• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fredrik Sundqvists minnesrika måleri på Konstforum

Landet bortom
Landet bortom. Gestalter och platser återkommer, men i nya konstellationer i Fredrik Sundqvists måleri.

 

Mycket speciella stämningar uppstår

 

Hemvändare, Skogsminne, Landet bortom, Vingslag, Spegling… Fredrik Sundqvists titlar understryker de stämningar vi ser i hans målningar, oljor på duk eller pannå, som just nu visas på Konstforum i Norrköping.

I den lilla Upptäckten ser vi ett barn tillsammans med en kvinna, de står vid skogsranden och blickar inåt. Är detta början på den stora berättelse om allt som finns och funnits och som skogarna minns?

För mycket har hänt i landet genom tiderna. Och Fredrik Sundqvist tycks hitta delar av dessa minnen, gestalter eller fragment av gestalter i mer eller mindre sorterad ordning. Vems minnena är, egna eller berättelser, förtäljer inte hans bilder, men mycket speciella stämningar uppstår. Som mest i målningen Gul tid som befolkas av flera olika grupper av gestalter som inte tycks stå i kontakt med varandra.

Tiden har inte någon kronologisk linje när människor som tycks klädda i äldre tiders klädedräkt framstår tydligare än mer nutida personer. Och varför sitter några högt uppe i skogens träd, har träden växt och människorna följt med upp?

Landskapen laddas av alla dessa mänskliga och även djuriska gestalter. Några specifika miljöer återkommer, ett norrländskt landskap med älv och sjö. Här är också en hed, och människor på rad i mörkret.

Inte alla bilder, men väldigt många använder vattnet som spegelbild. Landskapet speglar sig, däremot inte gestalterna.

Det bortvända paret, barnet och kvinnan återkommer också, de tycks sväva högt uppe i luften mot en ny trädrand, men det är inte längre den mörka djupa skogen de blickar mot. Det är Landet bortom.

Fredrik Sundqvists måleri är mycket fascinerande, det väcker fler frågor än det svarar.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • KONSTFORUM Norrköping

  • 26 november – 11 december 2011
    Fredrik Sundqvist
    Måleri

 

LÄNKAR
Konstforum hemsida
Fredrik Sundqvist hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.