• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Musikglädje för alla med Bunne-metoden på Kulturskolan

 [flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6815167242/[/flickr]

Isak Jansson Ekström vill bli trummis när han blir stor.

 

Med enkla instrument kan alla spela

 

Kulturskolan i Norrköping har under vårvintern haft en kortkurs för barn och ungdomar med funktionshinder. På tisdagen var det kursavslutning och eleverna fick nu visa upp sina färdigheter.

Vid undervisningen har man använt den så kallade Bunne-metoden där musiken utgör ett redskap för att uppnå personliga utvecklingsmål, medan musikaliska delmål används som motivationshöjare. Musikpedagogen Sten Bunne, som i dag är verksamhetschef för Kulturskolan i Hudiksvall, har utvecklat en metod som innebär musicerande och musikutveckling i alla åldrar och oavsett handikapp eller tidigare erfarenheter av instrumentspel. Det viktigaste budskapet är att: ALLA KAN DELTA!

Särskilda instrument har därför tagits fram som bygelgitarrer, entonsflöjter och klangplattor. Exempelvis kan gitarren beskrivas som en fyrsträngad gitarr med ackordsbygel. Utan att behöva greppa strängarna har man tre ackord klara genom att fälla bygeln i olika lägen. Ett fjärde får man om man med fingrarna håller ned strängarna.

Vid avslutningen fick anhöriga och den församlade pressen se hur en typisk lektion kan vara upplagd. Musikpedagogerna Lotta Arildsson, vid pianot, och Yaakov Petherson Shilo satte omedelbart igång sången, rytmen och rörelsen. Med en namnsång, en rörelseövning på golvet och en vanlig sång som blev Broder Yaakov (Jakob) var lektionen igång och gitarrerna delades ut för samspel.

Sedan bytte man instrument och många ville sitta bakom ”de riktiga” trummorna medan övriga fick välja mellan tonplattor, bygelgitarr eller något av de andra instrumenten. Till en början dirigerade Yaakov så att rätt solist kom in på rätt ställe och att musiken startade och slutade samtidigt. Flera elever vill också vara dirigenter bland andra Linnéa Eronn. Ordentlig fart blev det i slutet med Imse spindel-rock!

Spelglädjen hördes och samhörigheten syntes lång väg och både de elever vi pratade med och deras anhöriga tyckte att kursen varit väldigt bra och utvecklande. Isak Jansson Ekström, som helst ville spela trummor, tyckte kursen varit rolig och han passade också på att spela gitarr och dirigera under vårt besök. Isak har ett stort musikintresse som han vill fortsätta utvecklas – gärna bli trumslagare!

Kulturskolan lovade att det blir fortsättning på dessa kurser då de fyller ett stort behov. Man har ju som mål att skapa musik för alla och där passar Bunne-metoden bra.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • BUNNEMETODEN

  • Bunnemetoden är väldigt konkret i sin uppbyggnad.
    Den byggs upp utifrån de olika momenten med en tydlig beskrivning av VAD, HUR och VARFÖR.
  • Bunnemetoden finns utarbetad för följande målgrupper:
    • Barns normalutveckling 2-8 år
    • Social interaktion i grupp, orkester
    • Personer med funktionsnedsättning
    • Äldre och dementa

 

LÄNKAR
Bunne Music hemsida
Kulturskolan hemsida

 

FLER BILDER FRÅN KONSERTEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629531702097″]

BILDER PÅ BUNNEINSTRUMENT – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629167172202″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.