• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Eivør Pálsdóttir kommer till Arbis


Eivør Pálsdóttir. Med en stor musikalisk bredd är hon en uppskattad artist, men inte lika välkänd i Sverige. Nu uppträder hon på Arbis i Norrköping.  

 

”Jag tänker på språk som instrument”

 

NORRKÖPING Karriären började i tonåren. Sedan dess har Färöiska artisten Eivør Pálsdóttir skaffat sig en musikalisk bredd där hon utforskat allt från jazz till electropop. Nu gör hon en kort Sverigeturné och den 15 mars kommer hon till Arbis i Norrköping.

Texterna är huvudsakligen på engelska, men många låtar är även på modersmålet färöiska. I sina första två album blandar hon klassiska Färöiska sånger med egenskrivet influerad av jazz.

På tre senaste skivorna Room, Bridges och Slør har hon alltmer jobbat med det electroniska och art-popmusiken. Den sistnämnda skivan släpptes på färöisk 2015 och på nytt 2017 i en engelsk version och blev hennes kommersiella släpp i Storbritannien.

Förutom solokarriären var Eivør mellan 1999 och 2003 medlem i rockbandet Clickhaze. Gruppen släppte en cd med titeln EP 2002 innan de splittrades året efter. Hon har även sjungit i folk-och jazzgruppen Yggdrasil.

I ett mejl till Kultursidan.nu berättar Eivør Pálsdóttir själv om sin musik och vad Norrköpingspubliken kan vänta sig inför torsdagens spelning.

Var befinner du dig nu, ur en musikalisk vinkel? Vad kommer din publik i Norrköping att få höra?

Min första inspiration till att skapa musik var mina rötter i den traditionella färöiska musiken, och mitt första album hade väldigt mycket folkmusikvibbar. Allteftersom min resa har fortsatt, har min musik ändrat form en del, och jag har utforskat nya ljud och tillvägagångsättet i arbetet, men jag känner att jag alltid har behållit rötterna i min musik, oavsett hur jag klätt upp dem.

Mina senaste album har haft mer elektroniska element, fortfarande kombinerat med mer organiska ljud, och musiken jag har jobbat på den senaste tiden lutar också mot den elektroniska världen men vissa av melodierna är ganska ursprungliga. Jag gillar att arbeta med sådana kontraster och jag gissar att detta är en del av vad folk kommer att få höra. Och mer!

Tidigare gjorde du några låtar på svenska. Varför? Har det lämnat några spår i din musik i dag?

Jag har alltid älskat språk. Jag tänker på språk som ett instrument och svenska var ett instrument jag bara behövde prova på.

Den som är där får höra och se. Som support kommer lokala talangen Emma Lindström.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Sigga Ella

ARBIS BAR & SALONGER Norrköping

15 mars 2018
Eivør Pálsdóttir
Konsert

LÄNKAR
Eivør Pálsdóttir hemsida Facebook Wikipedia
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.