• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstnärsprotest i tältateljé


Konstnär i tältateljé inte ensam om att protestera. Film 2:55 min.

 

Säg hej då till 1900-talets kulturpolitik

 

Konstnären Marion Kahnert slog upp sitt tält utanför Galleri Kronan i fredags. I protest mot Kultur- och fritidsnämndens bidragsfördelning vid årets sista sammanträde satt hon med skissblocket i handen i tältet.

Oanvända medel, på sätt och vis ihopsparade genom nedskurna bidrag för en rad kulturföreningar, lades ”upp på bordet” och fördelades under årets sista stund. Men inte tillbaka till dem vars bidrag kraftigt skurits ned, som Crescendo, Konstforum och Marion Kahnerts förening Kifin, konstnärernas intresseförening i Norrköping.

Till Folkbladet säger kultursekreterare Hannah Gruffman att Kifin inte uppfyller de kriterier som nämnden ska prioritera, nämligen barn- och ungdomsverksamhet. Dit alltså överskottet gick.

– Kifin är vuxna företagare, påpekar kultursekreteraren.

Och så är det ju, även om det är skillnad på de enskilda konstnärerna, som alls inte får en enda bidragskrona från kommunen, och deras förening som främst driver galleri Kronan  för pengarna.

Det är tufft att vara konstnär. Det blåser snålt i kulturvärlden, inte bara i Norrköping. Och inte ens den prioriterade barn- och ungdomsverksamheten har det särskilt gott ställt.

Kanske det var bättre förr, på 1900-talet. Inte heller då fick alla allt eller genast. Kanske det bara var färre då som ville dela på kakan.

Kakan ja. Blir den större eller mindre? Och vem får äta? Inte ens de som har ”uppdrag”, som de stora institutionerna Symfoniorkestern, Östgötateatern och Konstmuseet är nöjda.

Konsten och kulturen är en underfinansierad sektor och kommer så att förbli, även med nya fördelningsmodeller. För regeringens koffertmodell, det har sagts tydligt, innehåller inga nya pengar.

Fler får gå den kommersiella vägen, oavsett om det handlar om att salta notan på mat-och-underhållningsmenyerna, höja biljettpriset, sänka biljettpriset.

Eller lobba för lagstiftning om avdrag för pengar man skänker bort, i förhoppning om att fler sponsorer anmäler sig. Men vilka får då de nya pengarna? De som är stora eller de som är små? De som ännu inte finns?

Kan man vara ännu snålare, ännu smartare? Använda volontärer och andra gratisarbetare? Samarbeta över ännu fler gränser? Skriva projektansökningar mer efter den politiska situationen än efter egna drivkrafter? Anställa EU-projektmedelssökare?

Marion Kahnert tänker fortsätta att sätta upp sin tältatelljé, då och då under våren, tills hon har fått svar. Frågorna är många. Vilket utrymme får konsten och kulturen under 2000-talet?

I samhället?

I våra hjärtan?

Höj din röst om det som är viktigt för dig i och på KulturDebatten. Nu!
Välkommen med din åsikt. Skriv till kultursida@standoutwp.com

Ann-Charlotte Sandelin
redaktör och ansvarig utgivare

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Konstnärsprotest i tältateljé

  1. Pingback: Felaktigt när indraget anslag blir projektpengar – KULTURSIDAN.nu