• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Naturligt urval – i naturen och på duken på C (recension)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8047066279/[/flickr]

På evolutionens vingar. Det som är dagens till synes självklara värld är resultatet av naturens metod: pröva, misslyckas och lyckas.

 

Så verkligt att vi vill fånga fåglarna

 

Ljuset släcks. Det är Kulturnatt fast det är mitt på blanka dagen och dags för domteater på Visualiseringscenter C, norra Europas modernaste och tekniskt mest avancerade anläggning. Natural Selection 3D heter föreställningen som vi ska se. Den handlar om Charles Darwin och bakgrunden till att han skrev sin berömda bok Om arternas uppkomst (1859).

Innan det börjar på riktigt visas en slags reklamsnutt om bildens betydelse för människan. Någon slags (animerad) urmänniska gör en inristning på marken, och en röst talar om att bilder hjälper oss att ge saker ett sammanhang som vi lättare kan förstå än bara kunskapens spridda ord.

När föreställningen väl är igång blir det tydligt att det här är sant. Allting som berättas görs levande och lättillgängligt. Eller nåja, vi luras åtminstone att tro att det vi ser genom 3D-glasögonen verkligen finns där framför oss. Publikens händer som sträcker sig uppåt för att ta tag i de flaxande fåglarna är bevis på de rörliga bildernas förmåga att skapa hänförelse. Förstås finns det inga riktiga fåglar i rummet, även fast de känns så nära. Men denna känsla av närhet smittar av sig också på informationen som presenteras. Den får fäste.

Det är fantastiska gestaltningar av naturen som skildras. Vi får inte bara uppleva känslan av att sväva ovanför marken – nej, vi får också göra en djupdykning ner i havets botten och möta livet där i alla dess möjliga former och färger. Urvalet av scener ger intrycket av att vara mycket väl genomtänkta, då de flätas samman så väldigt fint.

Ett exempel är när vi först får möta Darwin som äldre inne på hans kontor. På skrivbordet ligger en glasflaska – en glasflaska med ett litet skepp inuti. Vi får komma närmare och närmare den här flaskan, tills vi är alldeles inuti den. Då långsamt dyker vattnet upp och vi är plötsligt ute till havs. Skeppet är nu ett stort och verkligt skepp som Darwin den yngre finns ombord på. Ett oerhört snyggt sätt att byta perspektiv på, tycker jag.

Natural Selection 3D handlar om naturligt urval och hur det fungerar. Starkast överlever, eller rättare sagt – bäst anpassad till miljön överlever. De egenskaper som naturen gynnar blir kvar, och det är också så nya arter uppstår. Miljön förändras och kräver nya anpassningar. De egenskaper som inte längre fyller någon funktion dör successivt ut. Det här förklaras genom flera olika exempel och bilder.

Även den som inte är särskilt vetenskapligt intresserad skulle jag rekommendera att se denna film. Det är 41 minuters njutning med bakgrundsmusik från olika genrer. Stundvis är det mest bara avslappnande med klassisk musik och fiskar som simmar omkring på hela den stora skärmen, men det är också väldigt underhållande och informativt. Darwin hade tidigt en passion för naturen och vad kan Natural Selection 3D möjligt ha skapats med, om inte passion?

Åldersgränsen är 6 år, men Mirage 3D har lyckats producera en föreställning som riktar sig till en bred målgrupp. Ljuset tänds åter och publiken får hejda sig för att inte brista ut i en imponerad applåd, nöjd över den storslagna kvaliteten som Visualiseringscenter C bjuder på.

Text: Melinda Reyes Hiltunen
Foto:
Sofia Andersson/ M&F Foto
Filmfoto: Mirage 3D

 

  • VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

  • Natural selection 3D
    Producerad av Mirage 3D

 

LÄNKAR
Visualiseringscenter C om domteater
Natural Selection 3D trailer

 

FLER BILDER FRÅN VISUALISERINGSCENTER C – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631674877180″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Naturligt urval – i naturen och på duken på C (recension)

  1. Kameliadamen says:

    Superbra recension, excellent språkval.

  2. Pingback: Flicka på buss på Kulturnatten (reportage) | KULTURSIDAN.nu