• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Elevkonsert med FMG och Kāpiti College


Kua Rongo. En sång på maori  med vänliga gester som nu alla i FMG-kören också har lärt sig. På filmduken ovanför sångarna visas bilder från besöket på Nya Zeeland i vintras.

 

Körkonserten följs av Film Freaks

 

NORRKÖPING Första”hakan” i Hörsalen? Film&Musikgymnasiets Körkonsert hade mer långväga gäster än släkt och vänner. Elever från FMG och Kāpiti College på Nya Zeeland rundade av veckan med konsert. Idag är det dags för årets Film Freaks.

Inte vilken skolkörkonsert som helst. Elever från Kāpiti College på Nya Zeeland har gästat Film&Musikgymnasiet på sin Europaturné, ett svarsbesök på den resa FMG-gymnasister gjorde i januari.

Alla hälsade välkommen. Skolans konferencier, kören med Kua Rongo mai koe, en välkomstsång på maori, ursprungsbefolkningens språk på Nya Zeeland. Och Sandra Wall, projektledare för Musikstad Norrköping, som hälsade gästerna välkomna till Norrköping.

Att veckan har varit intensiv med gemensamma körrepetitioner märktes när den stora kören rev av den ena låten efter den andra, de flesta på engelska, någon på svenska och flera på maori, med och utan solister. Sånger om vänskap, stolthet och kanske även om lite kärlek. Elever och lärare turades om att kompa där det behövdes.

Gästerna bjöd dessutom på musik vars bredd sträckte sig från en flickskir Ave Maria till rockig antidroger-låt.

 


Halva ”hakan”. Det är mer än rörelser med armar och ben till ord på maori. När det är som bäst föds uttrycket djupt i kroppen.

 

Sist fick publiken ta emot en kraftfull ”haka”, en rituell dans med tryck. Även om ursprunget förenklat uttryck sägs vara krigsdans ägnad att skrämma fienden blir uttrycket en stark känsla av individens kraft, glädje och gemenskap. Vilket bevisades av publikens jubel och stående ovationer.

Idag är det dags för årets Film Freaks, Film&Musikgymnasiets egen filmfestival med bidrag från Kāpiti College. Det blir flera korta spelfilmer och en dokumentär från de svenska elevernas besök i vintras. Öppet för allmänheten i mån av plats i Cnemas Huvudrollen.

© Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Körkonsert med FMG o Kapiti College

HÖRSALEN Norrköping

12 april 2018
Körkonsert
Film&Musikgymnasiet samt Kāpiti College från Nya Zeeland

CNEMA Norrköping

13 april 2018 kl 16
Film Freaks
Elevfilmsfestival
Film&Musikgymnasiet samt Kāpiti College från Nya Zeeland

LÄNKAR
Wikipedia Maorier Maorispråket  Haka
Kāpiti College hemsida reseblogg
Film- och musikgymnasiet hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.