• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

NoMeMus-konserter sänds i SR P2


Balladsångare. Trion Ulv sjöng vackra sånger med grymt innehåll i S:t Laurentii kyrka i somras.

 

Åtta svartklädda herrar

 

SÖDERKÖPING Slingrande mansröster. Grymma sagor berättade av överjordiskt sköna kvinnostämmor. Två av konserterna från NoMeMus-festivalen under Söderköpings Gästabud i somras sänds i Sveriges Radio på måndag. Polska vokalensemblen Gregorianum och folkliga trion Ulv medverkar.

Måndag 26 februari kan hela landet höra medeltida musik från kyrkorna i Söderköping. Sveriges Radio P2 (P2-Live) sänder då två konserter från förra årets festival med Nordisk Medeltida Musik, NoMeMus, under Söderköpings Gästabud sista augustihelgen i somras.

 

Gregorianum
Platsspecifikt. Vokalensemblen Gregorianum grupperade om sig under konserten. Även den som gick upp i predikstolen sjöng.

 

Det blir en helkväll i radion som börjar kl 19.03, med den polska vokalensemblen Gregorianum och deras kraftfulla gregorianska sång med tema om martyrer och helgon.

”Åtta svartklädda herrar är kanske inte så mycket att titta på. Men i det här fallet så mycket mer att lyssna till.” Så skrev Kultursidan.nu:s recensent Bibi Friedrichsen.

”Det var bara att ge upp, luta sig tillbaka, sluta ögonen och njuta av rösterna som slingrade sig runt varandra, höjdes och sänktes, stärktes och dämpades. Och ibland fördjupades av den underliggande brumtonen, bordunen.

Obeskrivligt och ofattbart hur något sådant kan frambringas av den mänskliga rösten.
 Måhända har det på medeltiden låtit på liknande sätt under valven i  S:t Laurentii kyrka”

 

Ulv – Den bergtagna
Med gruppen Ulv kom den folkliga musiken in i NoMeMus-festivalen, som firade 10-årsjubileum i somras. Mest har festivalen genom åren bjudit på sakral och hövisk musik, som alltså framfördes i kyrkor och vid hoven.

 

Mer folkligt, svenskt och till och med östgötskt blir det i trion Ulvs program ”Den bergtagna”. Här är det koraler, ballader och vallåtar med magiska och mytologiska motiv.

”En av balladerna, Den bergtagna, med ursprung i Österbottens skärgård, har gett namn åt programmet. Den handlar om en jungfru som blir just bergtagen när hon är på väg till ottesången. Bergakungen håller henne fången i åtta långa år, och det slutar naturligtvis illa.”

Bibi Friedrichsen beskriver hur de grymma historierna kontrasteras av sångerskornas överjordiskt vackra röster. Ulv ackompanjerar sig själva på medeltida instrument.

”I en ballad från Östergötland lockas en ung man att följa en havsjungfru till havs. Han lyckas faktiskt rädda sitt liv genom att spela på sin guldharpa.”

Konserterna ägde rum i S:t Laurentii kyrka. Sändningen ligger sedan kvar på Sveriges Radios hemsida i 30 dagar, uppger NoMeMus konstnärlige ledare Lars Jonsson.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Boy Svedberg

SVERIGES RADIO P2

26 februari 2018 kl 19.03
P2-Live: NoMeMus – medeltid från Söderköping

LÄNKAR
NoMeMus hemsida Facebook
Grymma berättelser i Ulvs vackra sånger recension Kultursidan.nu 27/8 2017
Gregoriansk meditation i S:t Larentii recension Kultursidan.nu 27/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.