• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON showar med Helen, Andreas & Jacke


Välkomna! Jacke, Helen och Andreas gör entré med ett nummer som till en finare krogshow. Och vad kan vara finare än Norrköpings Symfoniorkester?

 

Det glittrar i orkesterleden

 

NORRKÖPING Symfoniorkestern passar på. När nu trion Helen Sjöholm, Andreas Nilsson och Jacke Sjödin ändå ställer till med glittrande fest för Norrköpings kommuns alla anställda så ges showen även som offentlig föreställning även på lördag.

11.000 kommunanställda kommer att se showen med Helen, Andreas och Jacke vid sammanlagt åtta kvällar i Louis de Geer i oktober och november. Det innebär att andra Norrköpingsbor, vi är ju mer än 140.000 invånare, som kan passa på då showen ges som offentlig föreställning på lördag.

 

Jacke Sjödin
Dagsvers. Jacke Sjödins tidningsläsning omvandlar dagens rubriker till en snärtig och välrimmad låt. Just här läser han om Femöresbrons förflyttning.

 

Jag smiter in på en abonnerad föreställning för att fånga stämningen i De Geerhallen inför lördagen. Norrköpings Symfoniorkester har en fantastisk bredd och kompetens och omskapar sig från wienklassicismens ideal till modernism, från skolkonserter till fest och det är det sistnämnda som gäller här. Det glittrar här och där i orkesterleden som förresten har förstärkts med en rytmisk kompgrupp.

Dirigent är Hans Ek som gärna rör sig i kuperad musikterräng och senast gjorde Bowie in Berlin med SON i maj. Musiken i showprogrammet rör sig mellan högt och lågt, med start i en fräsch uvertyr av Dmitrij Kabalevskij, som gärna får spelas vid fler tillfällen.

 

Helen Sjöholm med Norrköpings Symfoniorkester
Ljusdesign. Sköna slingor i bakgrunden när Helen Sjöholm framträder med Norrköpings Symfoniorkester.

 

Solister är Helen Sjöholm, Andreas Nilsson och Jacke Sjödin. Alla tre sjunger, spexar och showar i lämpliga proportioner. Alla känner till Helen Sjöholm, musikalstjärnan som tändes i Kristina från Duvemåla och vann så mångas medkänsla i rollen som Gabriella i Kay Pollacks film Så som i himmelen. Här har hon den goda smaken att presentera Elvis Costellos musik.

Jacke Sjödin satsar på humor. Alla hans inslag står kanske inte med i det musikaliskt inriktade programbladet men förhoppningsvis uppskattar även lördagspubliken resultatet av artistens tidningsläsning. Dagsfärska sånger plockade ur bladet till lämplig känd melodi. Han sjunger dessutom bättre än han påstår.

Andreas Nilsson landar någonstans mittemellan. En man med såväl röst, det blir duett med Helen förstås, som en glädjespridare. Sammantaget utlovas en show där de inblandade mixar högt och lågt, humor och allvar, sång och monolog.

Ljuset, för att inte tala om ljusdesignen, är imponerande. De Geerhallens scen har riggat lysande skärmar, som ger stämning med visuellt djup. Så här mycket glitterljus och skärmar hade inte ens Stjärntecknat, konserten med animationer, för två veckor sedan. Titta bara!

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Hans Ek

DE GEERHALLEN Norrköping

28 oktober 2017 kl 15 (25–27/10 & 6–10/11 för kommunanställda)
Helen, Andreas & Jacke
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Hans Ek
Solister: Helen Sjöholm, Andreas Nilsson och Jacke Sjödin

PROGRAM
Dmitrij Kabalevskij
Uvertyr ur Colas Breugnon
Jimmy Giuffre
Välkomna (Four brothers)
Jerry Hermann
I belong here ur The grand tour
Chris Martin
Fix you
Johan Söderqvist
Eli’s theme ur Låt den rätte komma in
Elvis Costello
I almost had a weakness
Benny Andersson/Björn Ulvaeus
Du måste finnas ur Kristina från Duvemåla

Dmitrij Sjostakovitj
A spin through Moscow
Nick Cave
Where the wild roses grow
Elvis Costello
Veronica
Aram Chatjaturjan
Vals ur Maskeraden
Benny Andersson/Kristina Lugn
Nu mår jag mycket bättre
Barry Gibb/Maurice Gibb/Robin Gibb
Islands in the stream
James Horner
My heart will go on ur Titanic

LÄNKAR
Helen Sjöholm Wikipedia
Andreas Nilsson Wikipedia
Jacke Sjödin hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Stjärntecknat kul med Symfoniorkestern recension Kultursidan.nu 14/10 2017
Symfoniorkestern spelar säkert 2017/2018 krönika Kultursidan.nu 10/5 2017
Sakral symfoni med SON i Bowie in Berlin recension Kultursidan.nu 8/5 2017

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.