• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kajsa och Joseph vill prägla Camera


Ensemble. Kajsa Andersson-Berg och Joseph Vila Garcia är med i Camera. Joseph spelar Gianni, Kajsa sjunger och dansar vid sidan av de stora rollerna.

 

”Alla känner sig utvalda!”

 

NORRKÖPING ”Vi präglar originaluppsättningen!” Kajsa Andersson-Berg och Joseph Vila Garcia står inte i Cameras fokus, det gör berättelsen om skådespelaren Ingrid Bergman. Det hindrar inte att de är glada och stolta över att vara med i det som recensenterna buntar ihop till ”vilket härligt gäng”.

– Jag är glad om jag inte är på scenen utan hinner andas någon gång. Jag hinner inte byta kostym på tre timmar. Joseph Vila Garcia gestaltar Gianni, berättaren som är överallt och vet allt om Ingrid Bergman och hur det kommer att gå.

Musikalartisten från Järfälla började som 16-åring med rollen som brevbäraren Rolf i Sound of Music på Göta Leijon (var det inte med Tommy Körberg och Carola? Jo, det var det).

– Jag ser mig som en skådespelare som sjunger. Det handlar om att berätta, säger han.

Kajsa Andersson-Berg kommer från Norrköping. Som Kajsa Berg har hon gått vägen via Arbis ”plantskola” och har både revyat med Chopp Event på Kråkholmen och medverkat i flera musikaler på Östgötateatern, senast La Cage aux Folles.

Skulle Joseph bli sjuk är det hon som hoppar in som Gianni, men det hoppas hon inte händer. Danskaptenen vet hur knepigt det är att fylla alla luckorna om någon skulle bli sjuk.

 

Maria Friman, Joseph Vila Garcia, Kajsa Andersson-Berg, Fredrik Sjöstedt, Johan Hwatz, Hani Arrabi, Caroline Gustafsson och Maria Lindström.
Ensemblepatriotism. Maria Friman, Joseph Vila Garcia, Kajsa Andersson-Berg, Fredrik Sjöstedt, Johan Hwatz, Hani Arrabi, Caroline Gustafsson och Maria Lindström.

 

Vi sitter i teaterarbetarnas egen kantin under Stora teaterns scen. Koreografen Karl Dyall har diskuterat klart ett viktigt moment och gått upp till scenen. Kvar sitter Kajsa Andersson-Berg och Joseph Vila Garcia och funderar kring Ingrid Bergman, centralgestalten i musikalen Camera som har nypremiär i Norrköping på lördag.

– Hon vågade släppa normen och följa sin lust. Som kvinna på den tiden, säger Kajsa Andersson-Berg och tänker på dåtidens stränga normer.

– Det var under Hollywoods guldålder. Hade hon vunnit sin andra Oscar då? Hon vågade släppa den positionen för att jobba med amatörer som gjorde vad de hade lust med, fortsätter Joseph Vila Garcia.

– Vi går från det konstruerade Hollywood till det överdramatiserade Italien, beskriver Joseph Vila Garcia musikalens iscensättning. – Det var under efterkrigstidens Europa. Mycket som är likt dagens stora orosmoment i världen.

Bakom dem visar en bildskärm vad som händer på scenen. En film med amerikanska motiv rullar fram. Där är Washington och där är Hollywoodskylten. Stora moln rullar fort. Några scenarbetare drar fram en stor kostymställning. Sedan går de ut med den igen.

Genom uppsättningen har de lärt sig mycket om den svenska filmskådespelerskan som gjorde karriär och skandal och fick en ny karriär. Ingrid Bergman var en uppburen filmstjärna i Hollywood när hon lämnade karriär och familj för att filma med Roberto Rosselini i Italien. Hur kunde hon lämna sina barn? Jo, Joseph Vila Garcia antyder att där fanns en bakgrund, det som idag ofta kallas ryggsäck. Men det ska vi inte fördjupa oss i nu. Nu handlar det om Kajsa och Josephs syn på sitt uppdrag.

