• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Begränsade handlare visar och berättar själva (reportage)

Carina Milde presenterar Handlare
Fotograf och gränshandlare. På Arbetets museum visar Maggie Lonely Mhango bilder från sitt liv som gränshandlare med textilier mellan Malawi och Tanzania. Här presenteras hon av museets intendent Carina Milde.

Personliga bilder inifrån ger egenmakt

 

Frilansfotografen Marcus Haraldsson vände på kameran och gav bort den till dem han brukar fotografera. Ungefär så gick det till. Fotoutställningen Handlare som öppnas under Kulturnatten på Arbetets museum är skapad av och för människor som är ryggraden i södra Afrikas ekonomi – gränshandlare.

Fotona visar Afrika ur ett unikt perspektiv, inifrån individerna själva, och vill öppna för en dialog kring globala utvecklingsfrågor och FN:s Milleniemål. Handeln mellan Afrikas länder begränsas av snedvridna handelsavtal med rika länder i Europa och Amerika. Småskalig lokal produktion och handel straffas ut.

Utställningen Handlare är resultatet av ett projekt, med samma namn, som bygger på personliga berättelser från sju länder i södra Afrika. Under två månader hade åtta småskaliga gränshandlare med sig enkla kameror för att fotografera sina liv. Bilderna visar handlarnas vardag, arbete, glädjeämnen och utmaningar. Med kreativitet, ambition, styrka och hårt arbete lyckas handlarna ge verkligt framtidshopp i en av de allra fattigaste delarna av världen.

Maggie, Telma, Aida, Palmira, Mac, Preciuos, Sudecar, Aida och deras kollegor transporterar mat, kläder och elektronik över Afrikas gränser. De, tre fjärdedelar av handlarna är kvinnor, försörjer miljontals människor och står för en avsevärd del av södra Afrikas ekonomi. Trots detta kantas handlarnas vardag av korruption, hopplöst otydliga regler och maktmissbruk. Kvinnorna tvingas utföra sexuella tjänster som mutor och deras gods beslagtas regelmässigt av poliser och gränsvakter som säljer godset vidare.

Projektledare är Marcus Haraldsson, journalist, fotograf och författare från Dalsland. Just nu följer han upp sin populära utställning En linje över Kina som visades på Arbetets museum 2008. Därför var Marcus pressvisningen närvarande via en Skype-länk från Kina. Via länken berättade han entusiastisk om projektet och vad som händer nu och naturligtvis fick vi svar på frågor.

Utställningen som består av ett stort antal foton i de unika berättelser som de sex kvinnliga och två manliga handlarna/fotograferna åstadkommit. Varje fotograf har också en egen mapp med beskrivningar och foton liksom en gästbok där besökarna kan skicka personliga hälsningar till fotograferna/berättarna.

Handlare är en samproduktion mellan organisationen Economic Justice Network (EJN) i södra Afrika och Svenska kyrkan samt Diakonia i Sverige. Economic Justice Network som finns i alla länder från Tanzania och Angola i norr till Sydafrika i söder är initiativtagare och huvudsyftet är att väcka opinion i södra Afrika. På så sätt blir bilderna och berättelserna en maktfaktor på flera plan.

Vernissage på lördag på plan 7 i Arbetets museum, därefter hänger utställningen över årsskiftet.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • 29 september 2012 – 2 februari 2013
    Vernissage lördag 29 september kl.14

    Handlare
    Marcus Haraldsson, projektledare och fotograf

    • FOTOGRAFER
      Aida Tomela
      Gloria Kabango Mwanyongo
      Mac Mubango Soko
      Maggie Lonely Mhango
      Palmira Chilaule
      Ennie Precious Mphande
      Sudecar Novelaa
      Tellma Monjonte

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
EJN Economic Justice Network hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Begränsade handlare visar och berättar själva (reportage)

  1. Pingback: Flicka på buss på Kulturnatten (reportage) | KULTURSIDAN.nu