• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

ETK Media vann Videomarathon på Straff (reportage)

Halvtid. Hur går vi vidare nu?
Halvtid. När 24 timmar av de 48 gått var idé, manus och inspelning klart. Efterarbetet återstod.

 

De gjorde en kortfilm på 48 timmar

 

Snyggt foto, bra klippt och användning av dramaturgi när de inte introducerar onödiga karaktärer.
Mycket skicklig och träffsäker tolkning av ämnet “straff”!
Filmen skildrar några få insiktsfulla minuter i en människas liv.
Genom skickligt filmhantverk och imponerande skådespeleri
vävs historien fram och man befinner sig plötsligt i karaktärens huvud.

Videomarathons svenska jury

 

Det unga men alltmer erfarna filmkollektivet ETK Media tog hem det svenska förstapriset i den skandinaviska kortfilmstävlingen Videomarathon. Nu väntar Köpenhamn där de möter förstapristagarna från Danmark och Norge. 40.000 kronor eller produktionsstöd värt 100.000 står på spel.

För att ta det från början. ETK Media är ännu ett filmkollektiv som gjort avstamp från Film- och musikgymnasiet i Norrköping. Gänget består av fem killar, Simon Öster, Carl Lohman, Kevin Gullberg, Filip Jounot och Jacob Danell. För ett år sedan vann deras film Varde ljud i länets kortfilmsfestival Guldsvanen och kammade hem tredjepriset i nationella Novemberfestivalen. Nu var det alltså dags för Videomarathon, en skandinavisk tävling.

– Tävlingen går ut på att man har 48 timmar på sig att göra en kortfilm, och man får ett tema när tävlingen börjar så att man inte kan förbereda något innan tävlingen, berättar Simon Öster.

Drygt 500 anmälda lag följde nedräkningen på Videomarathons sajt inför starten den 24 augusti kl 12.00. Och årets ämne är… STRAFF.

– Sedan har man 48 timmar på sig att utveckla ide, skriva manus, fixa alla som ska vara med i bild och location samt skådespelare, bildmanus, ljudmanus, spela in hela filmen, klippa filmen, ljudlägga filmen, färgkorrigera filmen för att slutligen exportera ut filmen och skicka den till deras server inom de här 48 timmarna, lämnar du in försent är man diskad, förklarar Simon Öster.

Efter sju timmar var killarna klara med idé och manusarbete. ”12 timmar har nu gått av 48-timmarstävlingen vi deltar i, och huvudvärken börjar sätta in”, meddelade ETK Media på Facebook.

Klockan 6 morgonen därpå startade själva filmandet i Folkparken, nära Matteus kyrka. I halvtid, när 24 timmar av de 48 hade gått, var filmarbetet klart. Resten av tiden gick åt efterarbetet, postproduktion, med ljudpåläggning, klippning och färgkorrigeringar. ”På tal om postproduktion är det ganska svårt att försöka ljudisolera ett badrum med toarullar, filtar och större mängder tejp.” Nu började killarna känna sig säkra på att det skulle bli en film och att den skulle bli klar i tid.

Hur var humöret under tävlingen?

– Det var helt hysteriskt! Vi sov alltså nästan inget alls, men det var bland det roligaste jag varit med om.

Filmen blev klar i tid, i god tid till och med. Med en timme till godo laddades den fyra minuter korta filmen upp på tävlingsarrangörernas server. Filmgänget kunde gå hem genom parken för att ta igen många timmars förlorad sömn. Men vad filmen heter eller vad den handlar om mer än ämnet straff får Simon Öster och hans vänner inte avslöja ännu.

– Tyvärr är filmen hemlig tills efter att tävlingen är helt avslutad, säger Simon Öster. Vi kommer släppa filmen på Youtube nästa tisdag.

I söndags tog filmen hem första pris i den svenska deltävlingen. Lite knepigt blir det att dela på priset som innebär att man får vara regissör på någon av förra svenska vinnaren RedFilms kommande musikvideor för en bruttolön på 10 000 kronor. Plus resa till och boende i Danmark för den skandinaviska prisöverlämningen i Köpenhamn nästa måndag.

ETK media visste att de var nominerade men var inte på plats i Stockholm på biografen Victoria. Det var däremot tredjepristagaren KG Stenborg ifrån Linköping. Vilket innebär att två av de fyra pristagarna kommer från Östergötland.

Den som vill se fimen på stor duk har möjlighet vid årets Guldsvanen.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: ETK Media

LÄNKAR
ETK media hemsida
VideoMarathon Sverige hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.