• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Perfekt plan i Slå nollan till polisen på Arbis (recension)


Färgstarkt femtiotalssnitt. Karoline Lidberg som Sheila Wendice, i bakgrunden Mattias Schönbeck som Max Halliday.

 

Hitchcock i Östergötland

 

Arbis visar sig från sin bästa sida i oktobermörkret. Röd sammet och guldbrokad sätter stämningen för premiärkvällen. Det är inte riktigt fullsatt, men det beror troligtvis på att det är ovanligt tätt med premiärer den 26 oktober.

En ensemble bestående av Mattias Schönbeck, Karoline Lidberg, Frippe Pettersson, John Hedman och Jacob Sjöberg spelar Hitchcockklassikern Slå nollan till polisen. Pjäsen är en tappning av Dial M for murder, och följer i princip filmen till punkt och pricka. Det är en snitsig historia, full av mystiska händelser och sluga lösningar.

Den före detta tennisspelaren Tony, som lagt karriären på hyllan planerar mordet på sin hustru. Hon sitter på en mindre förmögenhet, som i händelse av hennes död tillfaller honom.  Tony har till råga på allt fått reda på att Sheila har en affär bakom hans rygg, och berusad av hämndlystnad sätter han sin plan i verket.

Det tycks vara den perfekta planen – det perfekta mordet. Och för den som vill se pjäsen så ska jag inte avslöja handlingen, för det är ju just i de fiffiga och snygga lösningarna tjusningen ligger.

Scenografin är stilren, och allt går i dova beiga färgskalor. Detta tycks som bäddat för att skapa tjusiga kontraster mot Sheilas färgstarka klänningar i femtiotalssnitt. Återigen görs flera blinkningar mot filmen, och Grace Kellys ande vilar över Karoline Lidbergs roll.

Just karaktären Sheila stör mig lite då och då, men det är ju inte Nerd Productions fel utan Hitchcocks. Med sina stora rådjursögon, blonda lagda lockar och vippiga klänningar fladdrar hon oroligt och nervöst genom rummet. Hon är i konstant beroendeställning och tycks hela tiden en smula oförstående. Men Karoline Lidberg gör rollen bra, även om den visar på en smula unken kvinnobild.

Men det är en ändå bra berättelse; en smula underhållande och fyndig. Slå nollan till polisen ger en trevlig och spännande teaterkväll.

Text: Karolina Nilsson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • ARBIS  Norrköping

  • 2 – 23 november 2012
    Slå nollan till polisen
    av Frederick Knotts
    Regi: Johan Pettersson
    Scenografi: Ulrika Tallving
    Nerd Productions

    • MEDVERKANDE
      Mattias Schönbeck
      Karoline Lidberg
      Frippe Pettersson
      John Hedman
      Jakob Sjöberg
  • Föreställningar:
  • 2/11 kl.19
    3/11 kl. 19
    8/11 kl.19
    9/11 kl.19
    10/11 kl.19
    16/11 kl.19
    17/11 kl.19
    22/11 kl.19
    23/11 kl.19

LÄNKAR
Arbis hemsida
Dial M for Murder på IMDB
Kultursidan, förhands

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Perfekt plan i Slå nollan till polisen på Arbis (recension)

  1. Pingback: Teater i höst | KULTURSIDAN.nu