• KULTUR-ANNONS

     

     

  • NYHETER

Glad Alla hjärtans dag med flera tips


Alla hjärtans dag. Romantik och vänskap. Det stora virkade hjärtat kan ses någonstans vid Söder tull en tid framöver. Till höger en glasmålning av upphovet till dagen, S:t Valentin.

 

Legendens Valentin halshöggs

 

NORRKÖPING Legendens Valentin halshöggs just den 14 februari. Dagen har blivit romantikens dag. Men kärleken är större än så. Ett tecken på medkänsla och gemenskap hittas vid Söder tull. Föredrag, romantisk konsert, en tårdrypande film och quiz står också på programmet.

Legendens Valentin led martyrdöden. Prästen Valentius halshöggs i Rom 14 februari 269, därför avbildas han med ett svärd. Mer om legenden, och varför 14 februari blivit kärlekens dag, berättar Maria Waxegård i ett miniföredrag i Hedvigs kyrka idag.

Kvinnonätverket Hemma slår till någonstans vid Söder tull i dag. Om graffiti i allmänhet handlar om att erövra staden, ta plats och synas genom sin konst så använder kvinnornätverket garn och virknål, fäster upp utan att förstöra. Det kallas för husmorsgraffiti.

Dagens stora hjärta, det stora på bilden ovan, är gjort av många små virkade dukar. Husmorsgraffitin använder sig nämligen gärna av äldre kvinnors verk, låter mödrars och fastrars textila glädje lämna hemmets slutna rum och kliva ut i staden.

Initiativtagaren, konstnären Anneli Lindberg, som själv använder textil i sin konst, leder Kvinnonätverket Hemma som både är ett konst- och integrationsprojekt. För henne handlar det om att sprida varm textil kärlek till alla i Norrköping.

– Husmorsgraffiti till alla, speciellt till alla som är så utsatta i vårt samhälle. De som väntar på uppehållstånd. De som fått avslag och kämpar med nya ansökningar. De som sitter i förvar……..

Mer Alla hjärtans dag! Cnema visar tårframkallande storfilmen Titanic, nu i 3D. Och Svenska Salongsorkestern, en konstellation som hämtats ur Norrköpings symfoniorkester konserterar i De Geerhallen: I kärlekens tecken. Solister är Anna Sandström och Sebastian Roos. Idel romantisk musik.

Kvällen kan avslutas på Arbis där en frågvis Kalle Kobra leder tävlande romantiker genom Kärleksquizzet.

Annars går det bra med en romantisk måltid, hemma eller borta.

© Text och bildcollage: Ann-Charlotte Sandelin

ALLA HJÄRTANS DAG Norrköping

HEDVIGS KYRKA kl 11.45

Sankt Valentin far till Alla hjärtans dag
Miniföredrag med Maria Waxegård
Följt av orgelmusik med Ulf Tellin

CNEMA kl 18

Titanic 3D

DE GEERHALLEN kl 18

I kärlekens tecken
Svenska Salongsorkestern
Solister: Anna Sandström och Sebastian Roos, sång
Musik av Nystroem, Winkler, Sjöberg. Perne, Ehrling, Gullmar, Porter, John, Saint-Saëns, Ramel, Neumann, Skifs, Sieczynski, Dawn Finer, Dylan, Lehàr, Howard
Arr: SON.

ARBIS kl 20

Kärleksquizzet
med Kalle Kobra

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.