• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nu är den klar – Norrköpings största tavla (reportage)

Klippet. Äldste deltagaren John Nestor tog fram saxen och klippte av bandet som hämtat sin färg från inslag i Carl Larssons stora målning.

 

John Nestor gjorde ett klipp på Hageby centrum

 

Äntligen är det klart. Under en månads tid har nästan 200 konstnärer, allt mellan 3 till 90 år, målat de 198 plattor som nu bildar det stora konstverket med Carl Larssons Frukost i det gröna som förebild. Den äkta tavlan hänger på Norrköpings konstmuseum, också den i format modell större och populär bland många museibesökare.

Projektet ”Hela bilden i Hageby Centrum” är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum och Hageby Centrum. Konstnären Sahar Burhan har varit ansvarig för genomförandet som pågått under en dryg månads tid i en ateljé i shoppinggallerian. Många personer har deltagit, så många att det tillverkats dubbla exemplar av några rutor av konstverket. Men ingen har fått med mer än en i det färdiga resultatet.

Vid vernissagen den 17 april talade centrumchefen Peter Löfquist och museichefen Helena Persson om det naturliga i samarbetet. Peter för att konsten och andra kulturaktiviteter är naturligt i ett centrum där människor möts. Han uppskattade att det under den period som projektet pågått varit 500.000 besökare i Hageby Centrum – fast alla har naturligtvis inte uppmärksammat projektet.

Konstmuseets chef Helena Persson såg också positivt på att konsten på detta sätt når ut till en stor publik.

Projektledaren från Norrköpings konstmuseum Ellika Kyndel och konstnären Sahar Burhan var framför allt glada över alla deltagare som bidragit till tavlan. Det blev också en av dem, den äldste, John Nestor som fyller 91 år i sommar, som satte den sista plattan på plats och klippte det röda bandet.

Vernissagen inramades med spelmanslåtar från Helsingland framförda av violinisten Kristina Vahllöf.

Text och foto: Sven Åke Molund.

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
Frukosten är färdig på Hageby centrum reportage Kultursidan.nu 29/3 2012
Många vill måla i Hageby centrum reportage Kultursidan.nu 29/2 2012
Konstmuseet utlokaliserar till Hageby! reportage Kultursidan.nu 24/2 2012

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Nu är den klar – Norrköpings största tavla (reportage)

  1. Pingback: Hela hängd | KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: VeRNiSSaGe | Calleism