• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gå på geocache-skattjakt i vackra Norrköping (reportage)

Här ”bränns” det. Ett syfte med den nya multicachen är att fler ska hitta till Norrköpings finaste platser.

Geocacha med Våga älska Norrköping!

 

5 miljoner gör det. Letar efter mer än 1.8 miljoner skatter. Och de blir bara fler, såväl skattsökarna som skattgömmarna. Det kallas för geocaching och är en populär form av skattjakt, en hobby som bedrivs i hela världen. Belöningen – ingenting av ekonomiskt värde – men en rolig, spännande, och kanske frustrerande stund med gps:en som hjälpmedel. Det går att leta även utan gps, fast då blir det lite bökigare.

– Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum har placerat ut en multicache i centrala Norrköping för att uppmuntra fler att upptäcka vår vackra stad, berättar Linda Hagberg, kommunikationschef på Arbetets museum i ett pressmeddelande.

En multicache är som en rad cacher som leder till varandra, den första ger ledtråden till nästa, som ger ledtråden till den i sin tur. Den första cachen är en färgglad pillerburk, och i den ligger koordinaterna till nästa cache. Gömstället har koordinaterna longitud 16°17933 och latitud 17°58965, alltså någonstans på Stadsmuseets sida invid Strömmen.

– Sammanlagt finns det fem cacher utplacerade. I den sista cachen ligger en loggbok där man skriver ner sitt namn, skriver Linda Hagberg i pressmeddelandet.

Man kan även registrera sitt fynd på den internationella geocachingsajten där alla geocachar som läggs ut registreras. För har man väl fastnat för geocaching är steget inte långt till att tillverka egna och gömma dem på något finurligt ställe: fågel, fisk eller mittemellan. Och om pillerburkar med skruvlock som skyddar bra mot väta, oftast inlindade i ett extra väderskydd (läs plastpåse), finns det både mindre och större behållare. Alla cachar har sina koordinater, men många lägger också till ledtrådar, som gärna får vara lite fyndigt formulerade.

Skattletare och skattgömmare finns redan på förskolor och skolor sedan pedagogerna upptäckt nyttan och nöjet med det tvärvetenskapliga ämnet som lockar elever ut i natur och stadsmiljö.

Man brukar ange svårighetsgraden för geocacherna, om de är för nybörjare eller för avancerade skattsökare. Det finns de som kräver sin erfarna bergsklättrare även om den mest svåråtkomliga bara kan nås av astronauter – på rymdfärjan ISS. Så långt bort är inte den nya multicachen som kopplats till utställningen Kris & Vision som visas på Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Utställningen som handlar om Norrköpings stad genom 1900-talet och med tankar om framtiden öppnade förra året och ska stå till och med 2015.

Har man ingen gps går det bra att leta ändå. Det finns kartsajter som omvandlar koordinater till en kartbild. Vid ett test med geocaching.com ledde sökningen fel, siffrorna förvrängdes. En reklamsajt fungerade bättre.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Jin Demulan

 

  • GEOCACH Norrköping

  • LONG: 16°17933  LAT: 58°58965
    Våga älska Norrköping!

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida
Geocaching.com hemsida
Geocaching på svenska hemsida
rl.se hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.