• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Den politiska teatern är Stark som en räv


Rubrik. Rektorn för Kungliga medicinska institutet läser morgontidningen och finner sig mitt i en skandal. Jesper Barkselius spelar svågern, Per-Johan Persson gestaltar rektorn och Stina von Sydow är hustrun.

 

Farsartad humor och intelligent komik

 

RECENSION/NORRKÖPING När överträffar egentligen verkligheten dikten och går det att dikta något som är så otroligt att det egentligen bara skulle vara just en dikt framförd på Stora teatern i Norrköping?

Ylva Lööf har skrivit en komedi som utan tvekan diktas så samstämmigt med verkligheten att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta mellan varven.

Det är en fiktiv föreställning. Det vet jag och det vet publiken. Men det vi också vet är att detta är en historia som har sin verklighetsförankring i Macchiarini-skandalen som inleddes hösten 2011 när Paolo Machhiarini, gästprofessor vid Karolinska institutets och kirurg vid Karolinska universitetssjukhuset genom experimentella operationer på svårt sjuka patienter ställde Sveriges mest ansedda universitetssjukhus på ända.

Det får vi tydligt för oss redan i programbladet där bland annat kirurgen Kalle Grinnemo, som är en av visselblåsarna i just nämnda skandal, berättar sin historia. Där finns också en tidslinje på vad som hänt. Vi kan den alla i stora drag.

 

Stark som en räv – Stina von Sydow och Ludvig Fahlstedt
Vacklar mellan institutets rektor och hans granskare. Stina von Sydows rektorsfru möter  sin första kärlek, spelad av Ludvig Fahlstedt.

 

Marica Lagercrantz regisserar sin första uppsättning på Östgötateatern och gör det med bravur. Ett jämt tempo präglar föreställningen och samspelet mellan skådespelarna sitter trots eventuella premiärnerver.

Mest intresserad blir jag av svärmor som som gränsar till att bli klyschig, men som balanseras väl av Åsa Arhammar.

I berättelsen finns en sidoberättelse om kärleken mellan professorshustrun och hennes första kärlek Manfred. Han är nyskild och har nyligen flyttat till staden. Tillika nytillsatt tjänsteman på Hälso- och forskningsdepartementet.

Jag förstår den inte riktigt. Vilken är bihandlingens funktion? Möjligtvis för att visa på att längtan om passion och kärlek kan finnas där, men att en ändå vill stanna kvar i tryggheten som funnits sedan länge. Trots att hustrun i fråga hävdar att maken är psykopat.

Lagercrantz skriver i programbladet att hon vill diskutera. Jag ser det också som att den politiska teatern är tillbaka. Och det på Östergötlands länsteater. Om det medför diskussion må så vara, men med bakgrund i det politiskt aktiva teaterkollektivet Jordcirkus är det inte så märkligt att det ser ut på detta vis, vilket jag tror bådar gott för den svenska teatern i allmänhet och Östgötateatern i synnerhet.

 

Stark som en räv – Åsa Arhammar
Lockar. Åsa Arhammars gestaltning av den starka svärmodern väcker intresse.

 

Den här historien är magiskt surrealistisk i sin realism och innehåller både något farsartad humor, men också skarp och ”intelligent” komik.

Samtidigt ger den en kritik med humoristisk touch till lastbilsflaksåkande studenter som inte ens har avlagt en sedvanlig studentexamen. Och till journalistkåren, den tredje statsmakten, som benämns som den moderna stataren. Med nedskärningar på redaktioner och dylikt kan jag känna igen mig i det.

Föreställningen präglas av ett utbrytande i psalmsång då och då och jag funderar på vad det vill säga. Kanske kontrapunkten mellan det religiösa och lex naturalis (naturrätten) och hur de egentligen smälter samman? Eller att andligheten och godheten i människan lätt försvinner i det materiella och vetenskapliga?

Det finns också små hintar i föreställningen ur ett andligt program med devisen ”en dag i taget” och talet om ”något starkare än oss själva” som nämns i förbifarten. Och apropå psalmerna i denna vårt sekulariserade samhälle, nog är det allt bra mäktigt när stora delar av salongen sjunger med i en av dem.

© Text: Carl Adam Tillberg

© Foto: Markus Gårder/Östgötateatern

STORA TEATERN Norrköping

11 november–3 december 2017
Stark som en räv

av Ylva Lööf
Regi: Marika Lagercrantz
Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt
Musik: Kontrapunk med Caroline af Ugglas
Mask- och perukdesign: Lena Stranger Weinar
Ljusdesign: Pär Krantz
Ljuddesign: Michael Andersson

SKÅDESPELARE
Per-Johan Persson

Stina von Sydow
Åsa Arhammar
Jesper Barkselius
Karin Oscarsson
Ludvig Fahlstedt

PROGRAMKVÄLLAR

15 november kl 17.30 (FULLBOKAD)
Spelet bakom Macchiariniskandalen
Kalle Grinnemo, kirurg, forskare och chef för Hjärtlabbet på Karolinska Institutet
Oscar Simonson, läkare och forskare,
Bosse Lindquist, journalist och författare
Ylva Lööf, dramatiker
Moderator: Marika Lagercrantz

29 november kl 17.30
Värna professionerna – skydda universiteten
Ylva Hasselberg, professor i ekonomisk historia
Ann Fritzell, ämnessakkunnig på Utbildningsdepartementet
Göran Collste, professor i tillämpad etik

Ylva Lööf, dramatiker
Moderator: Marika Lagercrantz

LÄNKAR
Paolo Macchiarini Wikipedia
Östgötateatern hemsida Facebook
Stark som en räv speglar forskarskandal reportage Kultursidan.nu 10/8 2017
Östgötateaterns och Ung scen/östs nya år reportage Kultursidan.nu 10/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.