• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Den blå mannen slår rekord på YouTube (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8225340054/[/flickr]

På YouTube går det undan. Den blå mannen möter en bil.

 

”Sprider sig som en löpeld”

 

Det var fullt på Cnema när Crazy Pictures film Den blå mannen hade premiär för en vecka sedan. Nu slår filmen rekord på YouTube – inom mindre tid än en vecka efter att den lagts ut hade 200.000 personer klickat på den. Killarna i filmkollektivet är glatt överraskade över succén och skickade ut ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen.

– Några av våra tidigare filmer har setts över en miljon gånger men de är cirka fem minuter långa. Nu har vi fått en film på nästan 30 minuter att sprida sig som en löpeld. Det är häftigt!, säger Albin Pettersson.

Crazy Pictures youtubekanal har över sex miljoner visningar sedan registreringen i maj 2009. Senaste projektet före Den blå mannen som heter Poesi för fiskar och består av olika kortfilmer. Den senaste, Övertidskrig lades ut för fem månader sedan och har fram till i dag visats drygt 165.000 gånger. Rekordet innehas av Nakenlekar som visats 1.223.000 gånger. Strax därefter kommer Negerboll som ingår i Poesi för fiskar med 1.205.000 visningar.

Den blå mannen hade premiär på Cnema den 20 november, dagen därpå, den 21 november lades den ut på YouTube. Tisdag eftermiddag, när pressmeddelandet gick ut hade filmen setts av 213.139 YouTubebesökare. Några timmar senare var besökssiffrorna uppe i 218.612 visningar.

Förutom själva spelfilmen på 30 minuter har man även lagt ut trailer och filmer som visar arbetet bakom kulisserna.

– Vårt nästa projekt är en långfilm och nu börjar man självklart fundera på hur framtidens distribution ser ut för oss, säger Olle Tholén, en del av filmkollektivet Crazy Pictures.

Han har en poäng där, som Svenska filminstitutet kanske bör fundera över.
– Vilken svensk film har setts över 200 000 gånger på mindre än en vecka?

Sveriges filmkarta har, om inte ritats om, så fått en rejäl knuff av en blåklädd man med mycket stort huvud.
Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Skärmdump av Den Blå mannen på YouTube, tagen 21/11 2012 kl 21:43

 

LÄNKAR
Crazy pictures hemsida
Crazy Pictures Youtubekanal
Den blå mannen YouTube
Välbesökt premiär för Den blå mannen reportage Kultursidan.nu 21/11 2012

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.