• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vibe Street Style Crew livar upp i city hela sommaren (reportage)


Vibe lockar publik. Casper Rathsman dansar i stadens centrum.

Var ska streetdansare visa upp sig om inte på gatan?

 

Plötsligt är de bara där. Någon flyttar undan en cykel. Ett hoprullat plastgolv läggs ut som scen. Elektricitet sladdas ut från närmaste klädaffär. Musiken trycks igång. Vibe Street Style Crew drar igång ännu danshappening mitt i Norrköpings city. Varje fredag eftermiddag i sommar fram till mitten av augusti. Och var ska streetdansare visa upp sig om inte på gatan?

En efter en kliver in på scengolvet och gör sin soloinsats, improviserad i stunden, med några mer eller mindre väl intränade moves med fokus på kroppen, tempot, vågen, rytmen.

Dans är rörelse. Att fotografera är att klippa av mitt i rörelsen, mitt i livet. Bättre presenteras det som film. Daniel Blad har under en tid arbetat med en film som snart ska ligga ute på YouTube, med länk från Vibes hemsida. Nu har han bara förberedelserna kvar, cykeln, plastmattan.

Mellan de olika dansarnas framträdanden greppar Mr Energy eller Marcus Nilsson-Nord mikrofonen. Han berättar om dansglädje, stilar och ger årtal i hiphopens historia. Musiken trycks bryskt på och av mitt i takten. Locking, popping, koncentration, glädje och attityd. Gruppens dansare står runt om och följer engagerat den som är i fokus, applåderar avslutad insats.

– Vibe Street Style Crew är en förening som verkar för att lyfta fram dans- och hiphopkulturen i Östergötland och även resten av Sverige. Original Vibe är en grupp i gruppen, uttagna genom audition av Vibes styrelse, det är också de som oftast står på scenen, berättar Josefine Wärn, föreningens ordförande, eller Tricky J som är hennes artistnamn som dansare.

Publiken tätnar, längst fram sitter ett gäng parkerat framme vid scenkanten på det lilla torget mellan Domino, Linden och Drottninggatan. Om dansarna är mellan yngre tonår upp till trettioårsåldern är publiken mellan 2 år och strax över 80.

– I Vibe finns det just nu 27 dansande medlemmar i åldrarna 12 till 37 år, varav 10 ingår i Original Vibe. Vi dansar på stan en gång i veckan under sommaren till och med mitten av augusti (fredagar 16-18) för att lyfta fram dansen och anordnar även egna event och tävlingar, fortsätter Josefine Wärn.

När alla dansare presenterat sig blir det gruppdans, en leder och de andra hakar på. Kärnan i fredagens dansgäng är från Original Vibe, övriga ordinarie medlemmar och någon som dansar med ändå.

Två lite större events med Vibe blir dels under Augustifesten, dels några veckor senare.
– Just nu jobbar vi även på att sätta upp vår första egna show SINS, premiär den 5 september 2012 på Skandiateatern, avslutar Josefine Wärn.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • HÖRNET Drottninggatan-Domino-Linden, Norrköping

  • Fredagar sommaren 2012 kl 16-18
    Vibe Street Style Crew
  • SKANDIATEATERN Norrköping

  • 5 september 2012
    Sins
    Vibe Street Style Crew

 

LÄNKAR
Vibe Street Style Crew hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.