• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bernhard Freutel aus Berlin im Studion


Grekiska statyer. Och inte. Modedockor ovanför en butik för underkläder i Thessaloniki. Om dagarna en plats för duvor. Om nätterna upplysta.

 

Tänka vidare får vi göra själva

 

NORRKÖPING Tänk själv! Fotografen Bernhard Freutels blick fångas av struktur och färg. Förmodligen av någon liten twist också. Han visar ett sparsmakat urval fotografier från Thessaloniki, Amsterdam och Berlin på Konstforum.

Solen tränger nätt och jämnt genom den molntäckta himlen. Regnet står som spön i backen. Vad hjälper då små paraplyer, men de försöker åtminstone.

– Det var solen, säger Bernhard Freutel om impulsen som gjorde att han 2009 fångade bilden av Giorgios Zoggolopoulos höga skulptur Umbrellas i Thessaloniki, Grekland. Vad skulptören tänkte på 1993 vet jag inte men konstverket får för mig nya lager där det står vid den grekiska strandkanten i vår tid.

Bernhard Freutel bor i Berlin. Han är född och uppvuxen i norra Östtyskland. Området Mecklenburg vid Östersjöns kust har haft många kontakter med Sverige och var del av stormaktstidens Sverige. På moderns sida talades plattyska vilket gör att han har lätt att förstå svenska. Missförstå mig rätt, intervjun görs på tyska och jag är glad att slippa gå omvägen om engelskan, eftersom han tar hänsyn till att mina språköron är långsamma.

Som ung pojke fick han en kamera av sin pappa, som även invigde honom i mörkrummets hemligheter. Den kompetensen kom väl till pass när han fick i uppdrag att digitalisera tidigare hemliga arkivbilder som handlade om oppositionen i DDR.

 

Bernhard Freutel – detalj av Lady on the roof
Lady on the roof. Figuren på taket till ett hus i Amsterdam består av huvud, armar, ben och bröst. Trädet bakom huset fyller i kroppen och nästan omfamnar den. Bilden är en detalj ur fotot.

 

Utställningen rymmer arkitektur och gestalter. Eller gör tre geografiska nedslag – Thessaloniki år 2009, Amsterdam år 2014 och Berlin 2015–2017. Den moderna skulpturen vid Thessalonikis strand matchas av ett par grekiska statyer med fågelskit. Jo, det var duvornas träck som gjorde bilden.

– ”Statyerna” står ovanför en butik för underkläder, förklarar Bernhard Freutel.

Aha! Inte antika skulpturer av grekiska gudar utan modedockor. Jag börjar misstänka att fotografen har ett visst sinne för humor. Men också ett öga för motivet. Modedockorna återkommer i bilder från Berlin. Utanför en frisersalong har tre iögonenfallande modedockor placerat sig. Bernhard Freutel visar särskilt hur de bundits om livet för att inte vältas omkull eller stjälas. En av de gyllenklädda dockorna har ena bröstet bart.

– Jag ser motivet men jag arrangerar aldrig någonting. Jag är intresserad av struktur och färg.

Med sitt fotografi, där han redovisar vad som fångat hans öga, hjälper han även oss att se. Tänka vidare får vi göra själva. En vän som samlar på kasserade modedockor, han lär ska ha ett hundratal, har låtit honom botanisera. Bernhard Freutel pekar ut växtligheten som smyger fram om halsen. Några dockor vid en mur där någon sprejat ordet ”Zeitfenster” (tidsfönster).

Utanför utställningen finns flera bilder, han har hämtat hem dem från en annan utställning i Sverige. Nu bläddrar han och jag ser ett korsfästelsetema i hur han låtit kamerans bildfält beskära motivet. Egentligen bara modedockor i ett förråd…

 

Bernhard Freutel mellan Old Gas Station 1 och 2
Arkitekturstudier. Bernhard Freutel mellan Old Gas Station 1 och 2.

 

Arkitektur är ännu ett tema som intresserar Bernhard Freutel. Vad har hänt med en nedlagd bensinstation på ömse sidor om ett järnvägsspår? Den ena är sorgligt övergiven. Den andra har fått nytt liv som ungdomsklubb i lysande rosa färger.

Bernhard Freutel registrerar och fotograferar.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Bernhard Freutel ställer ut på Konstforum

KONSTFORUM – STUDION Norrköping

Vinter–vår 2018
Utställningar

13–28 januari
Anna Svensson
Måleri, skulptur

14–28 januari Studion
Jan Erik Frisendahl
Måleri, teckning, objekt

3–18 februari
Agneta Gussander
Måleri
Magnus Persson
Skulptur
Inger Sannes
Skulptur

4–18 februari Studion
Catherine Trägårdh
Måleri

24 februari – 11 mars
Andreas Poppelier
Måleri

25 februari – 11 mars Studion
Lars Hillersberg
Teckning, grafik

17 mars – 8 april
Max Book
Måleri

18 mars – 8 april Studion
Dennis Cantoreggi
Fotografi

14–29 april
Hasti Radpour
Måleri

15 april–29 april Studion
Berhard Freutel
Fotografi

LÄNKAR
Konstforum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.