• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Litet hus med stort hjärta är småbarnsteater (reportage)

Han är ute. Hon är inne. Nu börjar det.

En är ute och en är inne i det färgglada lilla huset.

”Barn är empatiska och intresserade”

 

– Barn är oerhört empatiska och intresserade. De har inga fördomar om hur man gestaltar personer och händelser på scenen, säger skådespelarna Åsa Forsberg och Martin Öster.

De om några bör veta, Teater Fenix har spelat barnteater i många år. Ändå är det som att allt, nåja, är nytt när de sänkt åldersgränserna och vänder sig till barn från 2 års ålder med nya föreställningen Litet hus med stort hjärta. Nu måste de tänka på att gestalta en tanke i taget, inte gå för fort fram och ha förståelse för att publikens intresse kan fångas av – ja, av precis vad som helst som händer i rummet.

Utmaningen är att göra föreställningen så intressant att barnen vill titta på vad som sker på scenen. Det gäller att ta bort alla störande moment vid sidan av.

– Ni kommer att möta många barn som går på teater för allra första gången, påpekar regissören Minna Krook. För barnen är allt vid besöket en helhet, också hur det är i foajén.

Det insåg skådespelarna i Teater Fenix den gången då de fick en teckning med en massa streck på. Och undrade vad det var tills de förstod att det var galgarna där man hänger av sig kläderna.

Minna Krook har skapat uppsättningar för de allra yngsta sedan tidigt 1990-tal. Hennes ingång har varit dansens men för henne är det inte så viktigt med etiketter.

– Jag gör inte så stort skillnad på dans-teater-clown-musik.

Teater Fenix ser mötet med en ny regissör både som ett sätt att förnya sitt uttryck och som en fortbildning. När idéerna om den nya pjäsen tagit form – att den skulle ha ett gult hus och vända sig till de yngsta – började de leta efter en lämplig regissör. Valet föll på Minna Krook, som i sin tur uppskattar mötet.

– Det är jätteroligt att möta clownkunskapen som Fenix har.

Även scenografen Ulrika Tallving är en ny samarbetspartner för Teater Fenix. På väggen hänger hennes skiss på det lilla gula huset, inte olikt en barnteckning. Bredvid sitter gula klisterlappar med anteckningar om varje liten scen. Martin Öster visar på kostymskissen som också tejpats upp på väggen.

– Jag älskar de glada färgerna, säger han.

Strax därpå bär han syn för sägen när han klätt om i glad gul-blå kostym med en liten väst av bolerotyp.

På söndag har Litet hus med stort hjärta premiär på Teater i Barnkammaren, Teater Bråddgatan 34:s barnteatersatsning på söndagarna. Den 30 minuter långa pjäsen för barn mellan två och fem år spelas även i början av veckan som kommer.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

  • 2 februari 2013 kl 15 premiär
    3–5 februari kl 9.30 och 10.30
    Litet hus med stort hjärta
    Manus: Minna Krook och Teater Fenix
    Regi: Minna Krook
    Scenografi: Ulrika Tallving
    Produktion: Teater Fenix
    För barn från 2 till 5 år

    • MEDVERKANDE
      Åsa Forsberg
      Martin Öster

 

LÄNKAR
Teater Fenix hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida
Teatersäsongen i Barnkammaren våren 2013 reportage Kultursidan.nu 22/1 2013

FLER BILDER FRÅN PRESSVISNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632666492925″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Litet hus med stort hjärta är småbarnsteater (reportage)

  1. Pingback: Söndagen | ordagrann

  2. Pingback: Teater Fenix vinner en ny publik (recension) | KULTURSIDAN.nu