papper ovanpå och trycker på så sätt av färgen. Det kan sedan utnyttjas genom att målningen, eller delar av den, klistras på akvarellpapper och i vissa fall ”fullborda” den med pensel.

– Det besvärligaste med den här arbetsmetoden är att det inte längre går att få tag på det tunna papperet. Alla finpappersbruk har lagts ner, inga biblar trycks längre i Sverige. Möjligen kan man få tag i papperet utomlands men då måste man köpa det i alltför stora mängder.

 

Mats Lindh visar New Orleans – Livets hårdhet
Hotad existens. Titeln ”New Orleans – livets hårdhet” syftar på översvämningen i New Orleans. Mats Lindh har målat stolen som sjunker i havet med akryl på duk.

 

Mats Lindh framhåller att han inte målar med intellektet utan med känslorna. När han påbörjar en målning vet han inte alltid hur den ska komma att se ut.

– Det som är fint med målarkonsten är att den går över alla språkgränser. Ord kan ofta vara för fyrkantiga för att uttrycka vad man vill ha sagt, menar han.

– Det händer att folk frågar hur lång tid det tar för mig att färdigställa en målning. Jag kan bara svara: ”ett år, två år, eller tio minuter”. Det beror på att jag ofta ställer undan ett påbörjat eller halvfärdigt verk. När jag sedan tar fram det efter en tid ser jag oftast direkt hur det ska färdigställas och då kan det vara gjort på tio minuter.

Mats Lindh målar mest landskap. När han promenerar i naturen tar han till sig landskapet med alla sina sinnen. Väl hemma i ateljén tar han fram sina upplevelser ur minnet och bearbetar dem. Det blir ett slags samarbete mellan minnet, färgpaletten och papperet eller duken.

32 målningar av Mats Lindh finns till beskådande på Rådhusgalleriet fram till den 29 oktober 2017.

© Text: Bibi Friedrichsen

© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/sets/72157687509853700

GALLERI RÅDHUSET Söderköping

14–29 oktober 2017
Mats Lindh

Måleri

Arr: Söderköpings konstförening

LÄNKAR
Mats Lindh hemsida
Söderköpings konstförening hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.