• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

iLife=DreamLife=RealLife med Film och musikgymnasiet (recension)


Kuddkrig. Lisbeth, mamma och systrarna.

 

Även datanördar längtar efter tjejer

 

Året är 1955 i San Fransisco, USA. Lisbeth (Elin Pergelius) är en 17-årig tjej som är teknikintresserad, och har funderingar kring hur hon ska förverkliga sin dröm. Hennes tvillingsystrar Anna (Nicole Nilsson) och Malin (Linnéa Bielkesjö), retar henne för hennes teknikintresse. Modern (Emma Shäfer) ger sin dotter en godnattkram. När Lisbeth vaknar upp är hon i en helt annan tid – 2000-talets Norrköping.

En ny tid. Hon hamnar på ett Café och ska beställa kaffe. Vanligt kaffe! I Kaffe-sången får hon veta att det finns många sorters kaffe. Hon börjar förstå att hon hamnat i en annan tid. På Caféet träffar hon Bill (Marcus Petersson) och David (Johan Andersson). Bägge två är datanördar och har Bill Gates och Steve Jobs som sina stora favoriter. De två står för humorreplikerna i musikalen. De sjunger med inlevelse de unga herrarnas sång ”Stackars flicka”. Bill har en t-shirt på sig med texten ”I need a girlfriend call 665 423 37”. Även datanördar längtar efter tjejer.

Lisbeths bägge tjejkompisar, Sabina (Clara Carlin) och Mimmi (Ellen Schönbäck), börjar prata om något som ska hända på kvällen. Ett spel som handlar om Future Dreamer. Sedan blir de helt till sig när namnet Brisco, Dreamlife partyts värd (Simon Reinholdson), omnämns. Han är nämligen ”den coolaste killen i hela Norrköping”. Alla börjar prata om honom och kvällens TIDSRESA.

Innan kvällens stora spel hinner vi höra en finstämd kärleksballad av Malin, där hon förklarar sin kärlek för Rikard. Kompisarna Lisbeth, Sabina och Mimmi pratar alla i telefon, samtidigt, och sjunger en Grease-inspirerad sång, inför kvällens händelse.

Apparna attackerar. De sjunger och dansar och talar om hur bra de är och vad de är bäst på. ”Den högsta appen”- ”överappen-appen/kungen över alla andra appar”, app för hälsa och mat, app för friskvård, minnesback-appen, imorgon-appen kostar bara 15 kr. App-sången …det är tur att vi finns…

Sysca, (Linn Erinder) en vacker men beräknande teknikforskare, gör entré på scenen, genom att sjunga sin Sysca-sång: Jag är ett hologram.  Hon vill förföra sin omgivning och få dem att känna sig speciella och utvalda: ”Du blir allt du önskar bli”, ”Jag är Sysca-rebellen”, ”Så spela och känn dig fri”.

Dream-Life-party. De som väntar utanför för att komma in på Dream-Life-partyt äter alla drakfrukter och dricker kontrastvätska för att synas i spelet. De sjunger också sin Fruktsång. Det hela avlöses med en rap. Brisco och Aera (Alexandra Hedlund) gör entré i Future Dream-Life, “Once in a life-time, an experience”. Allt ska filmas och sändas ut i cyber-space. Alla är på scen. De är ”utvalda för att finna lyckan”, ”att bli Avatar”. Stämningen och trycket ökar. Det låter som ett väckelsemöte. ”Let the Game begin”. Alla sjunger sången Dream-life, som hämtat ur filmen och musikalen Dreamgirls. Mina tankar går också till Matrix. På slutet kommer även två gymnaster in och gör en uppvisning med band.

Dagen efter mår inte Lisbeth så bra. Hon klagar på minnesförlust. Hennes mor tar henne till en neurolog, Dr Mia Da Buse och hennes sköterske-team. Hela teamet är utklädda i cirkuskläder. Lisbeth undrar: ”…är det bara en dröm?” Doktorn sjunger sin egen sång i lätt Povel Ramel stuk: Dr Da Busas ordination. Lisbeth sätts i en scanner och blir scannad.

På Caféet sitter Lisbeths systrar och pratar om framtiden och att både tjejer och killar kan välja det de vill utbilda sig till. Bill och David går runt med sina mobiler och ropar ”Jag har ingen täckning”. Lisbeth undrar: ”Vadå för teckning? Jag ser ingen teckning?” Ensemblen stämmer upp i en sång, medan alla går runt med sina mobiler och iPhones för att få täckning. ”Man söker täckning när man kan”, ”Mystiska signaler som går igenom allt”.

Det hela avlöses med en fin kärleksduett mellan Mimmi och Milo (Jhimmie Bjurdén), som har funnit varandra i nattens Dream-Life-party.

Tvillingsystrarna Anna och Malin sjunger för Lisbeth, som försöker greppa den nya verklighet hon lever i. Systrarna menar att det bästa som finns är att de är tillsammans och”vi har varandra”.

Det svåra valet. Unga studenter kommer till en information på Universitetet/Campus. Märit Book (Sara Linderoth), en hurtig studievägledare tar emot dem. Tre inbjudna professorer från olika discipliner: strängteorin, nanotekniken och partikelfysik, föreläser om sina ämnen. Ett svårt val. Dessa tre går en rond med boxningshandskar på. Domare är Sysca. Lisbeth ska välja. Men vilken väg ska hon ta?

Modern och hela ensemblen sjunger: ”Tryck nu. Tryck nu. Gör ditt val nu.”

Lisbeth är ensam på scen och sjunger sin egen sång, med stor värme och inlevelse. Hon känner sig främmande för alla. Sjunger om livet, framtiden och det som är viktigt i livet. Vandra från drömmarnas land och tillbaks till verkligheten. ”Att göra val är det viktigaste i livet.”

Text: Maria Holm
Foto: Sven Åke Molund

 

  • LILLA TEATERN Norrköping

  • 1-3 juni 2012
    iLife
    Manus/regi: Nettan Lekström
    Musik/kapellmästare: Lasse Petersson
    Ljud: Jörgen Larsson
    Ljus: Patrik Nystrand / Micaela Petersson
    Medverkande: Film- och musikgymnasiets andraårselever
    Arr: Film- och musikgymnasiet

 

LÄNKAR
Film- och musikgymnasiet hemsida
Lilla teatern hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) REPETITIONSBILDER – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.