• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

FMG bidrog i foto & ord till Musikhjälpen


Iscensättning. Klasskamraterna intar stumma positioner för att förstärka varje monolog, på bilden ses Jesper Furensjö, Sofia Pilspets, Andrea Svensson och My Malmström. Film- och musikgymnasiet kombinerade Scen och artisttvåornas uppspel med fotoettornas vernissage – bilderna på väggen.

 

”Barn är inte till salu”

 

RECENSION/ NORRKÖPING #4barniminuten. Övergrepp, våld och barn till salu är årets tema för Musikhjälpen. Det är också temat för fotografierna som Film- och musikgymnasiets elever i Fotografisk bild 1 och monologerna som eleverna på andra årets Scen och artist, framförde vid fredagens evenemang.

 

FMG – Barn är inte till salu
Stolt. Olov Toresand berättar om det svåra uppdraget att gestalta årets tema för Musikhjälpen, Barn är inte till salu, mot barnsexhandel.

 

12 fotografier hänger på väggen i Film- och musikgymnasiets entré. Fotograferna har lyckats leverera den rätta känslan. Bilderna förmedlar all den skäck, otrygghet och alla hemskheter som förknippas med barnsexhandel. En obehaglig känsla dyker upp inom mig och det är precis det fotograferna vill att jag ska känna.

Flera av fotoeleverna berättar att det var en svår uppgift i och med att ämnet var så tungt att ta sig an. Gestaltningarna är väldigt olika och i vissa fall är det inget barn med på bilden utan man ser spår av barn, i form av en nallebjörn eller leksaker. Något som finns på flera bilder är olika tecken på misshandel, bland annat genom att ha med ett bälte, blåmärken, rep eller andra föremål som man kan förknippa med våld och misshandel.

”Alla barn som blir sexuellt exploaterade tar psykisk eller fysisk skada”, så lyder texten under Alexandra Petersens fotografi. På fotot ser man en tjej med långt blont hår som ligger med bar överkropp på mage med huvudet ner i sängen. På ryggen har tjejen blålila blåmärken som gestaltar sexuellt våld. Många tankar surrar runt i mitt huvud.

Petersen berättar att hon fick inspiration från filmen Taken till sitt fotografi och därifrån började idéprocessen som ledde fram till slutresultatet.

 

Christoffer Andersson
Business. Christoffer Andersson vände publikens blick mot de som tjänar på barnsexhandel.

 

Mitt i allt ropar någon att vi alla är ”välkomna till detta årsmöte”. Först begriper jag mig inte på vad killen i kostym svamlar om, men efter ett tag förstår jag att Scen och artistelevernas monologer har börjat.

Gråt, skrik och vädjanden är några av de känslor som vi får uppleva. Alla monologer är oerhört bra och framförs med äkta inlevelse. Många av dem handlar om att gestalta någon som blivit utsatt för barnsexhandel och hur de gått vidare i livet med detta i sitt bagage. Det är hemskt att lyssna på alla berättelser, eftersom deras budskap får rakt in i kroppen.

En monolog som sticker ut i mängden framförs av Christoffer Andersson. Han gestaltar problematiken på ett komiskt men ändå djupt vis.#BTS, Barn till salu, utspelas på ett årsmöte där företaget gått med vinst, men fortfarande behöver få in mera pengar. Detta kan de lösa genom att sänka åldern bland de ”anställda” från 10 år till 7 år. Det handlar om att sälja barns kroppar.

Fruktansvärt men väldigt bra framfört. Att börja den helt plötsligt när ingen anade det, det gillade jag.

I det stora hela har eleverna lyckats bra med att ta sig an ett svårt och tungt ämne och gestalta detta genom fotografier och monologer.

© Text: Caroline Slotte

© Foto: Samuel Claesson/FMG

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

My Björnsdotter längst fram, bakom skymtar man Johanna Pettersson, My Malmström och Linn Hallgren

FILM- & MUSIKGYMNASIET Norrköping

15 december 2017

Barn är inte till salu

Fotovernissage & Monologföreställning
till stöd för Musikhjälpen


LÄNKAR
Film- och musikgymnasiet hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.