• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SPEGLA Fotografiska dagar för entusiaster


Under. En blå fjärilsvinge skymtar i Anna Claréns foto från serien hon tagit i Fjärilshuset på Haga i Stockholm. Fotografen medverkar under SPEGLA – The Ongoing Project.

 

Mycket personliga utställningar

 

NORRKÖPING Fotografi. Utställningar, föreläsningar och prisutdelning. SPEGLA – The Ongoing Project genomförs för andra året i rad. Initiativtagaren Eva Lindblad vill skapa ett möte för alla som är intresserade av foto.

Något färre utställningar – med fri entré. Fler föreläsningar – till festivalpris. Arrangörerna har skruvat lite på konceptet som både vänder sig till allmänheten som till yrkesverksamma.

– Målet är ett möte mellan entusiaster, bildkonsumenter, bildkommunikatörer och yrkesfotografer, säger Eva Lindblad och exemplifierar med dokumentärfoto, konstfoto och porträttfoto.

SPEGLA:s tre dagar, från idag fredag till söndag, är fullspäckade med föreläsningar, några workshops och en och annan film. Utställare och andra kända fotografer kommer. Mindre kända fotografer talar om allt från att skapa video med mobilen till att avslöja fotohistoriens största bluffar. Plats för föreläsningar är i huvudsak Kulturkvarteret Hallarna, men även Konstmuseet och Arbis. Cnema visar film.

Utställningarna visas på Galleri Sander/NP33 och Galleri Kameleont. I Kulturkollektivet, f.d. Kulturhuset, i Hallarna, ställer lokala yrkesfotografer ut under den gemensamma titeln Work in Progress. Reglerna här är att det ska handla om egna projekt, inte om jobb. Motiven handlar om natur, djur, människor, mörker och ljus.

Dessutom fogar Arbetets museum in sin prisutdelning av Dokumentärfotosalongens vinnare.

 

Jenny Jacobsson
Detalj. Jenny Jacobsson skapar bilder av bilder med fantasi och hög teknisk skicklighet.

 

Vi möts på Galleri Sander/NP33 där hon hänger bilder av sex utvalda fotografer, inte en den andra lik i uttrycket. Urvalet fångar upp bredden av intressanta och starka projekt, flera av dem mycket personliga.

Maja Kristin Nylanders utställning En atletkvinnas dotter i glasrummet närmast entrén har en poetisk ton med stark sepiakänsla. Intrycket av det skrapade och diffusa är en berättelse om något som händer för längesedan. Ett avtäckande av en bortglömd historia. Flera av bilderna känner jag igen från fotografens utställning på Galleri Kronan förra året. Nu har hon gett dem ett nytt sammanhang, en nu berättelse.

Jenny Jacobssons fotoprojekt Parallells i svarta galleriet längst in på samma våningsplan lyser genom plasten som ännu omger bilderna. Eva Lindblad packar upp bilden av en kvinna som går uppför en bred trappa. Hennes vackra klänning är gjord av skummande vågor, som vore hon havsgudinnan Ran som stiger upp ur havet. På en annan bild faller hon handlöst ner från en vägg i ett slitet rum.

– Hon använder ofta sig själv som modell och bygger bilderna i Photoshop, berättar Eva Lindblad.

 

Alexander Mahmoud
Gömd. Alexander Mahmoud skriver inte ut det i utställningen men i sin bok Mellan rummen som kom 2015 möter han en ung kvinna som lever utan uppehållstillstånd.

 

Alexander Mahmoud vänder i Mellan rummen kameran mot sig själv och berättar om en ung man som börjar finna sin väg i livet. Rapporten från det nya Sverige gestaltar skörhet och djupare sanningar. Han kompletterar med texter som även tillåter andra att komma in, hämtade ur boken med samma titel. Mina tankar går till författaren Jonas Hassen Khemiri.

