• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Populär överlevnadskurs på höstlovet


Fyr. Cornelia och Gabriel Badea tränar på att slå eld med tändstål.

 

”Stormkök behövs i alla hem”

 

REPORTAGE/NORRKÖPING Vet du vad du ska göra om elektriciteten lägger av i flera dagar? Eller om du går vilse i skogen? Om inte så håller Stadsmuseet en överlevnadskurs under höstlovet. Alla är välkomna.

 

Korvgrillning
Korvgrillning. Efter övningen med att göra upp eld och rena vatten blir belöningen att grilla korv på sin egen grillpinne.

 

Röklukten slår emot mig när jag går ut på museigården där ett stort vindskydd satts upp. Lägret är uppdelat i tre stationer: grilla korv över öppen brasa, öva på att tända eld med tändstål och på ett bord står ett stormkök redo att användas.

De som håller i kursen är museipedagogerna Ellika Kyndel och Anders Lindkvist. Ellika Kyndel visar upp stormköket.

– Det behövs i alla hem.

– Vi hämtade det värsta vattnet vi kunde få tag i, fortsätter hon och pekar mot Motala ström. Bredvid henne står en stor vattendunk med svagt färgat vatten.

Alltså måste vattnet renas: Först ska man få bort småpartiklar genom att filtrera vattnet. Därefter kan man koka eller använda tabletter för att undvika bakterier. Bredvid stormköket, tillsammans med många andra viktiga förnödenheter, står en burk vattenreningstabletter.

– För tjugo liter vatten behövs bara två tabletter.

För att även få i sig C-vitamin kan man tillsätta tallbar i vattnet och dricka som te.

 

Tända eld i stormkök
Stormkök. Nu är det dags att koka vatten och få bort alla bakterier.

 

Några som hittat hit är Nettan Badea med barnen Cornelia och Gabriel. Familjen är ofta ute i naturen och väl medveten om hur viktigt och glädjerikt ett aktivt friluftsliv kan vara.

– Min man börjar likna en prepper, avslöjar Nettan Badea.

Hon tycker att det är jättebra att museet anordnar detta och vill se mer av den varan. Vi har allemansrätten och därmed en fritidssysselsättning som nästan är gratis. Det man måste ha med sig i naturen behöver inte vara så himla dyrt.

– Det är viktigt att involvera barnen i användandet av förnödenheterna, fortsätter hon om hur man ska förbereda barnen inför en eventuell krissituation.

Besökarna består främst av barnfamiljer och aktiviteterna verkar uppskattas. Särskilt momentet att göra upp eld där Cornelia och Gabriel flitigt försöker få gnistorna att ta fyr.

© Text: Anton Augustsson

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Anders Lindkvist

STADSMUSEETS GÅRD Norrköping

31/10–3/11 2017 kl 11–13, 14–16
Överlevnadskurs


LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.