• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Smal öppnar med Snyggo-festival på Arbetets museum (reportage)

Ångest
Ångest.

 

Nypremiär för SMAL med Snyggo festival

 

Utställningen SMAL visades första gången på Arbetets museum i mars 2009 och har sedan dess ställts ut på 11 orter runt om i Sverige och nått omkring 100.000 besökare. Nu återvänder utställningen till Norrköping som blir slutstation. SMAL – snygghet, makt, ansvar och lidande är utställningens fulla titel. Den visar hur synen på skönhet varierat över tiden och lyfter på så sätt frågan om hur det är i dag. Alla som har funderingar kring hur idealen kring skönhet och snygghet fungerar och påverkar oss har anledning att se utställningen.

Det är en bra och tydlig utställning som har en ovanlig bakgrund för ett så stort och omfattande projekt, både i tiden och i geografin. Omkring 40 ungdomar från Östersund, Stockholm, Norrköping och Malmö arbetade fram utställningen som sedan producerades av Arbetets Museum, ideella föreningen SMAL, Sensus studieförbund och Unna Design. Finansieringen stod Allmänna Arvsfonden för.

Öppningsdagen den 1 juni blir det festival: Snyggo, då eftermiddagen/kvällen ägnas åt skönhetsideal med en blandning av humor och allvar, föreläsningar, diskussioner, teater och musik. Utställningen har uppdaterats med nytt material som en grupp ungdomar i en studiecirkel hos Sensus arbetat fram. Projektledare för årets utställning är Anna Nygren som deltog i Norrköpingsgruppen när utställningen skapades för tre år sedan.

I utställningen möter man allt från ett operationsbord, som visar exempel på några av de 25.000 skönhetsoperationer som görs varje år, till hur korsetten var ett sätt att minska midjan i gången tid. Korsetten har nu ersatts av en personvåg som avgör om man är ”lagom”.

De olika grupperna hade olika teman att arbeta med när de arbetade med sina idéer för tre år sedan. Malmögruppen arbetade med skönhetsidealen genom tiderna. Stockholmsungdomarna gjorde intervjuer om hur man ska vara och se ut. Gruppen från Norrköping arbetade med bantning och vad som händer vid ätstörningar. De visade också hur det går till när exempelvis veckopressen manipulerar bilder och genom retuschering visar ”perfekta kroppar” – hur tänker vi då, även om vi vet bättre? Östersundsungdomarna tittade på  ”Vad är skönhet? och vad är mode?”

Utställningen är värd ett besök för en stunds reflektion över vad som  är värt att satsa på!

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • 1 juni – 2 december 2012
    SMAL – snygghet, makt, ansvar och lidande
    Utställning
    Produktion: Arbetets Museum, ideella föreningen SMAL, Sensus studieförbund och Unna Design.
  • Fredag 1 juni kl 17-22
    Vernissage/festivalen Snyggo

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Sensus studieförbund hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.