• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Go On Stage sätter upp Djungelboken


Magiskt. Ljuset bidrar till stämningen i Go On Stages uppsättning av Djungelboken.

 

Samarbete över gränserna

 

NORRKÖPING Djungelboken blir musikteater. Kulturskolan och fritidsgårdarna som gjort en rad musikalprojekt ihop har nu tagit sig an nobelpristagaren Rudyard Kiplings berättelse om Mowgli, barnet som växer upp med djungelns vargar.

Berättelsen Djungelboken skapades av Rudyard Kipling i slutet av 1800-talet och har blivit något av en bästsäljare som många barn och ungdomar mött genom åren. Mowgli, Bagheera och alla andra i boken och de många filmversionerna har vi alla en relation till. Kipling tilldelades Nobelpriset i litteratur redan 1907.

Djungelboken är i botten en djup berättelse om människobarnet som kommer vilse och hamnar i djungeln, där det tas om hand av vargar och lärs upp till de normer som råder i djungeln. När barnet växt upp är det dags för  att lämna djungeln och återvända till människornas värld. Blir det ett varmt välkomnande?

 

Djungelboken
Genomgång. Regissörerna Pia Molin och Annika Svensson har genomgång med ensemblen.

 

Är berättelsen i Djungelboken en saga eller har den aktualitet även år 2018? På onsdag har musikalen Djungelboken premiär på Stage Skandia på Drottninggatan.

Kulturskolan och fritidsgårdarna i Norrköping har under flera år gjord en rad uppskattade musikaler tillsammans, ofta på Shakespeares grund. I år föll valet på Rudyard Kiplings Djungelboken. Manuset är skrivet och bearbetat av Pia Molin och Annika Svensson vid Kulturskolan och de har, i likhet med Kipling, försökt beskriva hur utanförskap påverkar barn och unga.

Sedan i november har cirka 45 ungdomar från hela kommunen repeterat. Vi besöker en repetition en knapp vecka före premiären och imponeras av hur de unga skådespelarna, dansare och musikerna (som gömmer sig under taket) agerar.

Det som utmärker Go On Stage, som är teatersamarbetets namn, är att det är deltagare från i stort sett alla fritidsgårdar i kommunen som tillsammans med Kulturskolans elever jobbar fram föreställningen. De möts över gränserna, blir kompisar med varandra och levererar en musikalteater.

 

Djungelboken
Djungelns alla dansare.

 

Med premiär den 28 februari planeras sex föreställningar, som främst vänder sig till äldre ungdomar, på Stage Skandia. Efter förhandstitten så skulle man kanske säga äldre ungdomar och alla vuxna.

Man ska kanske inte se föreställningen om man förväntar sig en kväll med glada skratt och humor. Budskapet är allvarligt, och tyvärr aktuellt även idag, fast originalet är över 110 år gammalt. Som det står i reklamen – ”Ta del av en historia om utanförskap, ensamhet och fördomar”.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Djungelboken

SKANDIATEATERN Norrköping

28 februari – 11 mars 2018
Djungelboken

Musikteater
Manus och regi: Annika Svensson och Pia Molin
Kapellmästare: John-Luis Herrera
Kostym: Viktoria Ahlin
Sånginstudering: Kristina Burin Eriksson
Koreografi: Pascal Behnan
Prod: Go On Stage – Kulturskolan och Norrköpings fritidsgårdar i samarbete

MEDVERKANDE
Unga skådespelare, dansare och musiker från Norrköping

LÄNKAR
Rudyard Kipling Wikipedia
Kulturskolan hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Go On Stage sätter upp Djungelboken

  1. Pingback: Djungelboken – musikal med djup svärta – KULTURSIDAN.nu