• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snart i en våning i London på Arbis (reportage)

En våning i London på 1950-talet
Nymålat. Om en vecka har Slå nollan till polisen premiär.

 

Nerd Productions sätter upp klassisk thriller

 

Scenen är välmöblerad men salongen ser ut som en ostädad snickarverkstad. Sågspån och överblivna klossar ligger på ett bord, en dörr ligger på bordet bredvid. Den har ett runt fönster och ska bli dörren in till köket.

– Det står i scenanvisningarna, det är egentligen helt onödigt, att det är ett gammalt hus som gjorts om till flera lägenheter, säger regissören Johan Pettersson som jobbat med dörren och annat scenografijobb hela dagen tillsammans med scenografen Ulrika Tallving.

Om en vecka har Nerd productions premiär på den klassiska thrillern Slå nollan till polisen, en pjäs av Frederick Knotts som Hitchcock filmade. Det handlar om svartsjuka, äktenskapsbrott och ond bråd död. Kulisserna – våningens väggar – lyser nymålat i en brunbeige ton. Väggarna ser lite kala ut, bortsett från ett stort draperi.

– Nästan som svartvitt fast i färg, säger scenografen Ullrika Tallving glatt. Filmen var svartvit.

– Tanken är att det ska vara en hemmamiljö på femtiotalet. Så fåtöljerna är jättemoderna, säger Ulrika Tallving om två höga fåtöljer i grått. Men soffan är kanske tio år äldre och skrivbordet ännu äldre. I ett riktigt hem blandar man ju, om allt vore i samma stil skulle det ju bli dött.

Det gäller att tänka till som scenograf, och det på mer än 1950-talets möbeltrender. Skrivbordet som Ulrika Tallving tänkt skulle ha en mer central placering har ställts på sidan.

– Det blir ju mord och grejor. Det måste möbleras så att pjäsen håller, som telefonen där Sheila svarar och dörrarnas placering. Jag fick tänka på att flytta fram spelplatserna, så mycket som möjligt så att skådespelarna syns och når fram till publiken, förklarar Ulrika Tallving.

Skådespelarna börjar droppa in. Jakob Sjöberg har klätt upp sig i grå kostym men har fortfarande sneakers på fötterna. Johan Pettersson är mer än nöjd med sin ensemble.

– Jag och Karoline har velat jobba ihop länge, ända sedan vi gjorde Zarah Leander här på Arbis för några år sedan, säger regissören.

Klädd i grön klänning kommer Karoline Lidberg in på scenen där Mattias Schönbeck redan sitter i en av de grå fåtöljerna med en drink i handen. Kvällens repetitioner ska börja.

– Jag kommer med mattan på måndag, så första genrepet får ni klara er utan den, säger Ulrika Tallving innan hon går. Vi måste ha en tavla över soffan också!

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

  • ARBIS Norrköping

  • 26 oktober – 23 november 2012 kl 19
    Slå nollan till polisen
    av Frederick Knotts
    Regi: Johan Pettersson
    Scenografi: Ulrika Tallving

    • MEDVERKANDE
      Mattias Schönbeck
      Karoline Lidberg
      Frippe Pettersson
      John Hedman
      Jakob Sjöberg

 

LÄNKAR
Arbis hemsida
Snart slår Hitchcocks ande Nollan på Arbis reportage Kultursidan.nu 11/9 2012

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Snart i en våning i London på Arbis (reportage)

  1. Pingback: Slå nollan till polisen, Arbis (recension) | KULTURSIDAN.nu