 

Niklas Riesbeck, Joseph Vila Garcia och Karin Oscarsson
Det ljuva livet. Niklas Riesbeck som Roberto Rosselini, Joseph Vila Garcia i filmlaget och Karin Oscarsson som Ingrid Bergman.

 

– Det är spännande att vara med när Camera går upp första gången. Alla känner sig utvalda! Alla gör sitt till för att sätta sin prägel och göra så bra som man kan, säger Kajsa utan att på något sätt förringa den konstnärliga ledningens betydelse.

– Det är tydligen folk som sett den flera gånger, tillägger Joseph och låter lite överraskad.

– Det är något nytt, något annorlunda. Man kan tro att den är tung men det är en musical komedi. Eller att den är glittrig, men det är det inte heller, funderar Kajsa.

– Det är inte så mycket show. Mer filmisk, dokumentärfilm ibland, resonerar Joseph.

– Och så dyker vi upp! Din roll Gianni representerar ju stumfilmen, kommenterar Kajsa Andersson-Berg.

Camera hade urpremiär i Linköping tidigt i februari och spelades fram till början av april. ”Vi kom in i en gemensam andning”, menar Kajsa. Nu har ensemblen haft ledigt i två veckors tid innan det är dags för andra set i Norrköping.

– Jag tror folk kommer in med ny energi, säger Joseph Vila Garcia.

Efteråt, när jag går igenom Östgötateaterns pressbilder från uppsättningen får jag leta länge innan jag hittar några där musikalens ”härliga ensemble” är med. Det bekymrar nog inte Kajsa och Joseph. De vet att deras insatser är viktiga.

– Vi älskar vårt jobb. Att stå inför publik, förmedla känsla, glädje, eftertänksamhet. Jag hoppas publiken går hem och funderar på vad de upplevt, på värderingarna.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Markus Gårder/Östgötateatern och Ann-Charlotte Sandelin

STORA TEATERN Norrköping

28 april – 1 juni 2018
Camera
Manus och dialog: Staffan Aspegren
Musik och sångtexter: Jan-Erik Sääf
Orkesterarrangemang: Karl-Johan Ankarblom
Regi: Eva Gröndahl
Kapellmästare: Nils-Petter Ankarblom
Koreografi: Karl Dyall
Scenografi: Bengt Fröderberg
Kostym: Camilla Thulin
Filmproduktion: Egerstrand & Blund/Fredrik Egerstrand
Föreställningsdramaturg: Johan Huldt
Mask och peruk: Lena Stranger-Weinar, Anna Andersson och Robin Karlsson
Ljusdesign: Håkan Jansson
Videoteknik: Håkan Jansson
Ljuddesign: Björn Andersson och Tom Saetre
Prod: Östgötateatern och Smålands Musik & Teater

Stora teatern, Linköping 7 januari – 9 april 2018

SKÅDESPELARE
Karin Oscarsson: Ingrid Bergman
Christian Zell: Cameron
Patrik Martinsson: Aron Petter Lindström
Niklas Riesbeck: Roberto Rossellini
Maria Möller: Anna Magnani
Joseph Vila Garcia: Ensemble, Gianni
Hanni Arrabi: Ensemble, understudy Roberto Rossellini
Johan Hwatz: Ensemble, understudy Aron Petter Lindström
Kajsa Andersson-Berg: Ensemble, danskapten, understudy Gianni Fredrik Sjöstedt: Ensemble, understudy Cameron
Maria Lindström: Ensemble, understudy Anna Magnani
Caroline Gustafsson: Ensemble, understudy Ingrid Bergman Maria Friman: Ensemble, Sophia

Hedda Hammarbäck: Pia Lindström
Linn Rubensson: Pia Lindström
Monna Orraryd: Pia Lindström
Ellen Svanqvist: Pia Lindström

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook Camera
Östgötateaterns och Ung scen/östs nya år reportage Kultursidan.nu 10/8 2017
Sommaren börjar i Knäppingsborg recension Kultursidan.nu 11/6 2015
Familjärt och tidlöst i en Knäpp revy recension Kultursidan.nu 6/6 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.