• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Takemusu – ändlös dans i S:t Laurentii


Akrobatisk. Marit Shirin Fogelgren ger ett intryck av viktlöshet i sin dansföreställning Takemusu.

 

Liknar stundtals akrobatik

 

RECENSION/ SÖDERKÖPING En dansföreställning som inte liknar något annat. Marit Shirin Fogelgren framförde sin föreställning Takemusu – Ändlös improvisation för tredje gången under Dansens vecka.

Takemusu – Ändlös improvisation kallar Marit Shirin Fogelgren sitt dansprojekt, som är en kombination av nordisk och japansk musik- och danskultur. I söndags framträdde hon i S:t Laurentii kyrka i Söderköping tillsammans med musikerna och sångarna Linn Erinder, Hannah Svensson och Frida Törnell Andersson.

Det är inte lätt att få grepp om vad Takemusu står för. I programbladet beskrivs det  som ”kroppen i ständig rörelse”. Sin dansföreställning skapade och utvecklade Marit Shirin Fogelgren i Japan 2017.

Marit Shirin Fogelgren är uppvuxen i Söderköping men nu bosatt i Bryssel. Hon har dansat sedan barnsben. Efter utbildningen vid Danshögskolan i Stockholm har hon varit verksam som dansare  i bland annat Sverige, Island, Danmark, Belgien, Tyskland och Japan.

”Med blod från sjöfarare och nomader fann hon sin stil i Soluppgångens land”, enligt programbladet.

 

Dansaren Marit Shirin Fogelgren, sångerskan Linn Erinder och musikerna Frida Törnell Andersson och Hannah Svensson.
Kvartetten som framträdde i S:t Laurentii kyrka på söndagskvällen. Dansaren Marit Shirin Fogelgren, sångerskan Linn Erinder och musikerna Frida Törnell Andersson och Hannah Svensson.

 

Tillsammans med tre musiker och sångare, också de med rötter i Östergötland, framför hon  sin dans, som stundtals mera liknar akrobatik. Musiken som ackompanjerar henne är fria improvisationer över nordiska och österländska melodier. Den framförs växelvis med sång och på två gitarrer och tvärflöjt.

Jag måste tillstå att jag aldrig har sett något liknande. Själv tycker jag att det är fascinerande 60 minuter. Andra kan ha tyckt att det blev tråkigt.

Det handlar om att hitta sin identitet och om andlighet i vid bemärkelse om jag fattat rätt. Huruvida det har med vår kristna religion att göra  framgår inte. Emellertid läser kyrkoherde Ola Linderoth kristna texter mellan de fyra dansavsnitten. Om jordens skapelse, Ett avsnitt ur Höga visan, En klagotext  och till sist ett avsnitt om Guds ständiga närvaro i våra liv.

Akustiken i kyrkan är inte den bästa. Jag saknade också ett tydligare framförande av de poetiska bibeltexterna.

För den som missade texternas innehåll, som jag uppfattade som ett slags programförklaring, kanske hela föreställningen framstod som tämligen oförklarlig.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Linn Erinder

S:T LAURENTII KYRKA Söderköping

29 april 2018
Takemusu – Ändlös improvisation
Koreografi/dans: Marit Shirin Fogelgren
Musiker/sångare: Linn Erinder, Hannah Svensson och Frida Törnell Andersson
Textläsning: Ola Linderoth

LÄNKAR
Marit Shirin Fogelgren/Dotra productions Facebook
Dansens vecka Facebook
Dansens vecka i hela Östergötland reportage Kultursidan.nu 19/4 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.