• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Teatersäsongen i Barnkammaren våren 2013 (reportage)

De fria teatergrupperna i Norrköping presenterar vårens Barnteater

Vi spelar barnteater! Vid presskonferensen inför den nya barnteatersäsongen visade teatergrupperna upp sig. Från vänster Kenneth Höglind i Flickan och piraten (Musikteater Gulasch), Martin Öster och Åsa Forsberg i Litet hus med stort hjärta (Teater Fenix), Eva Carlsson i Jakten på de osynliga (Teater Pelikanen) och Anita Ekermann i Robin Hood (Musikteater Gulasch).

 

Spännande att spela för de yngsta

 

Två teaterpremiärer i vår och båda för den allra yngsta publiken blir bara en. Teaterkartan ritas om när de fria teatergrupperna breddar sitt publikunderlag, nedåt i åldrarna. Teater Fenix är inne i slutrepetitionerna av Litet hus med stort hjärta, som spelas för gruppen 2 till 6 år, och om en månad skulle det vara Sagoteaterns tur med rim- och ramsor i Hur gör djur? som ges för åldersgruppen 1,5 till 3 år. Men nu har Sagoteatern bestämt sig för att skjuta på uppsättningen.

I tisdags presenterade de fria teatergrupperna i Norrköping hela vårsäsongen på Teater Bråddgatan 34, sammantaget är det 12 olika uppsättningar av sju fria teatergrupper. Teater i Barnkammaren är inne på sitt tjugoförsta år. Scenografen Ulrika Tallving har ritat vårsäsongens sagobetonade affisch som gått ut till alla kommunens förskolor. Det gäller att marknadsföra sig mot en publik som kanske inte vet vad teater är för något.

– Det är jättespännande att jobba mot en så ung målgrupp, säger Martin Öster i Teater Fenix. På torsdag möter vi den första provpubliken och sedan blir det ytterligare provföreställningar innan det är dags för premiär.

– Man får tänka annorlunda, inte förivra sig med för mycket intrig, fortsätter hans kollega Åsa Forsberg.

Martin Öster njuter av den klara färgglädjen i föreställningen och det är inte konstigt att man valt att förlägga pressträffen framför scenografin med det gula huset på den gröna gräsmattan. Han och Åsa Forsberg visar den inledande scenen som har en air av clownföreställning, fysiskt tydlig och knappt några ord.

Jakten på de osynliga inleder säsongen, teater Pelikanen hade premiär på föreställningen om två forskare för ett år sedan. Nu är de tillbaka men Inga Didong, pensionerad skådespelare från Östgötateatern, har tagit över rollen efter Stig Östman som fått nya uppdrag i Norrland.

– Det är jättekul, hon färgar rollen på sitt sätt jämfört med hur Stig gjorde den, säger Eva Carlsson i Pelikanen. Det handlar om två vetenskapskvinnor som reser runt i landet och söker efter de osynliga varelserna. Särskilt vill de locka fram en Bergälva som inte synts på 300 år.

När de närvarande skådespelarna ställer upp för gruppbild visar det sig att Musikteater Gulaschs två skådespelare har kostymer för två olika föreställningar. Kenneth Höglind är klädd för Flickan och piraten medan Anita Ekermann är trädet i Robin Hood.

– Det är ju så att vi i de professionella grupperna har ofta tre föreställningar på gång samtidigt, förklarar Martin Öster.

Sedan följer en lång rad teaterföreställningar, för yngre barn och för äldre, som spelas varje söndag klockan tre och varje dag under sportlovet. Kanske några i vårens publik tycker att de växt ur Pelikanens Kanel och Kanin, ja då kan de välja Papagenas En annan Askunge eller Mirabella och Cirkus Pico med Papanella.

Teater i Barnkammaren är Norrköpings fria teatergruppers öppna verksamhet för att familjer i Norrköping ska kunna gå på teater tillsammans. Annars turnerar de till förskolor, skolor och bibliotek med sina föreställningar i kommunen, Östergötland och övriga Sverige.

Efter presskonferensen meddelar Sagoteatern att vårens premiär på Hur gör djur? inte blir av. För ett år sedan startade Sagoteatern, med anknytning till produktionsbolaget Angelworks, med Cilla och isägget, som på ett poetiskt sätt gestaltar klimatproblemen men också tar upp sanningssägare och lögnare. Det är en lång startsträcka för en ny teatergrupp att nå publik och få det stöd som krävs, för lång anser Sagoteatern.

– Vi tycker att det är mycket tråkigt, men i och med en tung arbetsbörda under hösten och dålig uppslutning av både publik och stödorgan inom kommun, landsting och andra intressenter för barnteatern i länet och landet, skriver Carl Adam Tillberg i ett pressmeddelande.

Om och vad som ersätter Hur gör djur? den 17 februari är ännu oklart.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
HELA SÄSONGENS PROGRAM KOMMER EFTER BILDERNA

 

LÄNKAR
Teater Bråddgatan 34 hemsida

FLER BILDER INFÖR TEATER I BARNKAMMAREN VÅREN 2013 – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632582901619″]

  • TEATER BRÅDDGATAN 34  Norrköping

  • Våren 2013 alltid på en söndag kl 15
    TEATER I BARNKAMMAREN
  • Januari
    27/1 Jakten på de Osynliga Pelikanen från 4 år
  • Februari
    3/2 Litet hus med stort hjärta Fenix 2-6 år PREMIÄR
  • Litet hus med stort hjärta spelas även
    Måndag 4/2 kl. 9.30 & 10.30
    Tisdag 5/2 kl. 9.30 & 10.30
    Onsdag 6/2 kl. 9.30 & 10.30

    10/2 Robin Hood Gulasch från 4 år
    17/2 Cilla och isägget Sagoteatern 3-6 år

    • SPORTLOVSTEATER kl 10 och kl 13

    • 18/2 Litet hus med stort hjärta Fenix, 2-6 år
      19/2 Hur gör djur? Sagoteatern 1,5-3 år INSTÄLLD. ERSÄTTS AV Tre små grisar dockteater med Kulturaktörerna från Linköping, upp till 5 år
      20/2 kl 10 Berättelser om Skogsknytt Papanella 3-9 år. Kl 13 Modiga tjejer Papanella 5-12 år
      21/2 Vad är du bra på? Gulasch 4-9 år
      22/2 Jakten på de Osynliga Pelikanen från 4 år
  •  Mars
    3/3 Kanel och Kanin Pelikanen 2-6 år
    10/3 Mirabella och Cirkus Pico Papanella 3-9 år
    17/3 En annan Askunge Papagena från 4 år
    24/3 Flickan och piraten Gulasch 5-10 år
  • April
    7/4 Sol-Ägget Pelikanen från 3 år
Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Teatersäsongen i Barnkammaren våren 2013 (reportage)

  1. Pingback: Litet hus med stort hjärta är småbarnsteater (reportage) | KULTURSIDAN.nu