• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ingen soldat del av Kvartersteaterns ungdomssatsning


Dubbelpar kring manlighet. Michael Björkman och Teodor Fredrikson spelar med i Kvartersteaterns uppsättning Ingen soldat som har premiär på fredag.

 

”Vi är inte snälla”

 

– Teo, byter du om till Darth Vader först?

Kvartersteaterns Frida Nyström möter upp med fyra eftermiddagslediga skådespelare och Mr Man, en centralfigur i föreställningen Ingen soldat som snart har premiär på Teater Bråddgatan 34. Mr Man, vars kläder leder tankarna mot det militära, bär glasögon som döljer ögonen. Det är inte lätt att se vad Mr Man tänker på.

– Det finns en bra poäng i att han inte är en människa, säger regissören Frida Nyström om skyltdockan.

Klart är att Mr Man ska se manlig ut. Som en riktig man. Vad nu det är? Han finns i alla fall med på den ”mansmönstring” som utspelas på scenen. Det är där Michael Björkmans tuffa befäl och Teodor Fredriksons Darth Vader ska träna de nykomna rekryterna till män. Vi är inte snälla, förklarar de sin roll.

– Alla kommer att känna igen sig, lite grann i alla fall, killar mest, svarar Teodor Fredrikson på frågan om Ingen soldat är relevant för den tänkta publiken, ungdomar i övre tonåren.

Ingen soldat är nämligen första av tre uppsättningar som är Kvartersteaterns svar på Norrköpings kommuns förfrågan om att satsa på åldersgruppen 16-19 år, den ålder då många ungdomar slutar med barndomens fritidsintressen. De två andra pjäserna har premiär nästa år.

– Jag ser hos oss att det stämmer, många droppar av. Skolan tar mycket av ungdomarnas tid, de har det tufft, menar Frida Nyström som är projektledare för de tre uppsättningar som ska få ungdomarna att hitta till – eller hitta tillbaka till – Kvartersteaterns amatörverksamhet.

– Jag tror på det kreativa, att det kan ge energi, speciellt teater för att man lär sig stå på en scen, att prata inför folk, man lär sig samarbeta, empati. Det är saker som är viktiga egenskaper vad man än gör i livet.

Ingen soldat riktar sig främst till killar, men det är också en pjäs för tjejer som kan behöva fundera över vad de förväntar sig av killar och vilken relation de vill ha.

– Mr Man är extrem. Jag vill inte bli som honom när jag blir äldre, förklarar Teodor Fredrikson, som är 14 år, och har, inte vänner som är sådana men ”känner människor” som tycker det är fränt att slåss. Och som trycker ner ”feministsnack” och värderar tjejer lågt.

Hans ”medbefäl” Michael Björkman, hör med sina 49 år till en helt annan generation.

– Nej, Mr Man är inte någon förebild för mig, säger Michael Björkman som med sin livserfarenhet menar att färdig med mansrollen blir man aldrig.

– Det är en ständig process hur man bemöter samhället och det andra könet.

11 skådespelare är med i pjäsen, åtta killar och tre tjejer, en ovanlig sammansättning inom amatörteatern där tjejer brukar vara i majoritet. Frida Nyström vände sig till sin husdramatiker Anna Nygren som skrivit Ingen soldat direkt för gruppen. I programbladet skriver Anna Nygren att pjäsen kom till med hjälp av stora mängder te och mycket manlig musik.

– Det är en sådan kvalitet i det hon gör, säger Frida Nyström. Jag är tacksam för varje gång hon skriver för oss, tänker att hon skulle gått vidare för länge sen. Och det har hon ju, gått vidare, men hon är fortfarande glad att hjälpa till att skriva.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

  • 9-11 december 2011
    27-28 januari 2012
    9-10, 23, 25 mars 2012
    20, 24 april 2012
    Ingen soldat
    av Anna Nygren
    Regi: Frida Nyström
    Produktion: Kvartersteatern

 

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ingen soldat del av Kvartersteaterns ungdomssatsning

  1. Pingback: Hej världen hänger snart på Teater Bråddgatan 34 (reportage) | KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Tankar om manlighet i Ingen soldat | KULTURSIDAN.nu