• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fyra tjejer i världen på Kvartersteatern (recension)


Systrar. Linas besök hos systern Sara knuffar igång flera händelser.

 

I samma klass men i skilda världar

 

Man kan se skolan som en arena för dem som har sin dagliga tillvaro där. Det är där man träffar kompisarna. Lärare är ett störande moment medan övriga elever i stort sett är osynliga.

Pjäsen Hej världen, är det okej om jag hänger här ett tag? handlar om fyra tjejer och deras kompisar. De går i samma gymnasieklass, men det är som att de lever i skilda världar utan kontakt med varandra. Det är populära Johanna, plugghästen Sara, finniga Sonja och partytjejen Ylva. Sådana som tycks finnas i varje klass. Som en i publiken får man perspektiv på sin egen skoltid och rollerna som verkade så fasta.

Bakom de fyra tjejerna står fyra verkliga personer som skrivit dagbok, som de låtit dramatikern Anna Nygren läsa, sätta saxen i och klistra ihop till något helt nytt. I fredags var det premiär på Teater Bråddgatan 34, i regi av Kvartersteaterns Frida Nyström.

Formen är ett kollage, en mix av monologer, dialoger, musik och hemliga meddelanden i skolans högtalare. Med skolans uppehållsrum som grund växlar scenerna även över till flickrum, nattklubb och skoltoalett; bytena görs inför öppen ridå som en del av pjäsen – vi är alla statister i varandras liv.

Under en vecka pågår livet, lika tjafsigt som livsavgörande i varje minut. Johanna gör – om inte slut – så åtminstone en paus i sin kärleksrelation och ångrar sig omedelbart. Sara som pluggar för att slippa tänka vågar öppna sig för andras förtroenden. Finniga Sonja upptäcker att inte bara den som är ung vill vara omtyckt. Och Ylva vet inte alls vad hon vill, bara att hon inte vill.

Det är roligt att se en amatörteaterförening satsa både brett och högt. Med Hej världen, är det okej om jag hänger här ett tag? vänder sig Kvartersteatern till en målgrupp som inte brukar gå på teater av eget intresse. Nu finns det en pjäs som har alla förutsättningar för att verkligen angå här och nu.

Alla utom en av amatörskådespelarna är tjejer och dramatikern skriver att ”alla fick bli lesbiska av praktiska skäl”. Tro det. Jag tror det är ett medvetet val, att Anna Nyström tröttnat på teaterscenens heterosexuella norm som i vanliga fall skulle tvingat fram könsbyte för rollerna eller väninnetrubbel i stället för kärleksgrubbel. Var så goda, nu är det lesbiskt, och det är precis lika härligt, farligt och längtande som all kärlek är.

Och kärleken, det är en del av livet. Som också är fullt av extremacne, slemmiga lärare, fördjupningslitteratur och besvikelser. Men skynda – för föreställningen spelas bara den här veckan.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

  • 18–25 maj 2012
    Hej världen – är det okej om jag hänger här ett tag?
    av Anna Nygren
    Regi: Frida Nyström
    Arr: Kvartersteatern

    • MEDVERKANDE
      Majken Nilsen, Julia Timan, Lotta Månsson, Josefine Björklund,
      Elin Palm, Mons Gregemark, Fanny Andersson, My Amrén, Emma Andersson,
      Thea Eriksson, Fanny Davelin Olsson, Maia Lee Lind

 

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Hej världen hänger snart på Teater Bråddgatan 34 reportage Kultursidan.nu 17/5 2012

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Fyra tjejer i världen på Kvartersteatern (recension)

  1. Pingback: Hej världen hänger snart på Teater Bråddgatan 34 (reportage) | KULTURSIDAN.nu