Linda Nyboms Inside Out får jag veta är ett projekt som fotografen gjorde under ett sorgeår. Där är ofta en fysisk närhet i bilderna, särskilt när de fångar natur, som gräs. Läser jag från vänster till höger kanske jag ser en gestalt (Den förlorade? Den sörjande? Smärtan?) som löses upp för att till sist vara en ljusare fläck av en gardin. Kanske.

Anna Claréns Under är fortfarande helt inpackad men Eva Lindblad öppnar plasten så pass att jag ser färg. Fotografen ägnade en behövlig period åt att vistas i Fjärilshuset i Haga i Stockholm.

I projektet Silver och Ljus ”Renässans” har Hans Jonsson använt sig av våtplåtsteknik, som är en av fotografiets allra äldsta tekniker. Motiven speglar dessutom det sena 1800-talet, upptäcktsresandenas exotiska bilder av främmande folkslag och ”franska kort” samt porträtt. Eva Lindblad avslöjar att hon själv börjat experimentera med tekniken.

 

Rabab Hakem
Utsikt. Rabab Hakem sträcker sig i utställningen #my window ut från sin balkong och vänder sig framåt, åt sidorna, uppåt och neråt. Marken rakt under används till lite av varje. På Galleri Kameleont.

 

Jag tittar in på Galleri Kameleont på Trädgårdsgatan nära Rosen. Egyptiska fotografen Rabab Hakem fångar i #mywindow livet i Kairo från sin balkong. Utsikten är minst sagt omväxlande där ett gammalt bostadshus speglas sig i modern glasfasad. Barn leker, en man ber på sin lilla bönematta rakt under henne, livet myllrar längre bort på gatan.

Mot detta ställer galleristen Sahar Burhan utsikten från sin balkong, den stilla grönskan utanför radhuset i Ljura.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL  GALLERI SANDER/NP33 & GALLERI KAMELEONT – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Eva Lindblad hänger Maja Kristin Nylanders bilder

BILDSPEL KULTURKOLLEKTIVET/KULTURKVARTERET HALLARNA – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Josefine Loftenius

NORRKÖPING

20–22 oktober 2017
SPEGLA – The Ongoing Project
Utställningar, föreläsningar, workshops, film


GALLERI SANDER/NP33
Anna Clarén Under
Maja Kristin Nylander En atletkvinnas dotter
Hans Jonsson Silver och Ljus ”Renässans”
Alexander Mahmoud Mellan rummen
Jenny Jacobsson Parallells
Linda Nybom Inside Out

GALLERI KAMELEONT
Rabab Hakem #mywindow
Sahar Burhan

DYNAMO & KULTURKOLLEKTIVET/ KULTURKVARTERET HALLARNA
Föreläsningar
Work in Progress utställningar
Susanne Lundbäck, Linus Lindgren, Pernilla Andersson,
Eva Lindblad, Crelle, Calle Slättengren, Henrik Witt,
Peter Ericsson, Josefine Loftenius, Eva Cederwall,
Niclas Sandberg och Fredrik Schlyter.
Bildspel i Salongen.

ARBETETS MUSEUM
Dokumentärfotosalong
20/10 kl 16 Prisutdelning

CNEMA
21/10 KL 17  SHOT – dokumentär om Mick Rock

NORRKÖPINGS KONSTMUSEUM
22/10 Martin Sundberg, Eva Dahlman och Carl Johan De Geer Föreläsningar

OFF-SPEGLA
Projekt Lobby LiU Bredgatan 33
Kneippen fotoklubb Turbinhallen, Kungsgatan 54–56
Fotoklubben Norrköping Knäppingsborg/Swartzens valv
My Art Factory Svart Vitt

LÄNKAR
SPEGLA hemsida Facebook Program
Aspekter på arbetsliv på Arbetets museum reportage Kultursidan.nu 1/9 2017
Maja Kristin Nylanders poesi på Kronan reportage Kultursidan.nu 7/11 2016

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to SPEGLA Fotografiska dagar för entusiaster

  1. Pingback: My Window الصور رزق |