• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Brahms vackraste i Immanuelskyrkan


Utsökt. Ur Christian Svarfvars violin flödade Felixsonatens tröstande toner. Mats Jansson var en trygg partner vid pianot.

 

Chistian Svarfvar greppade sin lätt slitna violin

 

RECENSION/ NORRKÖPING Något av det vackraste som någonsin skrivits. Tre violinsonater av Brahms hördes i Immanuelskyrkan i måndags kväll. Violinisten Christian Svarvar spelade tillsammans med pianisten Mats Jansson.

Höstens tredje konsert i serien Kammarmusik i Immanuel bjöd åter på både vacker och intressant musik. Mats Jansson, som även står som arrangör, introducerade varje sonat och berättade om dess tillkomst. Varpå han satte sig vid flygeln medan Chistian Svarfvar greppade sin lätt slitna violin.

 

Mats Jansson
Noter. Mats Jansson omvandlade nottecknen till skön musik.

 

Brahms Felix-sonat är den mest kända av hans violinsonater, speciellt den första och den sista satsen även om den andra satsen med sorgmarschen, som lades till senare, möjligen är den bästa. Den nordtyska lyriken är inte lika insmickrande som de österrikiska idiomen de flesta förknippar med ”klassisk musik” men publiken i Immanuelskyrkan fick lyssna till något av det vackraste som någonsin skrivits. Den tredje satsen är temat till en känd sång, Regenlied, och det var knappast vackert väder i Brahms liv när detta skrevs.

Sonaten i A-dur, Lieder-sonate, är mycket riktigt inspirerad av hans sånger eller visor (’Lieder’), speciellt i första satsen med Allegro amabile (’älskvärd hastigt’). Andra satsen är mer tematiskt avancerad och genomkomponerad. Pianisten har ofta mer krävande fraser än violinisten, givetvis var Brahms själv pianist och ville kanske få tillfällen att glänsa. Vilket även Mats Jansson gjorde.

 

Christian Svarfvar – pizzicato i Lieder-sonaten
Pizzicato. Christian Svarfvar är mycket koncentrerad när han spelar.

 

Den sista sonaten i d-moll är en tvillingsonat till A-dursonaten, den minst spelade men har glimtar av storhet. Överlag är detta lite av ett ålderdomsverk med rapsodisk form (även om den till det yttre är ”mest korrekt” – den har fyra satser som var kutym då, inte tre som de tidigare) men det finns några utbrott av kvintessentiell Brahms här. I den sista satsen hör man dock den gamle (eller snarare den unge) Brahms med utmejslade, lätt brutala teman i konservativ men mycket effektiv anda.

Mats Jansson och Christian Svarfvar är två av landets främsta musiker – med digra CV:n – som gör musiken full rättvisa. Ett kuriosum är att Christian spelar på en Stradivarius från 1709.

© Text: Lars Henriksson

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

IMMANUELSKYRKAN Norrköping

Måndagar, hösten 2017 kl 19

Kammarmusik i Immanuel

Samarr: Par i Piano och Musik i Immanuel

25 september recension
Tre Kärlekshistorier
Mats Jansson, piano
Christian Zell, recitation

Liszt Ballad nr 2

Wagner Isoldes Liebestod

Strauss Enoch of Arden

16 oktober recension
Winterreise
Mats Jansson, piano
Olle Persson, baryton

Vinterresan ur ”Dikter bland de efterlämnade pappren från en resande valthornist” av Wilhelm Müller ligger till grund till Franz Schuberts gripande mästerverk från hans sista levnadsår.

6 november
Brahms Violinsonater
Mats Jansson, piano
Christian Svarfvar, violin

Johannes Brahms 1833-1897

Sonat i G-dur för violin och piano
Vivace ma non troppo
Adagio
Allegro molto moderato

Sonat i A-dur
Allegro amabile
Andante tranquillo – Vivace
Allegretto grazioso

Sonat i d-moll
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

27 november
Beethoven och Cellon
Mats Jansson, piano
Hampus Linderholm, cello

En resa genom Beethovens tre konstnärliga ”åldrar” tillsammans med de fem sonaterna för piano och cello. Sonaterna op. 5 från 1796, A-dursonaten op. 69 från 1808 och de två sonaterna op. 102 från 1815.

11 december
Pianokvartetten!
Beethoven – Dohnányi – Brahms
Mats Jansson, piano, Nils-Erik Sparf, violin,
Patrik Swedrup, viola, Erik Wahlgren, cello

Två sällan spelade ungdomsverk av två ofta spelade komponister – Beethoven och den ungerske Ernö Dohnányi – före paus och ett av genrens absoluta mästerverk, Brahms kvartett i A-dur, efter.

LÄNKAR
Par i Piano Facebook FB-evenemang
Immanuelskyrkan hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.