• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Spökhotellet i Estetverkstans egen regi


Mys. Spökhotellet utspelas under det glada 1920-talet, så en festlig kväll med dans är helt rätt även om handlingen mest innehåller dunkla kusligheter.

 

Hemsökt hotell under det glada 1920-talet

 

RECENSION/ NORRKÖPING Estetverkstan fyller 10 och firar med en underhållande show med teater, sång och dans. Spökhotellet innehåller spöken, landsbygdshotell, tjänstefolk klädda i svart och feststämning hämtad från det glada 1920-talet.

Året är 1920 och besöken på hotell Fasan, drivet av Iris och Olof Olofsson, har minskat drastiskt den senaste tiden. Risken är stor att hotellet tvingas stänga ner och göra alla arbetslösa.

Då får Iris en idé: De ska hitta på en historia om att det spökar på hotellet. Alla är inte helt övertygade till en början. Speciellt inte stackars lilla receptionisten som har så svårt för att ljuga. Städerskan Astrid däremot har inga problem att hitta på historier.

– Vi behöver inte överdriva, bara övertyga om att det spökar, säger Iris.

 

Spökhotellet
Serverat. Bilderna i fonden förstärker salongsscenografin på scenen.

 

De hör av sig till tidningen och en reporter kommer till hotellet och intervjuar Iris och Olof. Han underdriver och hon överdriver.
­
– Hur länge har det spökat? frågar reportern. – Inte så länge…
– Väldigt länge.

– Hur gammalt är hotellet? Inte så gammalt…
– Det är mycket gammalt.

Lagom till att det är dags att ta foton till artikeln, börjar en av tavlorna att röra på sig. Men när Iris berömmer personalen för den övertygande effekten, vet ingen av dem vad hon talar om. Är allt verkligen som det ska?

Historien om det hemsökta hotellet kommer ut i tidningen, och genast börjar gästerna dyka upp. De är en salig blandning och nästan för många. De behöver fler i personalen. En blek och svartklädd man svarar på annonsen. Astrid känner oro.

– Han ser ut att komma från 1700-talet, och inte sett solen på hundra år.

 

Spökhotellet
Braskande. Rubrikerna i den lokala Pressen lockar både läsare och hotellgäster.

 

Föreställningen utspelas inte bara på scenen utan skådepelarna rör sig på flera olika ställen i lokalen. Uppfinnesrikedomen och utnyttjandet av utrymmet är stort. I fonden och på en sidoskärm visas miljöer och filmade av tidigare och parallella händelser. Publiken råkar dessutom ut för en och annan överraskning…

Estetverkstan-gänget bjuder också på sång- och dansnummer, allt från Michael Jacksons Thriller till Miss Lis Oh Boy. Spökstämningen återkommer men det blir också fest med dans till 1920-talsjazz och i tidstypisk kostym. Allt är gjort med glädje och charm.

Tioårsjubilerande Estetverkstan gör återigen ett bra jobb.

© Text & foto: Anton Augustsson

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Spökhotellet

ARENAN, VÄXTHUSGATAN 1 Norrköping

17 november – 7 december 2017
Spökhotellet
Föreställning
Prod: Estetverkstan

LÄNKAR
Estetverkstan hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.