• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Olivia Stevens sjöng liv i Zarahs pärlor


Effektfull entré. Olivia Stevens kanske saknar Zarah Leanders ståtliga figur och mörka stämma. Men den dramatiska framtoningen sitter där den ska.

 

”Hon var en riktig tuffing”

 

RECENSION/ SÖDERKÖPING Alldeles alldeles Wunderbar! I lördags kväll framträdde den svensk-amerikanska sångerskan Olivia Stevens på Å-caféet i Söderköping. Atmosfären påminde henne om premiären i New York.

Arrangör var Söderköpings Riksteaterförening, som nyligen bytt namn från Söderköpings Teaterförening.

Hon är liten och slank. Hon har långt ifrån Zarah Leanders storståtliga figur och långa spelande fingrar. Hon har inte heller Zarahs personliga mörka stämma. Men den dramatiska framtoningen sitter där den ska. Och hon är alldeles alldeles Wunderbar!

I lördags kväll framträdde den svensk-amerikanska sångerskan Olivia Stevens på Å-caféet i Söderköping. Under en knapp timme ledde hon publiken tillbaka till en annan tid. Till 1930-talets kabaréer. Till Zarah Leanders storhetstid.

Hon gjorde en effektfull entré.  Klädd i svart och med de mörka glasögonen på plats, inledde hon, förstås, med Vill ni se en stjärna. En av Zarah Leanders stora hits som sägs ha skrivits med Greta Garbo som förebild.

 

Olivia Stevens och Magnus Mårtensson
Som en annan Hülpher. Diskrete Magnus Mårtensson ackompanjerade följsamt.

 

Kvällens ackompanjatör var  Magnus Mårtensson, som följsamt höll sig i bakgrunden  i ”han Hülphers” anda. Tillsammans bjöd de på de mest kända melodierna som blev Zarahs kännetecken. Wunderbar, Jag vill ha en gondol i Nordens Venedig, Ich weiss es wird einmal ein Wunder gesche´n, med flera.

Emellan sångerna berättade Olivia Stevens händelser och anekdoter ur Zarahs liv. Sångerskan som föddes som Sara Stina Hedberg i Karlstad 1907 kom att bli den klarast lysande internationella stjärnan i Nazityskland.

– Hon var en riktig tuffing, säger Olivia Stevens.
– När propagandaminister Joseph Goebbels försökte övertala henne att bli tysk medborgare och få sin lön utbetalad i riksmark vägrade hon. I stället köpte hon  herrgården Lönö på Vikbolandet, där hon bosatte sig när hon återvände till Sverige 1943.

Här blev hon först utfrusen, men kunde göra comeback 1949, mycket tack vare den svenske revykungen Karl Gerhard.

Olivia Stevens framhåller att hon själv har judiskt påbrå. Hon har alltid varit nyfiken på Zarah Leander och har många gånger ställt sig frågan: Hur hade jag själv reagerat om jag varit i Zarahs ställe? Om jag hade fått hennes chanser till berömmelse och rikedom?

– Hade jag sagt nej? Eller hade jag, som Zarah gjorde, fortsatt att sjunga  Davon geht die Welt nicht unter (Av det här går går inte världen under) även sedan bomberna börjat falla över Tyskland?

 

 

Olivia Stevens
Wunderbar. Olivia Stevens sjöng, gestaltade och berättade om Zarah Leander. Och om sin relation till stjärnan.

 

Olivia Stevens är en internationell artist. Hennes Zarah Leander hade premiär i New York 2007 och har sedan dess spelats på många scener i Europa. I Sverige har hon bland annat presenterat den  i Allsång på Skansen.

På Å-caféet cirkulerar serveringspersonalen under föreställningen och det hörs ett lågmält klapper av glas och bestick. Publiken verkar trivas och störs inte av att akustiken kanske inte är den allra bästa.

– Jag gillar kabaré-atmosfären i Å-caféet, säger Olivia Stevens.
– Den påminner mig om premiären på Zarah-föreställningen i New York. Samma sorts lokal. Jag känner mig hemma här.

Endast några få ungdomar kan räknas in bland åhörarna. På min fråga till ett par flickor som sitter bredvid mig om de visste vem Zarah Leander var skakar de på huvudet.

Zarah hör hemma i en annan tid än vår. Ändå känns hennes sånger förunderligt aktuella. Och nog är det härligt att höra dem framföras igen med Olivia Stevens som inkännande och dramatisk förmedlare.

Som avslutning ger hon oss den finstämda Jules Sylvain-sången om syrsorna som sjunger för den som har öron att höra.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Olivia Stevens och Magnus Mårtensson

Å-CAFÉET Söderköping

17 mars 2018
Zarah Leander
Kabaret
Olivia Stevens, sång
Magnus Mårtensson, piano
Arr: Riksteatern Söderköping

LÄNKAR
Olivia Stevens hemsida
Riksteatern Söderköping hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.