• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Spökmusikal ger nytt liv till Hemgården


Läskigt. Vad var det som lät? Adnan Music och Monna Orraryd spelar Simon och Clara i familjemusikalen Spökskenet bedrar på Hemgården under höstlovet.

 

Synopsis flödade fram på två dagar

 

NORRKÖPING Snälla spöken. Och ett som är lite styggare. Spökskenet bedrar heter Marcus Fyrbergs nya familjemusikal som förvandlar Hemgården till musikalscen. Monna Orraryd spelar Clara, en modig och nyfiken tjej som lockar med kompisen Simon på äventyr.

– Hon är modig och nyfiken, hon gillar att ta reda på saker, berättar Monna Orraryd som känner igen sig själv i Clara. – Fast hon är nog ändå modigare än jag för jag har alltid varit rädd för spöken.

Vilken tur då att spökena som Monna/Clara möter när de knackar på – ”Bus eller godis?” – i det gamla ödehuset är snälla. Åtminstone tre av de fyra spöken som kompisarna Clara, 12 år, och försiktiga Simon, 11, möter den här dagen.

Marcus Fyrberg, Norrköpings flitigaste musikalmakare som skrivit, regisserat och koreograferat lättsamma sommarmusikaler och allvarlig skolmusikal, bestämde sig för att göra något med Halloweenstämning.

– Tanken väcktes av att man är så låst av julshower och sommarens allsång. Jag tänkte att det kommer en höst, berättar Marcus Fyrberg som kläckte idén när han tillsammans med Chopp Event-gänget åkte upp till Revy-SM en dag tidigt i augusti.

Synopsis, handlingens huvuddrag, flödade fram på två dagar. Hela manuset med repliker och sångtexter (till kända melodier) var klart när augusti närmade sig september och ensemblen började repetera.

 

Jaana Salo, Marcus Fyrberg och Marthina Sjöström
Snälla spöken som kan sjunga och dansa. Jaana Salo, Marcus Fyrberg och Marthina Sjöström.

 

– Vi repeterar torsdagar och söndagar. Nu börjar det bli allvar, säger Monna Orraryd som blev glad när Marcus frågade om hon ville vara med.

– Jag har varit med på hans musikalkurser, förklarar Monna som gillar musikalgenren.

– Jag lär mig sånger och danssteg. Det är det som är skillnaden mellan teater och film mot musikal. Det blir mer som en show och det tycker jag är roligt.

Monna Orraryd går i musikklass på Hagaskolan och har stor vana vid att uppträda. Bland annat har eleverna gjort konserter och musikaler med Norrköpings symfoniorkester.

Vad hon inte berättar är att filmerfarenheten handlar om att hon spelar med i årets julkalender Jakten på Tidskristallen i Sveriges Television. Men inspelningarna i vintras ligger bakom henne och nu är det höstens spökmusikal som gäller.

– Den är jättebra och har ett budskap: Man vet inte vad som ligger bakom en annan persons beteende. Att inte döma någon innan man vet vad den varit med om, berättar Monna.

– Jag ville inte skriva en ren barnmusikal. Det finns en del vuxenhumor men det ska inte gå över barnens huvuden, säger Marcus Fyrberg som egentligen vill vända sig till alla.

Med Spökskenet bedrar blir Hemgården ny musikalscen i Norrköping. Elin Tuveklint som numera ansvarar för Hemgården gav Marcus ett varmt välkomnande – ”vi har väntat på att du skulle komma”, berättar han.

Med på repetitionen är förstås övriga ensemblen. Adnan Music, som spelar Claras kompis Simon, var en av de som spelade Birk i sommarens uppsättning av Ronja Rövardotter på Kråkholmen där Marcus Fyrberg spelade pappa Mattis.

Marthina Sjöström och Jaana Salo, två snälla spöken, var båda med i Gubbens armé i somras. Jakob Sjöberg, kanske mest känd från folklustspelen i Knäppingsborg med Kalbokultur men med fler strängar på sin lyra, spelar ett spöke med ett annat sinnelag.

 

Marcus Fyrberg
En sång- och dansman. Marcus Fyrberg ger många bidrag till att göra Norrköping roligare. Ofta med budskap om värme och acceptans.

 

Marcus Fyrberg har fullt upp. Sommaren innehöll mycket jobb: Ronja Rövardotter och Allsång på turné med Chopp Event. Dessutom följde han upp 2016 års uppskattade musikalprojekt, ett i Gubbens trädgård, och ett med barnaktörer som spelade på äldreboenden.

Nu i höst har Marcus vid sidan av spökmusikalen kallats in att regissera Vikbolandsspelets Nyårsrevy som har premiär redan i november.

– Där har jag skrivit 15 nummer och deras manusgrupp har också skrivit.

Senhösten handlar om Julshow på Stadsvakten och ytterligare en familjeföreställning.

– Nästa gång jag är ledig är i mitten av januari. Då åker jag till London och ser musikaler, svarar Marcus Fyrberg på min lite oroliga fråga hur han kopplar av och fyller på förråden.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

STORA SALEN, HEMGÅRDEN Norrköping

20–28 oktober 2017
Spökskenet bedrar
Familjemusikal

Manus, koreografi & regi: Marcus Fyrberg

MEDVERKANDE

Monna Orraryd, Adnan Music,
Marcus Fyrberg, Marthina Sjöström,
Jaana Salo och Jakob Sjöberg

LÄNKAR
Marcus Fyrberg Facebook
Hemgården hemsida Facebook
Allsång på turné startade vid Färgargården reportage Kultursidan.nu 16/7 2017
Starka kvinnor dansar i Gubbens armé recension Kultursidan.nu 7/7 2017
Världen växer för Ronja Rövardotter recension Kultursidan.nu 12/6 2017
Det svänger i Chopp Events Blanda och ge recension Kultursidan.nu 13/1 2017
Vem har tagit Tomtens försvunna paket? recension Kultursidan.nu 5/12 2016
Öppna ditt fönster på Träffpunkterna reportage Kultursidan.nu 14/7 2016
Gubbens hotell gräver djupt i humorhyllan recension Kultursidan.nu 7/7 2016
Musical Dreams både rolig och stark recension Kultursidan.nu 10/4 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Spökmusikal ger nytt liv till Hemgården

  1. Pingback: Skratt i Hemgården när Spökskenet bedrar (recension) – KULTURSIDAN.nu