• KULTUR-ANNONS

     

     

  • NYHETER

Kronan minns S Olsson och A Sandell


Minnesutställning. Galleri Kronan hedrar två medlemmar i KIFiN, Konstnärernas Intresseförening i Norrköping, Sören Olsson och Anna Sandell.

 

Två kärleksfulla hängningar

 

NORRKÖPING Vad är vänskap? Hur bearbetar man sorg och saknad? Galleri Kronan gör en Minnesutställning med verk av nyligen bortgångna medlemmarna Anna Sandell och Sören Olsson.

Utställningen ersätter en tidigare planerad utställning med Sara Lundberg som utgått. Vännerna Åsa Kummu och Erik Cederquist har jobbat snabbt för att kunna visa två intressanta konstnärskap.

Vad är vänskap? Hur bearbetar man sorg och saknad? Ett sätt är att göra en minnesutställning. Det märks tydligt i minnesutställningen över Anna Sandell och Sören Olsson konstnärskap på Galleri Kronan. Åsa Kummu och Erik Cederquist har gjort två kärleksfulla hängningar av sina vänner och kollegor, och visar deras konstnärskap. De vill verkligen visa deras bredd och utveckling.

 

Anna Sandell
Färgsäker. Anna Sandell målade ofta närgångna naturmotiv med blommor och blad. Här en nakenstudie med samma omsorg om färgen där det vita är så viktigt.

 

Anna Sandell

 

Åsa Kummu berättar om hur kul hon hade med Anna Sandell, både i skapandeprocessen och vid fikapauser.

– En sommardag målade vi i tusch utomhus och så fick vi för oss att ”vi doppar teckningarna i en pol och ser vad som händer” Resultatet blev fantastiskt och vi sålde alla bilderna.

Annars målade Anna Sandell i akryl, gärna detaljer från naturen. Hon var noggrann och hade stor arbetsdisciplin, kunde sitta i timmar tills hon fått rätt form och nyans på hängena som hon målade.

– Anna var färgsäker, säger Åsa Kummu.

Det märks. Det är harmoniska, lugna, vackra tavlor. Hon var inspirerad av japanskt måleri.

Anna Sandell arbetade också i keramik och textil. Med på utställningen finns broderade halskragar som inspirerats från våra folkdräkter men även från våra grannländer i öst. Här är också vantar och muddar.

 

Sören Olsson
In i grönskan. Sören Olsson rörde sig över många tekniker – akvarell, grafik. Här en målning.

 

Sören Olsson

 

Det är spännande se hur Erik Cederquist visar sin vän Sören Olssons hela konstnärskap. Han har tagit med tavlor som Erik gjorde innan han började Konstfack och sena grafiska bilder bearbetade i Photoshop. Det visar på bredd och utveckling men genomgående finns skärpa och lekfullhet i verken.

Sören Olsson, som tidigare var bildlärare på De Geergymnasiet, tyckte om att arbeta med grafik i olika former, allt från det klassiska träsnittet till fotografik.

En rolig tavla är Amerikas hopp där man ser en person hoppa ut från ett fönster med en amerikansk flagga. I nästa bild blir flaggan liksom svävande kvar.

På somrarna målade han akvareller i Dalarna. Det syns på målningarna att han gillade foto, en del är skönt fotolika. Samtidigt var han självkritisk, berättar Erik Cederquist om kollegan.

– Han kunde ringa och på frågan om ”hur går det?” svarade han: ”Ähh bara skit, man måste jobb”. Men när han kom tillbaka från Dalarna sa han ”det blev en och annan bra bild”.

Gå och se denna minnesutställning av två intressanta konstnärskap.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

ANNA SANDELL – BILDSPEL – KLICKA PÅ PILARNA

Anna Sandell

SÖREN OLSSON – BILDSPEL – KLICKA PÅ PILARNA

Sören Olsson

GALLERI KRONAN Norrköping

Vinter–vår 2018
Utställningar

13–28 januari
Erika Pardo Skoug
Kurbits
Måleri och tryck

3–18 februari 2018
Catharina J. Ek
Måleri
Sonny Löfvall
Måleri

24 februari – 11 mars
Christer Paleologos
Färg utan form Form utan innehåll Tomma gester
Måleri

17 mars – 8 april
Konst eller Klocka 9.0
Utställning för årets S:t Olofsmedaljörer

14–29 april
David Myrvold
Observationer i/av naturen
Måleri

5–20 maj
Minnesutställning
Anna Sandell och Sören Olsson
Måleri, grafik, fotografi, keramik, textil

LÄNKAR
Galleri Kronan hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.