• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bråvalla i 360° på Visualiseringscenter C


Hårdrockfans vid scenkanten. Filmen från Bråvalla som visas i Visualisering förmedlar stämningen och glädjen från sommarens stora musikfestival i Norrköping.

 

Skulle jag nu slussas tillbaka till den känslan?

 

RECENSION/ NORRKÖPING På snurr i musikfestivalen. Bråvallafestivalen filmad med 360°-kamera visas i Visualiseringscenters dom för alla som vill minnas sommarens musikfest i vinter.

Med fyra festivaldagar nerklippta till en knapp timme finns ett urvalsproblem men känslan av glädje och gemenskap är kvar.

Det var med förväntan jag klev in i domen på Visualiseringscenter C vid måndagens pressvisning. Månader har gått sedan jag själv stod i Bråvallas stora publikhav och sjöng mig hes. Skulle jag nu slussas tillbaka till den känslan?

 

Bråvallafestivalen 2017 filmad i 360°
Hisnande. En del kameraåkningar kan ge svindelkänsla när domen ”vrider sig”.

 

Ett kamerateam på fyra personer var tillsammans med en ljudansvarig på plats under sommarens Bråvalla för att försöka dokumentera festivalupplevelsen. Det är den första produktionen som Visualiseringscenter C har varit med och producerat tillsammans med Teknomedia.

– Vi ser det här som ett första test. Musikupplevelsen förmedlas nog bra i domen och vi vill i framtiden ha möjlighet att producera och visa fler musikupplevelser, säger Anna Öst, chef för produktionsavdelningen på Visualiseringscenter.

En lätt förvåning rinner över mig under filmens gång. De stunder som lyftes var inte de jag trodde att det skulle vara. Stundtals kändes det som att klippen som visades var från en annan festival, en som jag inte hade närvarat vid.

Var var jag när Passenger spelade? Borde jag ha stannat och tagit del av The Chainsmokers maffiga ljusshow? Akterna som jag kände igen går enkelt att räkna på en hand.

Det kan inte hjälpas att jag undrade vart Håkan Hellström, Linkin Park och många andra stora uppträdanden tog vägen i mixen. De var trots allt de som tonsatte min egen festivalupplevelse.

Tur är att Jonathan Klittmark, marknadsansvarig på Visualiseringscenter C, är på plats och förklarar. Materialet valdes utifrån vilka shots som var snyggast och bäst och efter artisternas godkännande.

Trots att filmen inte visade mina personliga favoritstunder från festivalen var det roligt att få ta del av spelningar jag missade. Det hela höjdes ytterligare av den pampiga effekt som domen ger.

 

Bråvallafestivalen 2017 filmad i 360°
Sommarnatt. Som från en annan värld, ljudet och ljuset är med i filmen, tyvärr inte dofterna.

 

Mer bekant än artisterna i filmen var den övergripande känslan av glädje och gemenskap. Att fånga den totala känslan har dock varit svårt, för att inte säga omöjligt.

– Det är ju fler delar som är en del av en festival än ljud och bild. Vi kan liksom inte plocka ut maten och smaken, säger Anna Öst.

Filmen har premiär för allmänheten i februari men går att boka som en del av ett julbordspaket. Tanken är att filmen ska kunna nå en bred publik.

– Nostalgikerna som var där och vill uppleva det igen eller de som inte var där men är nyfikna på festivalen, säger Jonathan Klittmark.

© Text: Kajsa Jansson

© Foto: Michael Strandhed

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157666012309899

VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

11 november – 22 december 2017 samt i februari 2018
Bråvalla
Filmvisning i 360°
Prod: Visualiseringscenter C och Teknomedia

LÄNKAR
Visualiseringscenter C hemsida Facebook Bråvalla 360

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.