• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jessica Hägg visar Walk of Life på Konstmuseet (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6836062792/[/flickr]

Det finns ett utrymme mellan bild och text i Jessica Häggs utställning på Norrköpings konstmuseum.

 

Stämningslägen och berättelser

 

Omgången är ett utställningsrum som inte liknar något annat på Norrköpings konstmuseum. Inte för att det är en smal korridor på väg till pedagogiska salen Krumeluren. Nej det viktiga är dess funktion som mötesplats mellan människan och konsten, där personer som inte är konstnärer ges plats att uttrycka sig konstnärligt. Vanligtvis är de unga, från förskolebarn till gymnasister.

Skönlitteraturen, dikten och fotograferandet är några av Jessica Häggs passioner i livet. Jessica Hägg tar studenten i vår och utställningen Walk of Life är hennes projektarbete som hon ägnat mycket tid under tredje året på De Geergymnasiets samhällsvetenskapliga program med inriktning mot kultur.

26 fotografier hänger på väggarna i Omgången, enskilt eller i små grupper. De gestaltar stämningslägen, växer ibland till berättelser. Merparten handlar om mänskliga relationer från gemenskap till dess motsats. I en inledande text citerar fotografen diktaren Karin Boye: Den bästa dagen är en dag av törst.

– Det handlar om att leva livet till fullo, förklarar Jessica Hägg. Jag vill spegla olika aspekter av livet i min utställning, det som är viktigt.

Hennes första tanke var att göra en diktbok, hon skriver mycket också, men sedan valde hon att göra en utställning med både text och bild.

– När jag känner att orden inte räcker till så tar jag bilder.

Det märks på bilderna att Jessica Hägg varit mycket säker på vad hon vill uttrycka. Hon har inte bara styrt över sina modellers rörelser och uttryck, ofta är även kläder och smink är genomtänkta.

– Jag bestämmer känsla, miljö och person först. När jag fotograferar vill jag att det ska se så autentiskt ut som möjligt i iscensättningen. Helst skulle det vara på riktigt men man kan ju inte springa efter folk med en kamera, reflekterar hon.

Vänner har ställt upp som modeller, de flesta jämnåriga men åldersspannet sträcker sig från 3 månader till 91 år. En del foton är i färg, andra har omvandlats till svartvita bilder.

– Svartvitt ger mer fokus på personen medan färg ger mer intryck av helheten, hur bakgrunden och personen samverkar, anser Jessica Hägg.

Bilderna är starka, såväl de känslor som förmedlas som kompositionen skvallrar om fotografens omsorg. Jag förstår att det kan krävas 5000 foton för att nå fram till de 26 som uttrycker exakt det hon velat nå. Ett tidlöst svartvitt foto kontrasterar solreflexernas ljusglitter med en kropp som bara anas mot vattendunklet.

Allteftersom jag fördjupar mig i bilderna får färg eller svartvitt inte någon betydelse längre. Jag sugs i stället in i berättelser och stämningar av barndomens trygghet, av besvikelser och utanförskap, av frihet och passion.

Texterna är inte Jessicas egna, de fick stanna i skrivbordslådan. I stället har hon lånat från diktare och låtskrivare. Ett klokt val, då det därigenom skapas ett mellanrum mellan bilderna och orden som ledsagar dem. Jag hittar väl valda citat av Eeva Kilpi, Joakim Thåström, Yusuf Islam (Cat Stevens) och min egen favorit Bodil Malmsten.

Men orden ”Livet är för kort för att leva genom andra människors åsikter” skriver Jessica Hägg själv. Så sant som det är sagt.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • KONSTMUSEET Norrköping

  • 14 mars – 15 april 2012
    Walk of Life
    Jessica Hägg, foto

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629219501818″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.