• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kärleken segrade i Melodifestivalen


Spännande väntan. Sekunderna innan de tävlande i Kulturskolans Melodifestival får veta hur rösterna fallit.

 

Svenska björnstammen tog paus

 

NORRKÖPING En klassisk kärleksballad och en välljudande röst. Peter Youssef vann Kulturskolans Melodifestival i ”knivskarp konkurrens” med sin låt Die For You. Strålande pausunderhållning med Den svenska björnstammen.

– Norrköpings kommun är full av talanger. Det blir knivskarp konkurrens i år igen, konstaterade erfarne jurymedlemmen Lars Stjernkvist inför överläggningarna efter att de sju tävlingsbidragen framförts av unga artister från lika många skolor.

Kulturskolans 10-årsjubilerande Melodifestival i Flygeln var en glittrande satsning där musiken stod i centrum. Scenljuset strålade över kompband och kör, konferencierer och inte minst dansarna och de tävlande förstås. Allt för att ge varje bidrag så bra förutsättningar som möjligt.

 

Vanna Mantefors och Maja Dusén
Förebilder. Konferenciererna Vanna Mantefors och Maja Dusén, vinnare 2017 och 2016, kom in som en stormvind. De rev av ett snyggt mellomedley innan de övergick till att lotsa tävlande och publik genom Melodifestivalen.

 

Melodifestivalen är en tävling med en hel del pedagogik inblandad i konsten att sjunga och framträda inför publik. Vilket märktes från start när Prolympias John Brolin satt på scenkanten där han inledde med sin vemodiga uppmuntrande raplåt Kämpe – ”Till den lille pojke som har kämpat så väl”.

Dansarna från Dansakademien har skapat koreografier till varje nummer. En vacker fallande/fångande rörelse präglade Enebyskolans Julaia Rezais fina ballad When I Fall – ”care for you, stand by you”.

En skickligt hopsnickrad låt med mjukt intro, rap, stämsång och väldigt mycket glittrande energi bjöd Kunskapsskolans Myra Perk och Johanna Tilly. Hold On gav dem pris för Bästa scenframträdande.

Tjejerna från Vittra, Louise Aröd, Emelie Aröd, Lejla Vinilic och Hiba Kais är ett helt band som sjunger och spelar under titeln No Name. Hiba Kais sjöng Indecisive medan övriga spelade instrument. ”Det är bra att vara bra på olika saker” som de lugnt konstaterade i den miniintervjun som följde efter framträdandet.

 

Frida Andersson med dansare
Förbindelse. Dansakademien bidrog med det ena energifyllda numret efter det andra. I Frida Anderssons Jag trodde på dig åkte de vita skjortorna av, det så ofta energiska tempot stannade av i en gripande koreografi.

 

Dansarna hade tänkt till något extra inför Hagaskolans Frida Anderssons Jag trodde på dig med den bittra raden ”men nu vet jag att du bara ljög för mig”. Här åkte de vita skjortorna av och två svartklädda dansare gestaltade närhet och längtan bort, sammanlänkade med långa glittrande röda band.

Två röster från Djäknepark Sandra Chabo och Juthathip Gaem Kingthum delade upp sin popballad Won’t Let Go i solon och duett. De jobbade på att utveckla scenframträdandet med olika placeringar, var för sig, mot varandra och rygg mot rygg – snyggt.

Sist men uppenbarligen inte minst stod Peter Youssef på scenen. Klassen från Navestadskolan backade upp med skyltar som bokstaverade Die For You. Och spelade inte ljuset lite mer över honom där hans mjuka röst betygade all hans kärlek. En de stora gesternas kärlek, den löftesrika kärleken, till henne, den enda. Och hon, en hel del av tillropen att döma, lade sin röst i den guldglänsande lådan med siffran 7.

För nu var det dags att rösta. Publikens röster på bästa låten väger tungt, lika tungt som juryns. Men juryn har ett större jobb att fördela fler priser och inte minst att fila på snitsiga motiveringar.

 

Den svenska björnstammen
Lysande. Den svenska björnstammen gav en sedvanligt charmig vemodspopig spelning i Flygeln.

 

– Kul att få var här och vara er pausunderhållning, säger Åke Olofsson efter att Den svenska björnstammen inlett med Ett fel närmare rätt.

Pausen blir tio livsviktiga poplåtar lång, inklusive allsångslåten Vart jag mig i världen vänder. Björnarna byter instrument med varandra och glödljusen de har med sig blänker som fyrar i dunklet. När Åke tagit av sig i strumplästen står Norrköpings Ungdomskör och doar som om den aldrig gjort något annat.

 

Peter Youssef
Bästa låt 2018 – Die For You. Peter Yussef tänker använda prispengarna till att bjuda klassen på middag under niornas resa till Kroatien.

 

Till slut har juryn bestämt sig och alla röster räknats. Ett spänt ögonblick. De tävlande på rad. Ingen går lottlös men det är bara en som får ta mikrofonen och sjunga Die For You och falla på knä för henne, alla hon som står så tätt intill den utskjutande scenrampen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Röstboxar

FLYGELN Norrköping

4 maj 2018
Kulturskolans Melodifestival
Deltagande skolor: Haga, Navestad, Djäknepark, Kunskap, Eneby, Vittra, Prolympia
Konferencierer: Vanna Mantefors och Maja Dusén, vinnare 2017 och 2016
Dansare/koreografi: Dansakademien
Gästartister: Den svenska Björnstammen med Norrköpings ungdomskör förstärkt av Norrköpings Lucia-kör 2017
Jury: Åsa-Karin Svensson, Linda Sandström, Arman Sedic, Malin Ekstrand, Lars Stjernkvist samt Publiken
Arr: Kulturskolan

TÄVLANDE

John Brolin Prolympia
Kämpe – Rap

Julaia Rezai Eneby
When I Fall – Ballad

Johanna Tilly och Myra Park Kunskapsskolan
Hold On – Pop

No Name – Louise Aröd, Emelie Aröd, Lejla Vinilic, Hiba Kais Vittra
Indecisive – Popballad

Frida Andersson Haga
Jag trodde på dig – Genre: Ballad

Sandra Chabo och Juthathip Gaem Kingthum Djäknepark
Won’t Let Go – Popballad

Peter Youssef Navestad
Die for You – R’n’ B

VINNARE
Bästa låt: Die For You, Peter Yussef, Navestad
Bästa scenframträdande: Johanna Tilly och Myra Park Kunskapsskolan
Bästa film: Enebyskolan
Marieborgs Teaterbiljetter: Vittra, Kunskap, Navestad
De Geergymnasiets Musikalbiljetter: Prolympia, Hagaskolan, Djäknepark, Enebyskolan

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida Facebook FB-evenemang
De tävlar i Niornas melodifestival 4 maj reportage Kultursidan.nu 11/4 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.