• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stark som en räv speglar forskarskandal


Hemma hos. Den maktfullkomliga rektorn, hans missnöjda hustru och deras polska städerska. I rollerna Per-Johan Persson, Stina von Sydow och Karin Oscarsson.

 

”Hur kunde Macchiarini få makten?”

 

NORRKÖPING ”Hur kunde Macchiarini få makten utan att någon sa stopp?” På lördag har Ylva Lööfs politiska komedi Stark som en räv nypremiär på Stora teatern i Norrköping. Regissören Marika Lagercrantz vill göra en rolig sitcom om ett djupt allvarligt ämne.

Jag möter Marika Lagercrantz på Broadway Konditori, en tom kopp kaffe står på bordet. Hon har redan suttit här och arbetat en timme.

Skådespelerskan och regissören Marika Lagercrantz hade arbetat i tre år som kulturråd på svenska ambassaden i Berlin. Efter att flyttat tillbaka till Sverige frågade teaterchefen Johan Celander om hon ville komma till Östgötateatern. Ett välkommet erbjudande till Marika som längtade tillbaka till teaterns värld. Hon inte ångrar att hon tackade ja och uttalar flera gånger under intervjun hur mycket hon uppskattar såväl Norrköping som Östgötateatern och närheten till publiken.

– Jag fick många förslag på pjäser av dramaturgen Johan Huldt och en av dem var Stark som en räv. Jag kände direkt att den här måste jag göra.

Pjäsen handlar, lätt fiktionaliserad, om bakgrunden till Macchiariniaffären. Den uppmärksammade forskaren Paolo Macchiarini genomförde organtransplantationer på flera svårt sjuka patienter. Det ledde till allvarliga komplikationer och sju dödsfall.

– De torterades till döds, har läkare vittnat om, säger hon med djupt allvar.

 

Marica Lagercrantz
Engagerad. Regissören Marika Lagercrantz vill reflektera nutidens frågor i sitt konstnärskap.

 

Dramatikern Ylva Lööf hade tidigare arbetat på Karolinska Institutet. Med pjäsen ville hon väcka frågor om etik och empati, frågor som fick Marika Lagercrantz att välja Stark som en räv som sin första uppsättning på Östgötateatern. Hon vill varna för de katastrofer som kan uppstå när demokratiska processer och kunskap sätts åt sidan.

Regissören betonar hur viktigt det är att föra en diskussion kring frågor om demokrati, etik och ansvar. Speciellt när man informerar ungdomar, studenter är en av de publikgrupper hon hoppas kommer att se pjäsen.

– Man måste veta varför och hur man berättar historier som den här. Hur kunde Macchiarini få den här makten utan att någon sa stopp?

Stark som en räv utspelas hemma hos rektorn för Kungliga medicinska institutet. Det är dagen efter en fest och i morgontidningen läser rektorn om en stor skandal som upptäckts och inser att han, som högst ansvarig, befinner sig i dess mittpunkt. På plats finns även hustrun, en åldrig svärmor och en svåger med njurproblem.

– Familjen representerar de människor som kommer i kläm när olika intressen krockar. Pjäsen handlar om människor när de är som svagast och om vilket ansvar sjukvården och universiteten har.

Ett allvarligt och svårt ämne med andra ord. Men det är ingen svår pjäs poängterar Marika Lagercrantz.

– Pjäsen är vansinnigt rolig. Som en sitcom, säger hon och fortsätter: – Det är viktigt att kunna skratta åt vår samtid för att orka fortsätta kämpa och föra en diskussion. Vilket jag kommer göra så länge jag lever.

Förhoppningen är att Stark som en räv bidrar till att vi i publiken och i samhället kan se varningssignaler tidigare, innan det leder till katastrof. Komedin har redan spelats i Linköping och mötts med stor uppskattning. Regissören berättar om stående ovationer efter så gott som varje föreställning.

Marika Lagercrantz är glad över att få arbeta med nyskriven dramatik.

– Det är viktigt att skildra vår samtid. Konstnärernas uppgift är att hjälpa oss att reflektera, eftersom vi lever i en tid där förändringarna galopperar fram.

När vi lämnar Broadway konditori ropar Marika in till köket:

– Tack för frukosten!

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Markus Gårder/Östgötateatern och Ann-Charlotte Sandelin

STORA TEATERN Norrköping

11 november–3 december 2017
Stark som en räv

av Ylva Lööf
Regi: Marika Lagercrantz
Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt
Musik: Kontrapunk med Caroline af Ugglas
Mask- och perukdesign: Lena Stranger Weinar
Ljusdesign: Pär Krantz
Ljuddesign: Michael Andersson

SKÅDESPELARE
Per-Johan Persson
Stina von Sydow
Åsa Arhammar
Jesper Barkselius
Karin Oscarsson
Ludvig Fahlstedt

PROGRAMKVÄLLAR

15 november kl 17.30 (FULLBOKAD)
Spelet bakom Macchiariniskandalen
Kalle Grinnemo, kirurg, forskare och chef för Hjärtlabbet på Karolinska Institutet
Oscar Simonson, läkare och forskare,
Bosse Lindquist, journalist och författare
Ylva Lööf, dramatiker
Moderator: Marika Lagercrantz

29 november kl 17.30
Värna professionerna – skydda universiteten
Ylva Hasselberg, professor i ekonomisk historia
Ann Fritzell, ämnessakkunnig på Utbildningsdepartementet
Göran Collste, professor i tillämpad etik

Ylva Lööf, dramatiker
Moderator: Marika Lagercrantz

LÄNKAR
Paolo Macchiarini Wikipedia
Östgötateatern hemsida Facebook
Östgötateaterns och Ung scen/östs nya år reportage Kultursidan.nu 10/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Stark som en räv speglar forskarskandal

  1. Pingback: Den politiska teatern är Stark som en räv – KULTURSIDAN.nu