• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Göran Redin gästade Söderköping


– Mycket bra, tycker Britt-Marie Melin, som passar på att köpa Göran Redins senaste bok och få den signerad.  Själv har hon läst alla fyra böckerna. Den här köper hon åt en väninna i Amerika som också följer serien med intresse. 

 

Femte boken i Lövbergaserien på väg

 

SÖDERKÖPING Fyra av tio, snart halvvägs. Författaren Göran Redin berättar om 1600-talet genom tvillingsyskonen som föds på gården Lövberga i Östergötland. Erik blir soldat under trettioåriga kriget, Karin stannar i Sverige. I lördags gästade han Söderköpings bokhandel.

Fyra böcker har det blivit hittills. Tio ska det bli innan Lövbergaserien är färdig. Det lovar författaren Göran Redin när han signerar sina hittills utgivna böcker i Söderköpings bokhandel på lördagen.

Den första boken, Ett fjärran krig, kom 2013. Sedan följde En skärva hopp 2014, Ett bräckligt liv 2016 och En vilsen själ 2017.

Snabbt och disciplinerat arbetat låter det som. Det håller Göran Redin med om. Under en period skrev han en timme varje morgon. Han har inte orkat hålla den takten hela tiden men tycker fortfarande bäst om att skriva på mornarna.

– Att bara skriva när ”andan faller på” håller inte, det är nog mera en myt, säger han och skojar:  Det handlar om tio procent inspiration och 90 procent transpiration.

 

Göran Redin
Historia för alla. Genom att följa både Karin och Erik genom livet når Göran Redin läsare som vanligtvis inte fastnar för historiska skildringar.

 

Göran Redin är östgöte, uppvuxen i Björsäter i närheten av Åtvidaberg. Han arbetar som civilingenjör och projektledare hos Siemens i Stockholm. Hans stora passion är, och har alltid varit, historia.

Vid sin debut  i 50-årsåldern hade  han sedan länge tillbaka tänkt ut de historier han ville berätta. Nu jobbar han med sin femte bok och liksom tidigare finns allt tämligen färdigt i hans huvud innan det skrivs ner. Han ändrar inte ofta i texten.

– Redigerarna har ett lätt jobb med mina böcker. De första gav jag ut på ut på eget förlag men sedan hörde Historiska media av sig så nu har de tagit över, säger han.

I den första bokens första kapitel föds ett tvillingpar på gården Lövberga i Östergötland. Året är 1610. Den fjärde boken slutar på Galgbacken i Bankekinds härad år 1635. Däremellan hinner mycket att hända både i Sverige och ute i Europa.

–  Det trettioåriga kriget pågår. Erik, en av tvillingarna, blir soldat och hamnar med den svenska armén och Östgötaryttarna ända nere i södra Tyskland.

Hans tvillingsyster Karin blir kvar i Östergötland och arbetar så småningom inom Louis De Geers bruksvärld.

– Forskning är A och O för den som skriver historisk skönlitteratur, framhåller Göran Redin. När det gäller historiska händelser och kända personer som omnämns måste allting vara absolut rätt och riktigt. För ”vanligt folk” är det däremot fritt fram för fantasin.

Trots att Göran Redin nu bor i Stockholm besöker han ofta Östergötland. Här har han en gård som fast punkt.

Han har inga planer på att sluta sitt jobb och bli författare på heltid. Han kommer att fortsätta som hittills, och det vill till att han gör det. Han har redan en trofast läsekrets som väntar på att få ta del av kommande äventyr i 1600-talets Sverige.

För del tre i Lövbergaserien, Ett bräckligt liv, är han nominerad till Stora Ljudbokspriset. Inläsare är Anne-Li Norberg.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Tove Näve

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL Norrköping

16 december 2017
Göran Redin
Boksignering

LÖVBERGASERIEN
Ett fjärran krig
En skärva hopp
Ett bräckligt liv
En vilsen själ

LÄNKAR
Göran Redin hemsida Facebook
Historiska media hemsida
Söderköpings Bokhandel & antikvariat hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.