• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Liljegren Kreuger och Slipicevic på Kronan


Gallerilandskap. Marie Liljegren Kreuger fyller Kronans stora rum med abstrakta landskap, självporträtt och kanske en interiör.

 

Mörker och ljus i egna landskap

 

RECENSION / NORRKÖPING På galleriet Kronan ställer två konstnärer ut som jobbar med motsatspar lugn/kaos, ljus/mörker, sorg/glädje. De vill också arbeta med förenkling och där landskapet står i centrum. Båda arbetar som bildlärare. Marie Liljegren Kreuger, som har en större utställning, och Dani Slipicevic, i Kronans Lilla galleri.

 

Dani Slipicevic
Mittpunkt. I cirkeln står vi och betraktar den obegripliga världen.

 

Dani Slipicevic

 

I Dani Slipicevic tavlor finns det en cirkel, ibland mindre tydlig, ibland mer tydlig. Den eviga cirkeln där vi står i mitten och betraktar världen. Där har vi en chans att fundera över oss själva. I hans tavlor finns många symboler och det är spännande men vad de står för får vi tolka själva. Han utgår från, parafraserar gärna, gamla målningar och förvandlar dem till något eget.

Ett annat tema som också finns i hans tavlor är lugn och kaos, mörker och ljus. Dani Slipicevic målar gärna landskap, en del tavlor är mörka men där finns alltid ljus och cirkeln. I två av hans ljusare verk ser man tydligt lugnet och kaoset, i den ena finns ett moln som liksom svävar för sig själv.

Det är verkligen bilder som man kan stå länge och meditera över. Och finna nya detaljer och vinklar som väcker fantasin.

 

Marie Liljegren Kreuger
Evig/Föränderlig. Marie Liljegren Kreuger utmanar sig själv med självporträtt.

 

Marie Liljegren Kreuger

 

För Marie Liljegren Kreuger är förenkling och fördjupning viktigt. Hon vill i sitt måleri uttrycka en inre känsla som musik. Måleri är intuition, magkänsla. Man kan inte dölja sina inre känslor. Det ser man också i hennes tavlor, ibland är det starka färger, andra mer dova i färgskalan.

Hon gör gärna självporträtt, bland flera sådana på utställningen väljer hon två. Ett där man får stå en stund innan man ser ansiktet, det är liksom ett med färgerna och ett där man genast ser ansiktet.

Speciellt på sommaren gillar hon att gå ut och måla i naturen. Akvareller som hon sedan tar till ateljén och omvandlar till oljemålningar. Då leker hon med färg och form, material och får fram abstrakta landskap.

När man betraktat dem en stund så tänker man att ”hon måste varit på Öland”. Eller ”hur har hon hittat det stället utanför Forsa i Hälsingland”. Man gör alltså landskapet till sitt.

Marie Liljegren Kreuger låter en dikt av Maria Wine från 1943 ur boken ”Vinden ur mörkret” tolka hennes konstnärskap. Den inleds med orden:

Jag är glad att det finns rymd i min värld
Att ett helt landskap bor i mitt inre.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

MARIE LILJEGREN KREUGER – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Marie Liljegren Kreuger

DANI SLIPICEVIC – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Dani Slipicevic

GALLERI KRONAN Norrköping

2–17 december 2017
Marie Liljegren Kreuger
Måleri

LILLA GALLERIET

2–17 december 2017
Dani Slipicevic
Måleri

LÄNKAR
Marie Liljegren Kreuger info
Dani Slipicevic hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook
Slipicevic och Möller på Kronan reportage Kultursidan.nu 9/2 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.