• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ung Norrköpingsdramatiker uttagen till Ny text! (reportage)

Anna M Nygren, dramatiker

Mycket te går åt när Anna Maria Nygren skriver dramatik.

 

Anna Maria Nygren ville berätta om döden

 

Norrköpingsdramatikern Anna Maria Nygren ville berätta om döden, hur den är abstrakt och verklig på samma gång. Nu har hennes text Kerstin ska dö eller Minns du kriget? valts ut att läsas vid en reading på Byteatern i Kalmar 18 januari tillsammans med nio andra unga dramatikers.

För sjätte året i rad genomförs ”Ny text!” som både är en riksomfattande tävling och en dramaantologi. ”Ny text!” arrangeras av 14 fria teatergrupper i samarbete med Riksteatern. I var och en av landets sex teaterregioner står 50.000 kronor på spel.

Kerstin ska dö eller Minns du kriget? handlar om en familj vars farmor Kerstin snart ska dö. Men det är inte självklart att familjen ska samlas vid hennes dödsbädd. Ingen tycker egentligen om Kerstin. Alla har egna problem.

– Det jag vill berätta om är hur man reagerar inför döden – om det går att hantera döden – och om hur den är liksom abstrakt och verklig på samma gång, och hur det är liksom fullt av förväntningar kring döden (som kanske kommer från fiktiva upplevelser av död). Det handlar om att konstruera ett minne. Om känslor som man inte riktigt vill ha. Och om att överleva i, eller utanför, en familj. Ungefär, berättar Anna Maria Nygren och fortsätter:

– Den bit som jag skickade in till ”Ny text!” är inte hela, så allt kommer kanske inte fram i den. Den bit som är med är en lite metafiktiv bit om hur barnbarnet Katrin följer efter sin mamma och bror för att träffa farmodern, fast hon inte själv riktigt vet varför hon vill det.

Texten är en kort del av den mer än timslånga pjäs som Anna Maria Nygren skrev förra våren när hon gick på dramatikskrivarlinjen på Nordens folkhögskola Biskops-Arnö.

– Jag var lite osäker på om jag var nöjd med den – jag ville berätta de berättelser som är med i den, men kanske inte så som den blev när jag skrev den – så när jag skickade in den till ”Ny text!” så var det lite som ett test, om den kom med så skulle jag ge den en chans till.

Redan vid förra årets ”Ny text!”-reading var Anna Maria Nygren med, men då i Stockholm, Region Öst, där hon var bosatt. Den korta text hon då skickade in hette Skylten heter Benny. Hennes text inte vidare den gången men hon menar att det ändå är givande att vara med.

– ”Ny text!” kan ju verkligen betyda mycket. Till exempel Johanna Emanuelsson som vann för några år sedan har väl till viss del blivit uppmärksammad för just detta. Och det är väl alltid bra att synas, som man säger, eller nåt. Och så är det ju kul att höra texten.

Du har skrivit mycket dramatik för Kvartersteatern i Norrköping. Vad har det betytt för din utveckling som dramatiker?

– Mycket. Det är jätteviktigt att se det skrivna på scen, annars vet man ju inte om det funkar. Och det är fantastiskt kul (och otäckt). Jag vill ju liksom inget annat än att skriva och då blir jag jätteglad när jag får göra det. Plus att regissören Frida Nyström är fantastisk!

På längre sikt vill Anna Maria gå Stockholms dramatiska högskolas, tidigare Dramatiska institutet, dramatikerutbildning, dit hon sökte redan förra året, som en av de yngsta sökande, utan att komma in. Ska du söka dit igen?

– Ja, det gör jag nog. Just nu pluggar jag litteraturvetenskap (nu är jag i princip klar med kandidatuppsatsen, men jag tänker fortsätta på magisternivå). Och jobbar med lite teater, lite skrivande, lite virkning, lite annat.

För när kreativa Anna Maria inte skriver dramatik hittar hon på annat att göra, se bara länklistan nedan. I december förra året var hon en av mottagarna till kommunens kulturstipendier.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
Norrköpings kulturstipendier delades ut reportage Kultursidan.nu 18/12 2012
Årets sex Eastwoodfilmer imponerar reportage Kultursidan.nu 27/11 2012
Sopplunch och serier med tecknare reportage Kultursidan.nu 10/11 2012
Läskiga Nevermore på Teater Bråddgatan 34 reportage Kultursidan.nu 31/10 2012

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ung Norrköpingsdramatiker uttagen till Ny text! (reportage)

  1. Pingback: Anna en av tio vinnare i Ny text! | KULTURSIDAN.nu