• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Teater Fenix Historien om en flicka utvald till Bibu

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/5424640842/[/flickr]

Fest! Teater Fenix och Crusellkvintetten ger tillsammans föreställningen Historien om en flicka
som ingår i juryns val till Bibu, barnteaterfestivalen i Lund.

 

Äntligen får Åsa avslöja sin hemlighet

 

– Visst är det fantastiskt! Jag har vetat om det en vecka och inte sagt det till någon. Inte ens till min särbo i Skåne.

Det är mycket som går skådespelaren Åsa Forsbergs väg just nu. Tidigare i höstas överraskades hon med beskedet att hon utsetts till Norrköpings kommuns kulturstipendiat till Moa Martinsons minne. Torsdagen den 15 december blev det också officiellt att Teater Fenix föreställning Historien om en flicka är en av de 15 föreställningar som är juryns val till Bibu, Sveriges stora barn- och teaterfestival som hålls i Lund i maj vartannat år.

Eller Scenkonstbiennal för barn och unga, som den officiella undertiteln lyder. För barnteater är numera ett för smalt begrepp för den livaktiga och experimentella svenska scenkonsten som riktar sig mot den unga publiken. Dansen har kommit starkt under de senaste åren och man blandar friskt mellan olika konstformer och öppnar för publikens medverkan både före, under och efter föreställningar.

– Juryn har både tittat på Näktergalen, som Peter Oskarson regisserade förra åren, och på Historien om en flicka, som Ika Nord regisserat. Han från juryn såg vår föreställning bara för en kort tid sedan, berättar Åsa Forsberg. Det är roligast med Historien om en flicka därför att den är nyare och att det är ett angeläget tema.

Hon är mycket nöjd med juryns val som innebär att hon får åka till Lund i vår tillsammans med tillsammans med Fenixkollegan Martin Öster. Att vara utvald till Bibu innebär, förutom den stora äran att spela på Sveriges största barnteaterfestival, att chansen att fler arrangörer köper in föreställningen ökar när så många barnteaterintresserade från hela landet kommer.

– Åsa och Martin har jobbat hårt och kämpat på i alla år. Det känns så jätteroligt att de äntligen fått credd för det, säger producenten Katariina Matthiesen från Östgötamusiken som också varit involverad i föreställningen.

Crusellkvintetten från Östgötamusiken spelar nämligen med i föreställningen, både på och bakom scenen. Östgötamusiken har varit med från allra första början i arbetet som förutom skådespelare, musiker, regissör, scenograf och producenter även involverar kompositören Ola Fagrell. Historien om en flicka har sedan premiären i februari getts omkring 50 gånger varav 40 i Östergötland.

– Det är en ära och en fjäder i hatten för Östgötamusiken, säger länsmusikchefen Tomas Herrgårdh och fortsätter: Det här är ett lysande exempel på samarbete mellan länsmusiken och en fri teatergrupp. Nu måste vi titta på om vi kan följa med till Lund.

Till saken hör att Östgötamusikens uppdrag är att spela inom länet, utanför länet har Teater Fenix ibland fått klara sig utan levande musik om inte det ekonomiska har lösts.

Barnteaterfestivalen i Lund är den stora händelsen i barnteater-Sverige vartannat år. Av de omkring 300 nya uppsättningar som produceras årligen väljer den alltmer resvana juryn det svenska urvalet. Till det kommer ett internationellt urval, också det juryns uppdrag. Dessutom passar Teaterhögskolorna på att visa sina elevuppsättningarna på festivalen och det gör även de lokala fria grupperna.

– Juryn har valt ut 15 svenska föreställningar. Sedan blir det sex europeiska från Belgien och Holland som är festivalens fokusländer 2012. Bibu vill också få med en föreställning från Mellanöstern med tanke på den arabiska våren, berättar Anna Thalin, Bibus projektledare.

Varför juryn valde just Historien om en flicka får Åsa Forsberg och de andra i Teater Fenix veta först efter jul. Juryn har inte hunnit skriva ihop formuleringarna ännu. Får man gissa att det står något om skickliga skådespelare, ett angeläget tema med barnets perspektiv och härlig musik?

Text och foto(filmstill): Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR

Bibu hemsida
Teater Fenix hemsida
Östgötamusiken hemsida
Åsa och Pixie Norrköpings kommuns kulturstipendiater artikel Kultursidan.nu 28/10 2011
Gripande om barn på flykt recension Kultursidan.nu 7/2 2011
Historien om en flicka med Teater Fenix artikel Kultursidan.nu 5/2 2011

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.