• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geers dansare på språng för Audite


På språng för Audite. I några dansnummer utgör eleverna en stor massa.

 

18 danser för flickors rättigheter

 

NORRKÖPING Dansen ska ta dem till Kenya. Den här veckan ger De Geergymnasiets danselever föreställningen Audite. Lärare och elever har skapat 18 danser som genomsyras av temat flickors rättigheter.

Eleverna på De Geergymnasiets dansprogram repar för fullt i aulan. Det är tisdag och dagen före onsdagens premiär sätter teaterläraren Johan Wahlqvist ljuset. Audite är en dansföreställning om flickors rättigheter och även om det blir avbrott – ”vad vill koreograferna ha för stämning i den här dansen?” – flyter det på med musik, ljus och rökmaskin.

Ibland är hela klasser inblandade i ett nummer, andra gånger är de bara två dansare på scenen. Fyrtiofem elever i de tre årskurserna ger sex offentliga föreställningar. Det är en del av utbildningen och eleverna i trean tar större ansvar, som producenter, koreografer eller andra arbetsuppgifter.

 

Audite
Förtryck. Starka bilder skapas i dansen.

 

Det finns en tanke och linje bakom dansföreställningen Audite. Den är starkt kopplad till Kenya dit danselever och andra elever från De Geergymnasiet reser i vår. Kenyaprojektet grundades av De Geergymnasiets danslärare Pia Mucchiano 2011 och har lett till årliga resor till Kenya sedan dess.

– Vi har fått prata med dem: Vad tycker ni är viktigt att prata om, och då brukar det hamna på kvinnor och flickors rättigheter, berättar Fredrika Hydén, danselev som är en av producenterna till Audite.

Gymnasisterna har fått en inblick i hur det är att vara flicka i Kenya. Familjerna satsar oftast på sönernas utbildning medan döttrarna inte anses behöva skolkunskaper.

– De får ofta barn tidigt som de måste de ta hand om och då kan de inte utbilda sig, fortsätter Fredrika Hydén som även nämner att många fattiga flickor tvingas prostituera sig.

Eleverna ger sex föreställningar av Audite från onsdag till söndag, för att samla in pengar till Kenyaresan. Föreställningen rymmer 18 danser, några skapade av lärarna Pia Mucchiano och Maria Whass, andra har eleverna koreograferat.

– Vi har ett öppningsnummer och ett slutnummer som alla klasserna är med på och kör tillsammans, berättar Fredrika.

Därutöver är dansnumren jämnt fördelade, varje klass får göra ungefär fem koreografier. Och i år har alltså inspirationen hämtats från temat flickors rättigheter.

 

Audite
Malala. Flickan som sköts. Flickan som fick Nobels fredspris.

 

– Det är en nummershow. Men varje koreografi tar ju upp nånting som har med unga kvinnors rättigheter att göra, säger Emma Öberg som bland annat gjort en koreografi till ett tal av Malala Yousafzay vars aktivism för flickors rätt att gå i skolan ledde till att hon fick Sacharovpriset 2013 och Nobels fredspris 2014, då hon var 17 år gammal.

– Vissa danser blir som en historia, visa blir som att de visar ett samhällsproblem och vissa visar bara kraft och power. Så det är en ganska stor blandning, menar Fredrika Hydén.

– Det är inte bara jätteledsamt och problem på problem utan vi har också med hopp och framtid, tillägger Emma Öberg.

De hoppas att föreställningen väcker känslor och tankar – ordet audite är latin och betyder lyssna. Målet är att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och skapa en diskussion om det här men också i Kenya dit de åker på Kvinnodagen 8e mars och stannar i elva dagar.

Redan den gångna veckan var intensiv. Höstens förberedelser med idéer och koreografier skulle bli en föreställning. Eleverna från alla tre årskurserna har jobbat tajt, de får ta stort ansvar själva inte minst eleverna i trean.

– Under de här veckorna kommer man så nära varandra. Mycket stress och vi hänger här. Vi måste vara tillsammans och då måste man lära sig att komma överens, säger Fredrika Hydén.

© Text: Anton Augustsson och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Audite

DE GEERGYMNASIETS AULA Norrköping

13–17 december 2017
Audite – En dansföreställning om flickors rättigheter
De Geer Dans

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida  Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to De Geers dansare på språng för Audite

  1. Pingback: Alexandra Boutros skapar dans för livet – KULTURSIDAN.nu